Stageplaats
Vorige

1 van 54

Volgende
Volgend artikel:

Iedereen aan het werk: de kracht van werkplekleren

5 do's & don'ts voor een succesvolle stage

succesvolle stage
Fantastisch, je hebt die leuke stageplaats in de wacht gesleept! Benieuwd hoe die periode zal verlopen? Het mag dan nog zo’n geweldige plek zijn, of je er een goede stage loopt, ligt grotendeels aan jezelf.

5 DO'S

1. Denk na over je persoonlijke doelen

Je hebt zelf veel invloed op je leerproces. Meer dan je denkt. Zijn er bepaalde vaardigheden die je onder de knie wilt krijgen? Of competenties waarin je verder wilt groeien? Een stage is het uitgelezen moment om de proef op de som te nemen. Je organisatorische skills aanscherpen? Geef te kennen dat je graag een workshop of event op poten wilt zetten.

Extra: Hoe bouw je als starter ervaring op?

2. Bespreek wederzijdse verwachtingen

Doe dit liefst voordat je begint, of meteen na aanvang. En evalueer die verwachtingen regelmatig. Zodra je met je stage gestart bent, raak je algauw overspoeld door het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijfsleven.

Plan daarom vaste feedbackmomenten met je stagebegeleider. Op die manier houd je grip op je persoonlijke leerproces. Wat doe je goed? Wat kan beter? Door af en toe te reflecteren haal je het maximale uit je stageperiode.

3. Steek je handen uit de mouwen

Je stageplek is een plek om dingen te leren. Verras je stagebegeleider door zelf met ideeën op de proppen te komen en door initiatief te nemen. Is je werk af? Ga dan niet achteroverleunen, maar vraag of je andere taken kunt uitvoeren of ergens mee kunt helpen.

Ontdek: Waarom een studentenjob goed is om een 'echte' job te vinden?

4. Durf fouten maken

Als stagiair hoop je een goede indruk na te laten. Want door je keihard in te zetten, krijg je misschien wel een vast contract na je studies. Bedenk dat een stageplaats in eerste instantie dient om ervaring op te doen. Een ongeluk schuilt altijd in een klein hoekje en een fout is zo gemaakt. Loopt het een keertje mis? Daar leer je uit. Wie niets doet, kan niets verkeerd doen.

5. Kom op voor jezelf

Dat je takenpakket ook minder leuke klusjes omvat, is niet te voorkomen. Moet je echter hele dagen kopiëren en koffiezetten? Trek dan aan de alarmbel. Vraag op een beleefde manier om een uitgebreider takenpakket dat beter aansluit bij je opleiding en interesses. Zorg dat je voldoende uitdaging krijgt. Dan leer je het meest.

7 tips: Van stage naar vaste job
Twee stagiairs

5 DON'TS

1. Je sociale leven onderhouden

Hey, je hebt zojuist een unieke kans gekregen om iets bij te leren. Grijp ze met beide handen! Tenzij Facebook en Instagram bij je werkzaamheden horen, heb je er tijdens de werkuren niets te zoeken. Doe je dat wel, dan kom je ongeïnteresseerd over.

2. Op je eigen eilandje blijven zitten

Blijf niet moederziel alleen op je werkplaats zitten. Stel jezelf voor wanneer je een collega tegenkomt die je nog niet kent. Ga eens samen lunchen met je nieuwe collega’s of sla een praatje aan de koffieautomaat. Hoe meer mensen jou kennen, hoe leuker je stage zal verlopen. Bovendien heeft een groot netwerk ook na je stageperiode zo z’n voordelen.

E-gids: Klaar voor je eerste job!

3. Niet luisteren

Niets irritanter dan iets vijf keer uit te moeten leggen. Wees dus een en al oor wanneer er iets gezegd wordt. Zodat je collega's zich zo min mogelijk hoeven te herhalen. Wat niet betekent dat je alles van de eerste keer moet snappen. Vraag extra uitleg en maak aantekeningen zodat nieuwe informatie beter blijft hangen.

4. Slecht praten over collega’s

De boog kan niet altijd gespannen staan. Het is dus heel normaal dat er tussendoor wel eens gebabbeld wordt, en dat die gesprekken niet per se werkgerelateerd zijn. Laat je echter niet verleiden om deel te nemen aan gesprekken die over andere collega’s gaan.

Roddels gaan dikwijls een eigen leven leiden en zijn zelden zonder gevaar. Hou dus de eer aan jezelf en doe er niet aan mee. Respecteer iedereen en blijf altijd professioneel.

Lees ook: Stageplaats vaak kortste weg naar de job

5. Ongepaste kleding of accessoires dragen

Er is niets mis met het hebben van een eigen stijl. Zolang je die stijl afstemt op de bedrijfscultuur van de organisatie waarvoor je werkt. Je moet niet meteen je hele garderobekast omgooien, maar je moet wel goed aanvoelen of het bedrijf een formele of een informele sfeer heeft.

Op zoek naar een stageplaats? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Veel succes met je stage!

(mr)

18 oktober 2021
Anderen bekeken ook