Collega's en sfeer belangrijker dan loon
De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”
“De grappigste dwerg der Lage Landen”, zo opent zijn persoonlijke website. Bij William Boeva geldt what you see, is what you get. Of zoals hij het zelf omschrijft: “Ik ben een bejaarde in het lichaam van een kleuter.” Zijn lengte is zijn levensverhaal. Van zijn vijf tot zijn twaalf jaar onderging hij zo’n vijftien operaties om langer te worden.
Tegelijk is zijn lengte ook zijn handelsmerk. Verhalen uit zijn eigen leefwereld staan centraal. Zo onthoudt zijn publiek eerder zijn gestalte dan zijn beperking. “Ik kan niet meer dan honderd meter wandelen, ik heb een rolstoel. Maar zien mensen me op straat in die rolstoel, dan vragen ze: wat is er gebeurd? Wel, niks dus. Ik ben zo”, zegt hij vaak.
Boeva is geen one-trick-pony. Hij is een graag geziene gast bij radio en tv. Een gamingfanaat (zijn favoriete bezigheid tijdens de lockdown) én ‘Game of Thrones’-expert. Hij sprak stemmetjes in bij animatiefilms en richtte mee een coverband op: Pluto Was A Planet.
Kortom, hij is succesvol en trekt volle zalen. En dan hebben we het zelfs niet over die Maserati waar de man mee rondtoert, mét gehandicaptenkaart. “Mensen met een beperking worden vaak gezien als sukkelaars. Ze linken succes en een beperking niet met elkaar”, weet hij daar zelf over.
Succes komt voort uit doorzettingsvermogen. Want je moet het maar doen: als twintiger – gewapend met een mond groter dan je gestalte, een kunstheup en wat grappen – naar een comedycafé trekken om er (aanvankelijk) keihard op je bek te gaan. Maar Boeva was toen al wel wat gewoon. Kinderen zijn hard en pubers nog veel harder. Hij proefde van het podium en zette door.
Hij won Humo’s Comedy Cup in 2012 en werkte een jaar later een tournee doorheen Vlaanderen en Nederland af. Intussen zit hij aan zijn derde volavondvoorstelling.
Waren het in zijn eerste show vooral dwergengrappen die hem op de kaart zetten, dan is zijn laatste show B30VA, naar aanleiding van zijn dertigste verjaardag, ernstiger. Gevoeliger ook, met onder meer een laatste boodschap voor zijn vader. Heel Vlaanderen voelde ook met hem mee toen hij het tragische verhaal deelde van zijn Streetjet, de elektrische aandrijving voor zijn rolstoel. Die werd bij een inbraak in zijn huis gestolen. Hij had hem net gekocht.
Meer dan vroeger zal Boeva het opnemen voor de minderheidsgroep waar hij zelf lid van is: andersvaliden. Dat bleek ook toen fans een crowdfunding startten om geld in te zamelen voor die Streetjet. Hij was ontroerd maar vroeg toch iedereen om het geld terug te storten. En hij greep het moment aan om aandacht te vragen voor mensen in dezelfde situatie, die niet op zoveel steun kunnen rekenen. “Ik wilde het signaal geven dat wij, mensen met een beperking, nog te vaak onzichtbaar zijn.”
(William Visterin)
17 juli 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”
Het nieuwe werken staat midden op de werkvloer. Hoe jouw HR-afdeling daarmee omgaat, zegt iets over de wendbaarheid van je werkgever.
Ondanks een aandoening die hem het spreken en bewegen bemoeilijkt, blijft Philip Camerier keihard werken als manager van een ingenieursteam van Q8...
Hij schreef een boek over DNA en is een vaste waarde als er iets over wetenschap moet worden toegelicht. Maar wat kun jij leren van Lieven Scheire?
“If you can dream it, you can do it!” Met visualisatie kun je mooie doelen bereiken, ook in je carrière! Wij vertellen je hoe...
Het blad Time spreekt over de Spielbergs van Molenbeek, maar wat kun jij leren van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah?
Het is niet omdat je beperkt bent, dat je helemaal niets kunt. Dus laat je vooral niet weerhouden om toch aan de slag gaan.
Al te lang aan het werk in dezelfde sector en zin in iets anders. Volharden in je keuze, is de boodschap van getuigen Kristof De Bois en Sarah Hendrix.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?