Wat is de communicatiestijl van je baas? Hoe reageer je?
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.
Je baas overspoelt je mailbox met extra opdrachten. Dit betekent waarschijnlijk gewoon dat je chef zelf onder hoge druk staat, en werklast tracht door te schuiven naar zijn team. Probeer die strategie te begrijpen, anders heb je er toch alleen maar zelf last van. Het is een tactiek die vaak voorkomt bij gestresseerde en carrièregerichte bazen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet voor jezelf moet opkomen als je zelf de workload niet meer aankan.
Ontdek: Hoe zeg je 'nee' tegen je baas?
Normaal geeft je baas je massa’s belangrijke jobs, en nu vergeet hij je precies bij de taakverdeling. Zoiets kan al genoeg zijn om je te doen denken dat hij het vertrouwen in jou heeft verloren. Maar kijk verder dan je neus lang is. Komt het niet door de lagere activiteitsgraad in jullie afdeling of het hele bedrijf? Dan ligt het niet aan jou. Alleen als iedereen kreunt onder het werk uitgezonderd jijzelf, is er iets grondig mis.
Jawel... Ruim 1 op de 3 Vlamingen verveelt zich op het werk
Weinig contact, geen opmerkingen of feedback op je werk… Normaal praat je regelmatig met je baas, maar nu doet hij ineens zo afstandelijk. Waarschijnlijk ben je onnodig ongerust. Het is je chef zelf die veranderd is. Misschien heeft hij net promotie gemaakt, dan is het logisch dat hij meer afstand neemt. Of hij heeft om andere redenen meer aan zijn hoofd: een extra portie stress of persoonlijke problemen kunnen hem anders doen reageren.
Als je echt lijdt onder die afstandelijkheid, aarzel dan niet om er met hem over te praten. Waarschijnlijk is je baas er zich helemaal niet van bewust.
Bazen zijn anders dan gewone collega’s. Ze vinden goede persoonlijke relaties minder belangrijk. Ze zitten hoger in de hiërarchie en zijn vooral gericht op het realiseren van hun - opgelegde - doelstellingen. Het is bijvoorbeeld perfect normaal dat een chef zijn team tijdens een vergadering heel motiverend en gemoedelijk toespreekt … maar je 10 minuten later in de gang gewoon voorbijloopt zonder iets te zeggen. Daar moet je niets achter zoeken.
Check: Hoe ga je om met een toxische manager?
Liegen is dan weer niet om te lachen. Het is een belangrijk teken van een verslechterde relatie. Als je baas je laat opdraaien voor een beslissing die hij zelf heeft genomen bijvoorbeeld, ja dan ziet het er niet goed uit … Heb je een meningsverschil met een eerlijke baas, dan kan je die onenigheid oplossen. Met een leugenaar is dat bijna onmogelijk. In het ergste geval is het vertrouwen gebroken en kan je beter het team verlaten.
Handig! Hoe ontmasker je leugens in een e-mail?
(mr) – Bron: journaldunet.com
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.
Het laatste wat je wil is je overste tegen je in het harnas jagen. Maar toch. Af en toe loont het om op te komen voor je eigen overtuiging.
Een jaar na het ‘recht op deconnectie’ worden nog 6 op de 10 Vlamingen buiten de werkuren gecontacteerd door hun leidinggevende...
Wanneer de berg werk te groot is of wanneer de verwachtingen van je baas onrealistisch zijn, is het tijd om actie te ondernemen. Zo pak je het aan.
Wanneer de gemoederen hoog oplopen, kunnen frustraties op de werkvloer escaleren. Je grijpt dus beter op tijd in, vóór de bom ontploft...
De impact van onze job op ons welzijn is groot. Maar helaas blijken niet alle werksituaties even gezond...
Wat is de belangrijkste vaardigheid die de meeste werknemers missen bij hun leidinggevenden?
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?