5 carrièrelessen van Lieven Scheire
Hij schreef een boek over DNA en is een vaste waarde als er iets over wetenschap moet worden toegelicht. Maar wat kun jij leren van Lieven Scheire?
Niets deed toen uitschijnen dat hij ooit zelf zou schitteren in de politieserie ‘Undercover’ toen Tom Waes in 2003 een piepklein rolletje had in de film ‘De Zaak Alzheimer’. Kort erna begon hij bij Woestijnvis als redacteur. Hij kende niets van het vak, vertelde hij zelf ooit eens in Jobat. Maar hij leerde filmen en monteren en schoolde zichzelf om tot televisiemaker.
Een blitzcarrière was het niet. Aanvankelijk werkte Waes achter de schermen en maakte hij filmpjes voor andere televisieprogramma’s. In 2005 steeg zijn bekendheid dankzij zijn rol als de broer van Bart De Pauw in ‘Het Geslacht De Pauw’. Maar de echte doorbraak kwam drie jaar later met het programma ‘Tomtesterom’, dat drie seizoenen liep.
Met ‘Tomtesterom’ zette hij meteen de toon. Bij de eerste aflevering riep hij iedereen op om paparazzifoto’s te maken. Bij de tweede ging hij boksen met een vrouw. Toen later het format aan een ander land werd verkocht, zaten ze daar met de handen in het haar omdat ze geen presentator vonden van een gelijkaardig kaliber. Met Waes is het what you see, is what you get.
Waes is presentator, regisseur, acteur en occasioneel zanger. Hij is hobbyfotograaf, voetbalfan en boekenlezer. ‘Met Tom kan je naar de oorlog’, zei Bart De Pauw, indertijd zijn mentor, ooit eens. Een man van de wereld. Oorspronkelijk vooral van de waterwereld: als duiker (zijn oorspronkelijk beroep) keek hij amper televisie. Al ligt die waterwereld hem nog nauw aan het hart. Als ambassadeur van duurzaam watergebruik én van Sea Shepherd Conservation Society, dat het leven in zee wil beschermen.
Ook flexibiliteit is hem niet vreemd. Toen zijn reisprogramma ‘Reizen Waes’ in lockdown ging, maakte hij al skypend een aflevering vanuit zijn kot. Voor het nieuwe seizoen zoekt hij het avontuur in eigen land op.
Geboeid door mensen en vreemde culturen is Waes zeker en vast. Ook al komt hij wel eens hoofdschuddend over (“rare jongens die Japanners”) toch is hij op televisie een van de betere luisteraars. “Veel journalisten komen vooringenomen naar een interview en luisteren niet echt, ze willen vooral horen wat in hun kader past. Heel irritant”, zei hij daar onlangs over in Psychologies Magazine.
Wie Tom Waes zegt, zegt reizen, avontuur en vooral: dingen doen die niemand anders ooit zou doen. “Als je ergens in gelooft, moet je er vooral voor gaan”, geeft hij zijn kinderen altijd mee. En toegegeven: niemand smijt zich zo erg als hij.
Of het nu gaat om in Japan zoveel mogelijk noedels naar binnen te werken, om 250 kilometer in de woestijn te lopen of deelnemen aan ‘De slimste mens ter wereld’: winnen zal hij. Waes zat tijdens de finaleweek van die quiz zelf in het publiek om in zijn ritme te blijven. Zo voelde hij zich perfect voorbereid om de finale te spelen. En die uiteindelijk te winnen. “Het beste rapport dat ik ooit kreeg”, vertelde hij daarover.
(William Visterin)
23 juni 2020Hij schreef een boek over DNA en is een vaste waarde als er iets over wetenschap moet worden toegelicht. Maar wat kun jij leren van Lieven Scheire?
Topsport combineren met je werk. Hoe gaat dat? We vroegen het aan enkele toppers, elk in hun tak van sport.
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Soms weet je gewoon dat je goed zou zijn in een bepaalde job, maar je cv ondersteunt je gevoel niet. Hoe krijg je dan toch die job?
Een zomerkamp is fijn en je kind leert veel bij. Het is ook nuttig voor hun latere werkcarrière. Zelfs onze premier ging elk jaar op kamp.
“Toen ik bij Woestijnvis begon te werken, wist ik niets van het vak. Gelukkig kwam ik onder de vleugels van Bart De Pauw terecht', aldus Tom Waes.
Ook in de tweede reeks 'Tomtesterom' duikt Tom Waes op korte tijd in enkele spectaculaire jobs. Voor 'De Oplichters' zocht hij de malafide kant van het beroepsleven op. Maar niet alles viel even goed in de smaak.
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.