Nieuwe hype: doe de deskhop
Nieuwe trends spotten? Soms moet je gewoon zelf een nieuwe trend zetten, aldus Sofie Lemaire. In haar Studio Brusselprogramma ‘De Wereld Van Sofie’ voegt ze meteen de daad bij het woord ...
Wie een beetje privacy wil op kantoor, belandt vaak al gauw in een groezelig kantoortje of in een onaangenaam eilandlandschap. Niet altijd leuk om in te werken en niet de meest stimulerende omgevingen. Enkele designers ontfermden zich over het probleem en wisten privacy en een aangename, sociale omgeving te combineren in hun – soms toch wel futuristische – designs.
Welke is jouw favoriet?
Alain Gilles, een Belgische designer, ontwierp een modulair systeem met verschillende werkplaatsen die een soort ‘thuis’-gevoel moeten creëren. Deze halfgesloten werkplekken kunnen weggedraaid worden voor privacy, maar kunnen eveneens naar elkaar toegedraaid worden om gemakkelijk samen te werken en met elkaar te communiceren.
Christian Pottgiesser, een Frans architectenbureau, deelde de open werkvloer van Pons and Huot in met afgeronde eiken werkplekken en bubbels van plexiglas. Het resultaat is een open werkstructuur met individuele werkplekken, die toch de illusie geven deel uit te maken van een open geheel. Of andersom, een open werkplek, met de illusie van individuele werkstations.
De overkoepelde werkplekken verdringen hinderlijk geluid, zonder dat ze visibiliteit verliezen. Hierdoor worden ze niet asociaal.
Steelcase, een architectuur- en technologiefirma, vonden de Brody WorkLounge uit. Dit werkstation moet een soort comfortabele micro-omgeving voorstellen die alle visuele afleidingen buiten sluit. De positie van de ingebouwde zetel is bewust ergonomisch. De rugleuning leunt een beetje achteruit en de armleuningen zijn zo gepositioneerd dat er geen overtollige druk op de schouders van de werknemer rust. De hoek van het werkplatform, brengt computers of andere apparaten op oogniveau, waardoor de nek en de ogen minder belast worden.
Studio O + A ontwikkelde “kantoorcabana’s”, kleine comfortabele cabines met kussens die werknemers toelaten om korte privé-vergaderingen te houden en zich af te zonderen om geconcentreerd te werken. De cabanas zijn langs één kant afgesloten met glas en hebben ook twee kanten met geluidsabsorberende wol, voor een rustige werkplek te garanderen.
Meubelbedrijf Knoll en architecten- en designbureau Asymptote ontwierpen Knoll’s A3 System door het cubicle-principe om te denken. Hiervoor draaiden ze de afgesloten werkhokjes op hun zijkant. Ze creëerden individuele werkplekken die kunnen gepersonaliseerd en geherconfigureerd worden. De hokjes zijn licht en het ontwerp lijkt een beetje op kampeertenten. Ze kunnen gemakkelijk verschoven en geherpositioneerd worden, zodat ze interactie met collega’s en de werkomgeving stimuleren.
Allemaal mooie en hippe voorbeelden van hoe het anders kan. Al zullen sommige werknemers zich misschien net in een Jetsonsachtige toekomst wanen.
(sjv) – Bron : Inc.
5 november 2015Nieuwe trends spotten? Soms moet je gewoon zelf een nieuwe trend zetten, aldus Sofie Lemaire. In haar Studio Brusselprogramma ‘De Wereld Van Sofie’ voegt ze meteen de daad bij het woord ...
Sommige designers gaan voor ludiek, met veel themakamers en gadgets. Andere architecten gaan voor futuristisch en minimalistisch functioneel, zo ook RAAAF.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
Coworking spaces zijn enorm in opgang. Wat zijn de voordelen van coworken?
Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
De socio-culturele sector is een zeer gevarieerde sector. Allerhande profielen zijn er troef. Maar hoe ziet hun loon eruit?
De voorbije 5 jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10,5% toegenomen. Al is er een groot verschil in functie en statuut.
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?
Nu de brandstofmotoren in sneltreinvaart plaats maken voor elektrische aandrijvingen, zou je denken dat de hoogdagen van de automechaniekers geteld zijn. Niets is minder waar!