17 dagelijkse gewoontes en het succes lacht je toe
Sommige mensen lijken al hun doelen te halen en al hun goede voornemens in te lossen. Wat doen zij anders om meer te bereiken?
Wekker. Snooze. Dutje. Wekker. Badkamer. Ontbijt. Vertrek. Zo ziet de gemiddelde ochtend eruit voor heel wat mensen. Ondertussen beperken ze zich tot gapen en zuchten. Of je te laat gewerkt dan wel te veel gefeest hebt, het doet er weinig toe als je ’s morgens opstaat. Dan wil je gewoon met goede moed de dag kunnen aanvatten.
Meestal doen we van alles ’s ochtends, behalve stilstaan bij onze gemoedstoestand. Terwijl net die bepaalt hoe het vervolg van onze dag er zal uitzien. De eerste minuten zijn immers de belangrijkste. De manier waarop je je bed uitstapt, heeft de rest van de dag invloed op je productiviteit en creativiteit.
Overweeg dus eens om op een van deze manieren aan je dag te beginnen ...
De dag kan niet goed beginnen als je jezelf slap, moe of passief voelt. Uiteraard is de manier waarop je slaapt een belangrijke factor, maar ook je eigen hoofd is dat. Probeer dus sterk te zijn. Druk bijvoorbeeld niet op de snooze-knop. Eens je alarm gepiept heeft, is je slaappatroon doorbroken, en sta je best op. Slapen, drukken, slapen, drukken: het doet je alleen maar slechter voelen voor de rest van de dag.
Als je de snooze-knop kan weerstaan, kan je veel. Ook vijf minuten de tijd nemen om op zoek te gaan naar innerlijke kracht. Som wat zekerheden op die je zelfvertrouwen opkrikken en je in staat stellen de dag vastberaden aan te pakken.
Probeer zo ook de energie te vinden om even te bewegen. Iedereen heeft beweging nodig, dan kan je dat even goed ’s ochtends doen. Dan komt er endorfine en dus positieve energie vrij voor de rest van de dag. Als je geen ochtendmens of sporter bent – of erger nog: een combinatie van de twee – dan probeer je gewoon wat te stretchen in je bed. Dat maakt het lichaam langzaam maar zeker klaar voor de dag.
Zoals altijd: think positive. Als je ’s morgens al weet dat het een rotdag wordt, welja, dan wordt het ook een rotdag. Probeer dat gevoel de avond voordien al te counteren. Wie onder een deken van angst en onzekerheid geslapen heeft, begint zijn dag meestal niet zo vrolijk. Probeer dus met gerust gemoed naar bed te gaan.
Onze kinderen stellen we ’s avonds vaak gerust met de volgende woorden: “Denk aan leuke dingen, dan val je sneller in slaap!” Probeer dat zelf ook: overdenk nog eens waar je in je leven naar uitkijkt. Ga het lijstje ’s avonds af, en doe dat ’s morgens opnieuw. Denk vervolgens aan de dingen die je die dag tot een goed einde wil brengen. En kijk ernaar uit ze ook af te handelen.
Je hoeft niet religieus te zijn om een spiritueel gevoel te ervaren. Neem dus af en toe eens de tijd voor reflectie. Apprecieer de wonderen der natuur en mensheid. En waarom zou je dat ’s morgens niet doen, als je nog onder een lekker warm deken ligt? Bedenk tegelijkertijd hoe je je steentje kan bijdragen, hoe je een positieve invloed hebt op de mensen rondom je. Akkoord: als je echt slecht geslapen hebt, is dat een serieuze opgave.
Los van spiritualiteit kan je ‘s ochtends ook creatief zijn. Denk eens na over je ochtendroutine. Op automatische piloot aan de dag beginnen, versterkt meestal je moeheid. Probeer je routine dus eens door elkaar te schudden, dat scherpt je alertheid aan. Dat hoeft niet zo heel erg ingrijpend te zijn. Hanteer een andere volgorde in de badkamer, of rij via een andere weg naar kantoor. Je kan je zintuigen zelf aanporren, ook als je moe bent.
Als de eerste momenten van de dag een invloed hebben op het vervolg, dan kan je maar beter snel beginnen lachen. Overweeg in plaats van de krant of Facebook te checken om grappige lectuur vast te nemen. Of filmpjes van je favoriete comedian of dollende kinderen. Bij het lachen komt endorfine vrij. Kan je niet genoeg krijgen van de joligheid? Deel de grapjes van de ochtend dan met de eerste mensen die je tegenkomt. Gedeelde lol is dubbele lol.
Een andere optie is muziek. Voor de meeste mensen helpt dat altijd. Klassieke muziek is alleen aangeraden voor rustige types, anderen doen hun voordeel met uptempo nummers. Eens wat opgewekter, hoef je je trouwens niet te schamen voor danspasjes. Beweging, endorfine: je weet het ondertussen al.
Een laatste tip, die bij elk van bovenstaande gevoelens past: start je dag zonder naar een schermpje te gapen. Gun jezelf op z’n minst een kwartiertje zonder lichtjes, weersta de drang om je e-mail of Facebook te checken. Je zet zo alleen maar de toon voor je technologieverslaving, en daar word je niet vrolijker van. Wees dankbaar dat er ook momenten zijn dat je geen internet hebt en niet in connectie moet staan met heel de wereld.
En wees vooral dankbaar voor al de rest. Je kan de dag aanvatten met een zeker welbehagen als je begint met het tellen van je zegeningen. Het maakt de dagelijkse sleur iets minder zwaar. Denk aan mensen en dingen die je leven waardevol maken, en doe dat gedetailleerd. Dan voel je je meteen tevreden.
(mr)
15 januari 2015Sommige mensen lijken al hun doelen te halen en al hun goede voornemens in te lossen. Wat doen zij anders om meer te bereiken?
Om je lichaam en geest te ontspannen heb je tools nodig. Voor, tijdens en na het werk. Deze tips zetten je op de goede weg!
Ben jij ook al vaak beginnen plannen om het dan na enkele weken weer op te geven? Wat kan je hier aan doen? 4 handige en praktische tips!
Veel succesvolle mensen zweren bij die vroege uurtjes vóór iedereen wakker wordt en aan het werk gaat. Dan hebben ze tijd voor de volgende vijf zaken ...
Spring jij bij het krieken van de dag vlotjes uit bed? Dan heb je meer energie dan je collega’s die langer onder de wol blijven liggen.
Dankzij deze 9 tips moet je niet langer kiezen tussen je bed en vroeg opstaan, maar kan je toch lekker ontspannen én uitgeslapen naar je werk vertrekken.
De volgende applicaties zorgen dat je ook 's ochtends de zaken goed voor mekaar hebt. Installeer ze op je smartphone of tablet en weg met dat ochtendhumeur!
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.
Het is de vraag voor elke starter na enkele jaren dienst: should I stay or should I go?