De creatieve generalist: Wat als je alles graag doet?
Onze maatschappij richt zich heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral veel dingen graag doet?
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Wat voor superman geldt, is ook een beetje voor Lieven Scheire van tel. Hij is komiek, televisiemaker én wetenschapper tegelijk. Maar hij is ook een zelfstandige die zowel bedrijfsevents voor banken presenteert als boeken schrijft waar een theaterprogramma bij hoort. Misschien geen superman, maar wel een bezige (en veelzijdige) bij.
Er zijn in Vlaanderen tientallen comedians, maar de niche rond het entertainen en populariseren van wetenschap heeft Scheire zich wel toegeëigend. Slechts weinigen kunnen fysica zo bevattelijk uitleggen. Hij kreeg er in 2018 de Wablieft-trofee voor, een prijs voor wie zich inspant voor een helder taalgebruik. Al komt de keuze voor de wetenschap wel uit het hart. “Fysica en wiskunde waren mijn favoriete vakken. Net als puzzelspelletjes en dat soort dingen”, zei hij daarover ooit.
Regelmatig spoelen ten huize Scheire allerlei pakjes aan, gekocht op internet. Vaak gaat het om snufjes of gadgets die worden gebruikt tijdens presentaties. Experimenteren is nooit ver weg, al gaat het ook fundamenteler. In zijn recente boek over DNA legt hij uit hoe de menselijke genetica ieders leven zal veranderen.
Onder de naam Neveneffecten trok hij met twee kompanen ruim vijftien jaar geleden al naar het Groninger Studenten Cabaret Festival, een Nederlandse cabaretwedstrijd die ze ook wonnen. Toen nog ongezien voor Vlamingen. De firma Lieven Scheire denkt vandaag ook internationaal. Hij treedt meer dan eens op in het buitenland. Zijn persoonlijke website bevat dan ook een uitgebreide Engelstalige versie.
Het is weinigen gegeven om met je programma op nagenoeg alle Vlaamse zenders (van Eén en VTM tot Vier en Canvas) te komen, in zijn geval met een ludiek wetenschappelijke insteek. Maar tegelijk is Scheire een drop-out. Toen hij zijn eerste tv-programma mocht maken, liet hij de studie fysica aan de universiteit voor wat het was. “Als mensen mij niet geloven of iets verwijten, dan halen ze dat boven als argument”, vertelde Scheire onlangs op Qmusic. Al is hij wel van plan om ooit die studie nog eens af te maken.
(William Visterin) – Bron: MARK Magazine
Onze maatschappij richt zich heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral veel dingen graag doet?
Of een schoolverlater erin slaagt snel werk te vinden, hangt voor een groot deel af van het behaalde diploma. Lees zelf maar ...
Drones veroveren razendsnel het bedrijfsleven en eigenlijk ook de jobmarkt. Wij spraken met een dronepiloot in spe.
De carrière van Idool-jurylid Sylvia Van Driessche begon in LA, in een callcenter van een touroperator. Maar journalist worden was haar ultieme droom ...
Logistiek en transport staat meestal voor vrachtwagens en files. Maar de sector is zichzelf aan het heruitvinden.
Volgens sommigen is het AQ dé factor voor toekomstig succes in je carrière. Wat is het precies? En hoe groot is dat van jou?
Wat doet duurzaamheid met de job bij de bank? “Onze rol wordt veel rijker.”
Komt jouw collega vaak te laat op het werk? Als je zelf wél altijd stipt op tijd bent, dan kan dit enorm frustrerend zijn. Hoe pak je dit probleem best aan?
Bij Jobat zijn onze medewerkers ons meest waardevolle kapitaal. Daarom investeert Mediahuis volop in talent, persoonlijke ontwikkeling en een inspirerende werkomgeving.