Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

5 gouden slaaptips voor een productieve werkdag

Heb jij wel eens last van vermoeidheid tijdens de werkdag? De Royal Society for Public Health publiceerde een studie die uitwijst dat 4 op de 10 Britten te weinig slaapt. Deze zorgwekkende cijfers zijn ongetwijfeld ook van toepassing in ons land.
#

Daarom deze tips ...

1. Vermijd zware inspanning voor het slapen

Omdat een gezonde portie beweging het lichaam uitput, val je sneller in slaap. Toch is het belangrijk dat je niet overdrijft en op de juiste momenten de spieren losgooit. Zo is een work-out tijdens de avonduren afgeraden.

De vrijgekomen adrenaline en energie zorgen er immers voor dat je lichaam nog een tijdje in gespannen modus blijft.

2. Geen schapen in je bed

Iedereen heeft het weleens gehoord van de oma, een kinderprogramma of gelezen in een strip: “Als je niet kan slapen, tel dan schaapjes.”

Dat en nog vele andere volkstrucjes blijken net het tegenovergestelde effect te hebben. Je zet je brein aan het werk en daardoor val je niet meteen in slaap.

3. Schermen in bed uit den boze

Leg de smartphone, tablet of laptop weg als je naar bed gaat. Meerdere onderzoeken bevestigen dat het blauwe licht van deze schermen je brein wakker houdt.

Tenzij je jouw smartphone gebruikt voor slaap stimulerende applicaties bijvoorbeeld. De toepassingen met bijvoorbeeld kalmerende zeegeluiden of zachte briesjes zijn erg in opmars en laten je lichaam sneller in een toestand van rust verkeren.

4. Let op wat je eet

Er zijn voedingsmiddelen die het lichaam kalmeren of net een boost geven. Zo is het verstandig om een kruidenthee of wat melk te drinken ’s avonds. Producten die veel cafeïne bevatten zijn vanzelfsprekend afgeraden.

Ook zijn er onderzoeken die slaaptekort linken aan een ongezond eetpatroon. Hoge calorie-inname, veel suikers, snacks en weinig groenten beschadigen onze nachtrust.

5. Cognitieve gedragstherapie

Een minder bekend middel om slapeloosheid te bestrijden is cognitieve gedragstherapie. De werkwijze van de therapie houdt in dat je in je omgeving op zoek gaat naar storende factoren. Onderzoek toont aan dat dit op lange termijn meer effect heeft dan medicatie.

De Britse onderzoekers beweren dat deze vorm snel aan populariteit zal winnen, gezien de digitale mogelijkheden. Probeer bijvoorbeeld Sleepio eens. Deze app probeert jou met een gepersonaliseerde aanpak sneller in slaap te krijgen.

Natuurlijk is er ook medicatie, al mag dat pas de allerlaatste stap zijn. Ondanks dat het vaak een positief effect heeft, is het gebruik ervan op langere termijn mogelijk schadelijk. Denk maar aan nevenverschijnselen zoals verslaving, hoofdpijn enzovoort.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

6 juni 2016
Anderen bekeken ook