5 dingen die werknemers nooit tegen hun baas zeggen

Hoe goed je het ook met je manager kan vinden, sommige zaken hou je toch nog liever voor jezelf of vertrouw je enkel toe aan een goede collega. De volgende gedachten zullen werknemers dan ook nooit luidop zeggen of toegeven aan hun leidinggevende …
#

1. "Je hoeft niet alles over jezelf te vertellen."

Praten over onderwerpen die niet met het werk te maken hebben, kan een persoonlijkere band tussen een baas en zijn medewerkers teweegbrengen. Maar heel wat mensen, en dus ook bazen, hebben de neiging om uitsluitend over zichzelf te praten wanneer ze hun gesprekspartner niet goed kennen.

Veel werknemers, en vooral nieuwe werknemers, hebben echter weinig interesse in de laatste vakantie, de antiekcollectie of het strandhuis van hun manager. (Nieuwe) medewerkers willen eerder horen of ze goed bezig zijn en wat verbeterd kan worden. Ook werknemers die al lange tijd bij dezelfde werkgever werken verkiezen een baas die zichtbaar om hen geeft in plaats van een manager die voortdurend over zichzelf praat.

2. "Mijn privéleven kan je werkelijk niets schelen."

"En, hoe maken, euhm, je kinderen het?", "Ga je nog iets leuks doen vanavond?" of "Wie denk jij dat vanavond de match zal winnen?" zijn vragen van bazen die voor sommige werknemers als onoprecht of geforceerd overkomen. Managers hebben twee opties: ofwel leren ze hun medewerkers écht kennen en kennen ze de namen van hun kinderen, ofwel houden ze het strikt professioneel.

Een goede manier voor leidinggevenden om te laten zien dat ze hun werknemers belangrijk vinden is de 20% regel. Praat slechts 20 procent van de tijd over jezelf en laat voor de rest van de tijd de andere aan het woord. Het gevoel krijgen dat er naar je geluisterd wordt is erg belangrijk voor de meeste medewerkers.

3. "Zie je niet dat ik het druk heb?"

Je zal het zien, iedere keer dat je baas besluit om een uitgebreid praatje met je te slaan, komt het eigenlijk niet goed uit en stik je in het werk. Uiteraard maak je tijd vrij voor je manager, ook al moet je hierdoor nadien overwerken om je werk gedaan te krijgen. Timing is alles, en daarom moeten bazen beseffen dat jij ook gewoon je werk wil doen.

4. "Je beweert dat je me respecteert … geef me dan eens een belangrijke opdracht."

Bazen kunnen respect tonen voor hun medewerkers door hen belangrijke opdrachten toe te vertrouwen. Als ze daarnaast hun werknemers de vrijheid laten om zelf te beslissen hoe ze bepaalde cruciale taken tot een goed einde zullen brengen, dan zal dit 'respect' niet onopgemerkt voorbijgaan. Vertrouwen tonen doet veel.

5. "Die cadeaubon is leuk, maar een simpele dankjewel zou ook al fijn zijn."

Om hun waardering uit te drukken voor het goede werk dat geleverd werd, geven sommige bazen jaarlijks een extraatje. Dat extraatje impliceert automatisch een 'bedankje' voor het ganse jaar, maar veel bazen krijgen een simpele dankjewel niet regelmatig over hun lippen. Terwijl dit net datgene is wat werknemers appreciëren aan een baas. Zo wees een eerder studie uit dat een simpel bedankje de werkdag van maar liefst 35 procent van de werknemers goed maakt.

(nm) – Bron: Businessinsider.com & LinkedIn.com 

20 maart 2014
Anderen bekeken ook