Langdurig ziekteverzuim nooit zo hoog in België
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Opgegroeid op het landbouwbedrijf van zijn vader, zag Steven Van Gucht als kind wat een virus kan aanrichten bij kalveren of honden. Dat liet hem nooit meer los. “Ik wilde begrijpen hoe dat mogelijk was en hoe dat opgelost moest worden”, zal hij daar later zelf over vertellen. Doordat de man bovendien vroeger smetvrees had, ontwikkelde hij naar eigen zeggen een zesde zintuig voor zijn latere bestrijding van virussen.
Van Gucht studeerde diergeneeskunde en behaalde een doctoraat. Maar een dierenartspraktijk werd het uiteindelijk niet. Hondsdolheid was eigenlijk zijn interessedomein, maar tijdens dat doctoraat brak het SARS-virus uit en ging hij coronavirussen bij varkens bestuderen. Dat legde de basis van zijn huidige werk. Dierenartsen kijken op een andere manier naar virussen dan humane artsen. Ze zijn getraind om naar populaties te kijken in plaats van naar individuele patiënten.
Als wetenschapper werkt(e) hij ook op verschillende virussen. Van griepvirussen en het humaan papillomavirus tot hepatitis E. Ook die inzichten helpen hem bij zijn werk als voorzitter van het Wetenschappelijk Coronacomité.
Communicatie is een andere competentie. De man heeft dan wel een nerdy uitstraling, hij kan de (vaak complexe) materie wel goed overbrengen, zowel mondeling als op papier. Smalltalk of politiek gekrakeel lijken niet aan hem besteed. Van Gucht praat helder en onderbouwt zijn betoog met feiten. Dat communiceren gaat overigens ook in diverse talen. In de Franstalige pers kreeg hij de bijnaam ‘Monsieur coronavirus’. Googel deze term en je ziet Steven Van Gucht verschijnen.
Het is niet zo gemakkelijk om Van Gucht van de wijs te brengen. Hij straalt rust uit en is doordacht. Opvallend is ook dat hij zichzelf nooit echt op het voorplan plaatst. “Als baas kan hij mensen ongelofelijk goed motiveren en geruststellen. Ik geloof dat heel wat mensen daar nu nood aan hebben”, zo liet een medewerker van het wetenschappelijk instituut Sciensano zich onlangs ontvallen.
Al weken volgt de wetenschappelijke expert de situatie op de voet. Hij leidt de dagelijkse persconferenties en geeft advies. Soms slaapt hij naar eigen zeggen maar enkele uren per nacht. Maar hij kan terugvallen op een opmerkelijke achterban. Zijn buurvrouw kookt elke dag voor hem en strijkt zijn hemden. En zijn ex-partner doet de boodschappen.
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Hij schreef een boek over DNA en is een vaste waarde als er iets over wetenschap moet worden toegelicht. Maar wat kun jij leren van Lieven Scheire?
Volgens een studie van de Nationale Unie der Vrije en Intellectuele Beroepen verdient een arts gemiddeld 5.000 euro bruto per maand. Benieuwd welke de bruto lonen zijn van enkele andere vrije medische beroepen?
Een team leiden vanop afstand verschilt eigenlijk niet zo veel van de dagelijkse omgang met je teamleden op andere momenten...
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
Mensen die niet in één maar in meerdere dingen uitblinken, worden ook wel eens polymaten genoemd. Denk maar aan Leonardo da Vinci...
Weet jij wat jouw missie is? Je missie beschrijft wat jij nodig hebt om voldoening uit je leven (en dus uit je werkt) te halen.
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst van je sector of onderneming.