Jeroen Poels, CEO van studentenuitzendkantoor Deltaworx, polste bij 170 jobstudenten en laat zijn licht schijnen op vijf vaak gehoorde stellingen over jongeren en hun geld.
Uit de bevraging van Deltaworx blijkt dat slechts één op de vijf jobstudenten al zijn/haar verdiende geld binnen het jaar spendeert. Alle andere jobstudenten sparen wél. “Dertig procent zet op een jaar tijd zelfs meer dan 750 euro opzij”, weet Poels.
“Een jobstudent die een maand werkt, verdient gemiddeld zo’n 1.800 euro netto. Het gemiddelde startersloon ligt op 1.700 euro netto per maand”, stelt Poels. “Maar je moet er rekening mee houden dat een starter het hele jaar door werkt, terwijl een jobstudent slechts 475 uur kan werken zonder daarop belast te worden. Op één maand tijd kan een jobstudent dus beter verdienen, maar dat is niet zo op lange termijn.”
“In de top vijf van zaken waar studenten het meeste geld aan uitgeven, staan respectievelijk eten en drinken, reizen, vrijetijdsactiviteiten (zoals naar de bioscoop gaan en bowlen), kleren kopen en muziekfestivals of -concerten”, analyseert Jeroen Poels van Deltaworx. “Geld verdienen lijkt voor jongeren dus parallel te staan met quality time. Of dat geld verkwist is, daar spreek ik me niet over uit.”
“Eén op de vijf jobstudenten geeft aan geen financiële steun meer te krijgen van zijn of haar ouders. Zij die wél nog geld krijgen van hun ouders geven aan dat dat ook niet voor alles is. Jongeren betalen vaak zelf voor hun vrijetijdsactiviteiten, reisjes en transport. Ouders komen wel tussen voor de studies”, stelt Jeroen Poels.
Jobstudenten mogen 475 uur op een jaar werken, maar gemiddeld werken ze op jaarbasis 270 uur. Goed voor zo’n 3.000 euro netto per jaar. “Dat valt dus goed mee”, besluit Poels. “De meeste studenten plannen hun werk goed, zodat ze tussen de lessen door gemakkelijk een centje kunnen bijverdienen. En wie zegt dat je tijdens je studentenjob geen leerrijke ervaring kunt opdoen ten voordele van je studies?”
(sv/kv)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Per kalenderjaar mag je momenteel maximaal 600 uren werken als jobstudent, volledig vrij op te nemen tijdens het jaar, aan zeer interessante voorwaarden.
Nu de zomer aangebroken is, gaat weer een legertje studenten op zoek naar een vakantiejob. Omgekeerd kijken ook heel wat bedrijven in deze periode uit naar extra krachten. Wat hebben ze mekaar te bieden?
Wij vroegen aan Stefanie Van Assche (24), jobstudent bij Utopolis in Mechelen, hoeveel zij maandelijks én per uur verdient.
Op sommige dingen beknibbel je beter niet, omdat ze het geld waard zijn. Aan deze 10 zaken spendeer je -naar onze bescheiden mening- beter meer budget.
Sparen: voor de een is het kinderspel, voor de andere een hele opdracht. Wil jij meer controle krijgen over je budget? Doe het op z’n Japans!
We vroegen Cédric Boetens (19) uit Deinze wat hij doet en hoeveel hij verdient…
Van hr tot communicatie: Eda en Tina startten met een startbaanovereenkomt bij de FOD Financiën
Een goede relatie met je baas opbouwen is belangrijk voor je carrière. Maar hoe vorm je die afstandelijke relatie om in een degelijke 'werkvriendschap'?
Ellen Bral vertelt hoe haar burn-out een keerpunt was voor haarzelf, en in zekere mate ook voor haar werkgever.