Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?
Een opleiding moet je in de eerste plaats graag volgen. Daarom is het belangrijk dat je je op voorhand goed informeert over de inhoud van een cursus. Wie met tegenzin in de les zit, kan zich meteen afvragen of hij het beroep later graag zal uitoefenen.
Onderzoek ook welk type opleiding het best bij jou past. Ben je van plan om je studies te combineren met je werk of ga je voltijds studeren? Wil je les volgen in een klaslokaal of is een online cursus meer iets voor jou?
Je wilt dolgraag elektronicus worden, maar hebt geen flauw idee wat '220 volt' is? Niet de ideale start, maar dat kan verholpen worden. Sommige opleidingscentra voorzien vooropleidingscursussen. Vaak kan je ook online testen hoe het met je kennis van een bepaald vakgebied gesteld is.
Ontdek: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren
Welke opleiding kies je? Een die je echt interesseert of een die je gegarandeerd werkzekerheid biedt? Die keuze hangt grotendeels van jezelf af. Uiteraard is een inkomen onontbeerlijk, maar stel jezelf de vraag hoelang je het gaat uithouden in een job die je eigenlijk niet ligt. Spreek ook met mensen in je netwerk die je wat meer kunnen vertellen over de voor- en nadelen van het beroep waarin jij je wilt omscholen.
CHECK: Hoeveel levert een extra diploma op?
Studeren vraagt tijd en energie. Sommige opleidingen duren enkele maanden, andere enkele jaren. Zeker voor wie er een voltijdse job en een familieleven op nahoudt, is het belangrijk om op voorhand in te calculeren dat de combinatie werk, familie en studie geen gemakkelijke combinatie is. Goed plannen en duidelijke afspraken maken met je gezin, kan in dit geval wonderen doen.
Extra: 5 tips voor de perfecte werk-privébalans
Ben je werkzoekend en wil je graag opnieuw studeren? Dan kan je via VDAB gratis je diploma secundair of hoger onderwijs behalen, indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Als werknemer mag je gebruik maken van een opleidingscheque waarmee je (een deel van) de kosten van een opleiding kunt betalen. De waarde van de cheque is dan gelijk aan het subsidiebedrag dat je van de Vlaamse overheid ontvangt. Zo'n opleidingscheque kan je trouwens tot drie maanden na de startdatum van je opleiding bestellen bij het Departement Werk en Sociale Economie.
Lees ook: Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof
(wv/lm)
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?
Steeds meer Belgen hebben een diploma hoger onderwijs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Voor velen is hun loopbaan uitgestippeld, maar voor sommigen lijkt het een doolhof van keuzes. Voor Rias viel alles op zijn plaats bij de Vlaamse overheid.
Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde? Een overzicht...
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou?
Zie je een job in de Artificiële Intelligentie wel zitten? Goed nieuws: de Hogeschool PXL en Reliance organiseren samen een postgraduaatsopleiding tot AI Compliance Officer!
Heeft het zin om jarenlang op de schoolbanken te zitten? Toch wel, zo blijkt. Een overzicht...