Hoe succesvolle mensen hun kalmte bewaren
Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers problemen heeft met ontspannen. De oorzaak hiervan ligt volgens de meesten bij hun werk.
Ontspannen op het werk is nog vrij taboe. Je wilt niet lui lijken, maar stress verlaagt nu eenmaal ook de productiviteit. Daarom enkele trucjes om stiekem te ontspannen.
Je ademhalingsritme geeft meestal goed aan wanneer je overspannen aan het raken bent. Richt je daarom bewust op je ademhaling. Ontspannen blijkt vaak een kwestie van concentratie. Haal dieper adem, en laat je stress varen. Wanneer je diep inademt, hou dan even je adem vast en adem daarna zachtjes uit. Herhaal dit zolang nodig is.
PS: Het helpt soms om een hand ter hoogte van je navel te leggen en hier naartoe te ademen.
Een work-out voor je ogen klinkt raar, maar doordat ze vaak lange tijd naar een beeldscherm moeten staren, is het niet overbodig om ze even te laten stretchen voor en tijdens deze marathon. Doordat je constant voor je scherm gekluisterd zit, leg je namelijk druk op je geest en je lichaam. Om die bijtende hoofdpijn en rode ogen te vermijden, kan je best even deze simpele oefening doen.
Beweeg je oogbollen van uiterst links naar uiterst rechts. Hou je zeker niet in, overdrijven mag. Doe het wel langzaam. Je ogen mogen hier zeker 3 seconden over doen. En beweeg ze ook weer terug van rechts naar links. Herhaal dit traject een paar keer. Trek je niets aan van de collega’s die denken dat je gezichtsspasmes hebt, zolang je je hoofd niet te hard beweegt, merken ze het waarschijnlijk niet eens.
Deze is iets minder makkelijk om onopvallend te doen. Probeer het daarom zo discreet mogelijk onder je bureau doen. Verkrampte klaviervingers zijn een bron van spanning. Wapper daarom met je handen om de stress uit je vingers te schudden. Ook het gespannen gevoel in je onderarmen en handen zal verminderen.
Voel je druk in je nek en schouders? Let dan goed op je zithouding. Een trucje om de spanning wat te verlichten is om een soort schouderophalende beweging te maken.
Recht je rug en zet je voeten plat op de grond. Stabiliseer je armen op je bovenbenen en houdt je handen richting je knieën. Adem diep in en laat je schouders met je adem mee rijzen. Wacht eventjes en adem uit. Je schouders laat je mee terug dalen.
Ga eens een drankje voor je collega’s halen. Hebben ze nog iets nodig uit de cafetaria? Doe je het niet uit naastenliefde, doe het dan voor het wandelingetje dat je hierdoor kan maken. Eigenlijk doe je dus iets voor een ander én voor jezelf. Een kort wandelingetje zorgt voor de nodige beweging om je bloed even door te laten stromen én het is een goed moment om je hoofd even te legen. Ook kun je op deze manier zelf mee drinken. Tip: water is goed om de afvalstoffen die stress opbouwen af te voeren. En als je veel drinkt, hangt er waarschijnlijk weer een nieuw wandelingetje aan vast …
(sjv) - Bron: Mt.nl
26 augustus 2014Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
Een werkdag kan best druk en stresserend zijn. De kunst is als je thuis bent alles achter je te laten, en pas de dag erna opnieuw met je werk bezig te zijn.
Om je lichaam en geest te ontspannen heb je tools nodig. Voor, tijdens en na het werk. Deze tips zetten je op de goede weg!
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig met stress te kampen heeft. En ja, elk heeft zo zijn manier om ermee om te gaan. Maar wat is nu de gezondste manier?
Altijd maar weer dat werk mee naar huis, nooit eens het gevoel dat je taken voor vandaag zijn afgerond ... een herkenbaar gevoel? Het kan ook anders!
Gelukkig zijn is de enige echte maatstaf voor persoonlijk succes. Hoe kan je door kleine veranderingen in je dagelijkse routine heel wat gelukkiger worden?
We vroegen aan Renilde (42) uit Antwerpen hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...