Waarom geen baas jouw talenten ziet
De helft van de werknemers meent dat zijn talent onopgemerkt blijft. “Bedrijven hebben vooral oog voor high potentials. De buik van de onderneming voelt zich verwaarloosd”, meent Paul De Schepper van Acerta.
Ingenieurs, IT’ers en financiële profielen zoals boekhouders en controllers zullen er ook binnen 10 jaar te weinig zijn. Wil je een bloeiende carrière, dan begint alles bij een goede studiekeuze. “Bedrijven hebben al jaren moeite om zulke profielen te vinden, zelfs in deze crisistijden. Dat probleem gaat in de toekomst nog acuter worden. Als we bij onze klanten lange termijn projecties maken van de werknemers die op pensioen gaan en dergelijke, zien we dat dat tekort binnen 5 à 10 jaar nog groter zal worden”, vertelt Gregoire Tondreau van Roland Berger Strategy Consultants.
Je talen ontwikkelen of in het buitenland gaan studeren, geeft je een groot voordeel op de arbeidsmarkt. “Belgische werknemers zijn te weinig internationaal georiënteerd. Economisten gaan bijvoorbeeld veel op Erasmus, maar ingenieurs doen dat amper.”
Tijdens je studies stage doen is een mooie opportuniteit om bij te leren, werkervaring op te doen of te reizen. “Dikwijls zien studenten het als “van moeten”. Ze beseffen te weinig dat een stage een unieke kans is om de bedrijfswereld te leren kennen. Veel te weinig studenten kiezen bewust hun stageplaats uit. Terwijl een stage die aansluit bij de beroepsvoorkeur een enorm voordeel zal opleveren bij latere sollicitaties. In het buitenland gebeurt die afstemming veel meer. Dat komt ook door onze studiestructuur. Gelukkig beginnen ook universiteiten meer en meer oog te hebben om in hun opleiding stages op te nemen.”
Bedrijven en werknemers zouden beide actiever dan nu met elkaar in interactie moeten gaan en zouden beter contact moeten houden. Lid worden van beroeps- of alumniverenigingen kan dus nuttig zijn om als werknemer je talenten beter in de verf te zetten. "Rekrutering betekent vandaag immers niet enkel meer vacante betrekkingen invullen. Bedrijven moeten contacten met kandidaten opbouwen en onderhouden, ook als die voor de onderneming pas op lange termijn van pas kunnen komen. Het gaat erom een actief relatiemanagement te voeren met huidige, voormalige en potentiële medewerkers."
Sociale netwerksites als LinkedIn en/of Facebook kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen. Dankzij deze websites is het tegenwoordig immers makkelijker dan ooit om in contact te blijven (of komen) met mensen die jouw carrière op een positieve manier kunnen beïnvloeden.
“Time-outs (zoals loopbaanonderbreking of een tijdelijke vrijstelling van bepaalde taken om een opleiding te volgen) kunnen werknemers vernieuwde motivatie en creativiteit bezorgen in hun job. Tijdens zo’n onderbreking kan hij zich bezighouden met de pasgeboren baby, een wereldreis maken of een opleiding volgen.
“Bedrijven staan echter nog te negatief tegen zulke time-outs. Nochtans is dit een essentieel onderdeel van talentmanagement. En er niet voor openstaan kan de onderneming schaden: de productiviteit van werknemers zal dalen als ze zich niet meer met hun job identificeren. Dikwijls kan er even tussenuit gaan hiervoor een oplossing zijn. Bedrijven zullen in de toekomst veel sterker op de individuele voorkeuren van hun werknemers moeten ingaan. Ze kunnen bijvoorbeeld een gerichte opleiding financieel ondersteunen”, aldus Gregoire Tondreau.
(mr)      
6 oktober 2010De helft van de werknemers meent dat zijn talent onopgemerkt blijft. “Bedrijven hebben vooral oog voor high potentials. De buik van de onderneming voelt zich verwaarloosd”, meent Paul De Schepper van Acerta.
Wie zelf zijn talent in de kijker zet, maakt meer kans om de crisis zonder kleerscheuren door te komen.
Het idee dat onze bedrijven vrouwvriendelijk zijn, is een mythe. De ongelijkheid blijft.
Het is crisis. Maar dat betekent niet dat bedrijven gestopt zijn met rekruteren. Zeker talentvolle werknemers zijn altijd gewild. Zaak is elkaar te (blijven) vinden, en dat is niet altijd zo eenvoudig.
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Tallin Van Rie is de drijvende kracht van demand forecast bij de afdeling insulation, die isolatiepanelen en dakelementen produceert bij Unilin Group.
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
Trek je weldra naar een jobbeurs? Een goede voorbereiding is key! In dit artikel serveren we een waslijst aan tips om je voor te bereiden.