Ontevreden in je werk? Ontslag is niet altijd het antwoord
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
Waarom doe je nu eigenlijk wat je doet? Wat drijft jou in je leven? Of met een dure term: wat is jouw ‘intrinsieke’ motivatie? “Ik stel vast dat veel mensen in een rat race zitten. Ze hollen zichzelf achterna en maken geen tijd om zich af te vragen waarom ze hun job doen”, stelt Ann Devynck, coach en HR experte bij Better Minds Coaching.
“Mensen die bezig zijn met wat ze echt belangrijk vinden en weten waarom ze hun job doen, voelen zich van betekenis ”, stelt Devynck. “Vraag een verpleegkundige waarom hij of zij dat doet, en je krijgt vaak als antwoord: ik doe het voor mijn patiënten. Dat is de betekenis van de job.”
Ieder mens heeft talenten of sterktes. Ook al denk je op sommige momenten dat dat niet het geval is. Meer inzicht krijgen in jouw talenten zorgt ervoor dat je weer gericht op zoek kan gaan naar jobs waar je die kan inzetten.
“Talent is iets waar je goed in bent én wat je ook graag doet”, oppert Ann Devynck, en ze verwijst naar de flow waarin je zit als je helemaal opgaat in je werk en de tijd uit het oog verliest. “Jouw talenten zijn zaken waar iemand anders heel wat moeite voor moet doen, en die voor jou vanzelfsprekend zijn.”
Wat doe je graag? Wat interesseert je en waar wil je beter in worden? Definieer waarin je wil groeien. Zo stuur je je eigen loopbaan vanzelf in de goede richting. Ann Devynck wijst hier ook op het belang van een groeimindset. “Zo’n mindset kan je ook doen beseffen dat je iets nog niet zo goed kan, maar dat je het wel wil leren. En dat je jezelf ook toelaat om daarbij fouten te maken”, stelt ze. Sommige mensen vertrekken vanuit een vaste mindset. “Zij denken dan dat hun talenten voor altijd vastliggen, wat onterecht is.”
Waar sta jij voor? Wat zijn jouw waarden en zijn deze aanwezig in je werkcontext en bij je werkgever? “Kunnen werken in een omgeving waar een match is tussen jouw waarden en die van je werkgever, is essentieel om werkgeluk te ervaren”, oppert Devynck, die onder meer respect, autonomie, eerlijkheid, transparantie of teamspirit opsomt als mogelijke waarden. “Ze vormen je innerlijk kompas, passen bij je persoonlijkheid en zijn voor iedereen anders.”
Hierbij ga je met bovenstaande sleutels aan de slag om meer werkgeluk te ervaren. ”Of je nu van job verandert of actie onderneemt in je bestaande job, je zet jezelf (weer) in de driver’s seat van je leven en neemt zelf verantwoordelijkheid op”, aldus Devynck.
“Je doel concreet maken en kijken welke kleine stapjes je kan zetten richting je doel. Het is vooral kwestie om zelf het heft in handen te nemen. Of zoals ik vaak zeg: ga van calimero naar calihero.”
(William Visterin)
20 november 2020Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
Heb je je allereerste job beet? Gelukkig kun je met een aantal tips en trucs een vliegende start maken, zodat je zeker niet onopgemerkt blijft.
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Thuiswerken biedt werknemers heel wat voordelen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat zijn de negatieve gevolgen en hoe pak je ze aan?
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
Heb je op het einde van de dag geen energie meer om te genieten, dan is het hoog tijd om te werken aan een fitter en vitaler leven!