Hoe tevreden ben jij over je baas?
Een goede manager, leidinggevende, chef of baas – hoe je het ook wilt noemen – is cruciaal op de werkvloer. Zijn medewerkers tevreden over hun manager?
Elke baas is anders en toch zijn er manieren om bij elke leidinggevende in goede aarde te vallen. Meestal is het niet moeilijk om een goede indruk te maken, maar is het gewoon zo simpel dat we deze zaken over het hoofd zien. Als je goed bent in je werk, vindt je baas je hoe dan ook aardiger, maar wat kan je zo nog doen?
Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste weg tot een goed contact met je baas. Leidinggevenden hebben een drukke agenda en het is jouw job om hun werk gemakkelijker te maken. Door te communiceren op de manier die je baas graag wil, kom je dus al een hele stap verder. Wil hij of zij dat je mailt wanneer je iets te zeggen hebt of iets moet vragen? Communiceert hij/zij liever tijdens een vergadering? Of misschien wel via telefoon? Probeer hier zo snel mogelijk achter te komen en er dan ook op in te spelen. Gegarandeerd dat je dan beter zult overkomen.
Een tweede luik van deze tip is dat “juist communiceren” ook te maken heeft met dankbaarheid en reactie. Krijg je een mailtje binnen van je baas? Reageer er dan ook op. Als jij een mailtje of een bericht naar je leidinggevende stuurt, verwacht je meestal een antwoord terug. Dit geldt ook voor je baas. Daarbovenop is het minstens even belangrijk om positief te reageren op feedback. Reageer altijd dankbaar, zelfs wanneer de feedback negatief is. Het resultaat hiervan is dat je waarschijnlijk competenter en vriendelijker bevonden zult worden.
Werknemers die vroeger op hun werk staan, laten een betere indruk na dan werknemers die later toekomen. Een onderzoek van de Universiteit van Washington heeft zelfs aangetoond dat vroege vogels als gewetensvoller gezien worden. De perceptie van je leidinggevende verandert ook niet wanneer je na het later binnenkomen, toch langer blijft. Vroeger toekomen is altijd beter.
Op tijd op de werkvloer, maar ook op tijd met deadlines. Je maakt het je baas absoluut niet gemakkelijker als je een taak “helemaal vergeten” bent. Zorg dus dat je steeds je taken op tijd af hebt. Wil je helemaal scoren? Zorg dan dat je een update kan geven vóór je baas erom vraagt.
Durf zelf ook met ideeën te komen. Zit je in een vergadering en heb je waardevolle input? Aarzel dan niet om dit te delen. Veel leidinggevenden houden rekening met de sterke punten van iemand. Bij het bekijken van promoties en salarisverhogingen kom je dan al sneller in aanmerking.
Door zelf je ideeën mee te delen, kan je baas ook beter inschatten hoe je over bepaalde zaken denkt. Iedereen heeft goede en slechte ideeën, maar hoe dan ook wordt nadenken als een goede zaak gezien.
Je wil jezelf bewijzen, tonen dat je het kan. Dat is normaal, maar... je kan jezelf een hak zetten op die manier. Als je doet alsof alles goed gaat, kan je baas je niet helpen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je elke 5 minuten een vraag stelt, maar zit je echt ergens mee? Meld het dan even.
Vraag daarbovenop ook naar advies, niet naar zijn of haar mening. Als je vraagt om advies, wordt jouw idee sneller gesteund, omdat je baas mee heeft nagedacht. Wanneer je om een mening vraagt, wordt je idee gewoon beoordeeld.
Een tip die iedereen kent, maar waar toch nog velen tegen zondigen. Je baas moet niet álles weten. Je hoeft echt niet alle tussenstappen die je zet, te melden. En vertel ook niet té veel over je privéleven. Je mag er natuurlijk wel over praten, maar hou het netjes. Heb je een zwaar weekend achter de rug? Zeg dan liever dat je een leuke avond met vrienden of familie hebt gehad, dan dat je met een zware kater zit. Ook problemen in je privé zijn niet altijd relevant... Als je door omstandigheden wat later toekomt, hou de reden dan zo simpel mogelijk.
(mr)
18 juli 2016Een goede manager, leidinggevende, chef of baas – hoe je het ook wilt noemen – is cruciaal op de werkvloer. Zijn medewerkers tevreden over hun manager?
Soms wel eens het gevoel dat je je baas wil pijn doen? Psychologen vinden dat blijkbaar zo gek nog niet en pleiten voor een uitzonderlijke aanpak.
Een op drie werknemers vindt dat hun baas het niet goed aanpakt. Maar de leidinggevenden zelf hebben een andere mening...
Ben je niet helemaal gelukkig in je job? Bijvoorbeeld door de slechte work-life balans. Heb je dan al eens overwogen om te solliciteren voor een lagere functie?
Is je baas een tiran maar doe je je werk écht graag? Dan heb je twee opties: of je neemt ontslag en zoekt een nieuwe job, of je vecht terug.
In sommige dingen die verboden zijn op het werk kunnen we ons allemaal wel vinden. Maar bazen durven soms ook een stapje verder gaan nog ...
Het idee dat vrouwen in leidinggevende functies fundamenteel verschillen van hun mannelijke collega’s is wijdverspreid. Maar klopt dat wel?
Een job als thuisverpleegkundige in de stad is geen evidente keuze. Maar Véronique, Els en Sophie van Wit-Gele Kruis gaan elke dag met veel plezier op pad.
Karla en Jolien voelen zich als een vis in het Pfizer-water. “We werken in een ontzettend innovatief bedrijf met heel uitdagende projecten.”