Operaties steeds vaker uitgevoerd door robot
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Ooit was Moreels minister van Ontwikkelingssamenwerking en medestichter van Artsen zonder Grenzen in België. Vandaag is hij (nog altijd) chirurg, maar wel een behoorlijk geëngageerde. Met zijn project genaamd Unichir tracht hij in Beni, in het noordoosten van Congo, een chirurgische eenheid uit de grond te stampen, met onder meer een opleidingscentrum voor lokale chirurgen. Om daarvoor geld bij elkaar te krijgen, omschrijft hij zichzelf ook wel eens als ‘professionele bedelaar’.
In Beni is hij de enige chirurg voor ongeveer een miljoen mensen. Een paar jaar geleden begon hij er te opereren in een oude slaapkamer, en de werkomgeving is op z’n zachtst uitdagend te noemen. De in Europa klassieke apparatuur ontbreekt vaak en tijdens operaties valt af en toe de stroom uit. Deze maand trok de zeventiger voor de zeventiende keer naar Beni om er te gaan opereren. “Zolang mijn handen mij dienen”, zegt Moreels daarover. Al dienen zijn handen toch vooral de plaatselijke bevolking die anders op niemand kan terugvallen.
Voor Artsen zonder Grenzen opereerde hij destijds al in zware conflictgebieden en werd twee keer bijna doodgeschoten. Maar ook vandaag werkt Moreels in Congo in een crisisgebied dat zo gevaarlijk was dat geen enkele anesthesist hem durfde te vergezellen. AL blijft hij er rustig bij. “Als je weet welke wegen je op welk moment wel of niet mag nemen, loop je weinig risico.”
Moreels gedraagt zich binnen en buiten de operatiezaal nooit als iemand die de wijsheid in pacht heeft. “Hoe meer je weet, hoe meer je je ervan bewust bent dat je maar heel weinig weet. Dat bevordert die nederigheid”, stelt hij. “Ik zeg wel altijd eerlijk wat ik denk, maar mensen voelen het als je hen respecteert.”
Ook al is de situatie van een patiënt eerder uitzichtloos of liep een operatie niet helemaal zoals hij hoopte, dan nog blijft Moreels voorzichtig. “Ervaring heeft mij geleerd dat als je mensen hoop laat, ze ook langer blijven leven.” Ook in tijdsbesteding leerde hij uit ervaring en is hij niet langer dan drie weken weg van huis. “Ik was niet de meest aanwezige vader voor mijn vier kinderen, ik wil niet de meest afwezige grootvader zijn voor mijn zeven kleinkinderen.”
(William Visterin)
Op www.unichir.africa vind je meer info of kan je een gift doen voor het project van Réginald Moreels in Congo. Of stort op UNICHIR Koning Boudewijnstichting rekennr. IBAN: BE10 0000 0000 0404 met gestructureerde mededeling ***124/0038/00088***
2 april 2020Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Als een Brit tijdens een meeting ‘very interesting’ antwoordt op je voorstel, dan lijkt hij misschien onder de indruk. Maar eigenlijk bedoelt hij: ‘ik vind het maar niks.’
We vroegen Bruno Willems (50) uit Hasselt hoeveel hij verdient ...
Steeds meer Belgen nemen de beslissing om buiten de landsgrenzen een nieuwe carrière te starten. Daarom deze checklist.
Chirurgen zouden het best functioneren wanneer ze tussen de vijfendertig en de vijftig jaar oud zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Université de Lyon.
Sinds 2001 slinkt het aantal Belgische dokters dat zich wil inzetten voor Artsen Zonder Grenzen. Tien jaar geleden vertrokken 42 dokters, vorig jaar zes.
Wat voor job je ook uitoefent, elk beroep verdient respect en waardering. Toch blijkt dat het ene beroep aanzienlijk meer aanzien heeft dan het andere...
Niet elke specialisatie is evenveel waard op het einde van de maand, zo blijkt. En er zijn flinke verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië vast te stellen!
We vroegen aan Nicolas Dupont (31) uit Brussel, aankoopdirecteur bij Artsen Zonder Grenzen, hoeveel hij maandelijks verdient ...