Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 939

Volgende
Volgend artikel:

Jezelf zijn op het werk: waarom en hoe?

5 carrièrelessen van Jens Dendoncker

Jens Dendoncker
Tot voor enkele jaren was hij nog een nobele onbekende, intussen werd hij haast te bekend om zijn eigen tv-programma te presenteren. Allemaal goed en wel, maar wat kun jij leren van Jens Dendocker?

1. Wees complexloos en authentiek

Authenticiteit duikt als eigenschap wel vaker op in deze rubriek, maar Jens Dendoncker is authenticiteit in het kwadraat. Geen gladgestreken en strak getrainde adonis op televisie, wel een gezellige en enthousiaste ‘dikkerd’ van om en bij de honderd kilogram.

Eentje die in een mum van tijd Vlaanderens favoriete knuffelbeer werd en houdt van lekkere tussendoortjes. Sneukelen, zoals hij het noemt. “Minstens één keer per week heb ik een moment van zwakte. Dan sla ik vier boterkoeken, twee roze donuts en een liter cola in.”

2. Relativeer jezelf

“Als ik morgen stop met programma’s maken, zullen mensen dat hooguit jammer vinden, maar niemand gaat mij echt missen”, stelt hij. “De mensen die de rekken vullen, in de ziekenhuizen werken, het vuilnis ophalen en met de bus blijven rijden, die doen de boel draaien.”

Lees ook: Hoe leer je relativeren?

3. Toon je veelzijdigheid

Tijdens de lockdown maakte Dendoncker met zijn vriendin Lauren Versnick grappige filmpjes vanuit hun kot. Je zou haast vergeten dat hij eigenlijk comedian is.

Hij won enkele comedyprijzen en kwam met zijn eerste soloprogramma ‘Bang van Dendoncker’. Nadien werd hij presentator van het internationaal gelouterde tv-programma ‘Hoe zal ik het zeggen?’, waarmee hij echt doorbrak. Sindsdien is hij niet meer van het scherm weg te slaan en zetelt hij in allerhande tv-jury’s, zoals in ‘The Masked Singer’.

4. Wees kwetsbaar

Klinkt dit als glamour en glitter? Think again. Zelfs de rode loper is een gevaar voor Dendoncker, want al die flitsende fototoestellen kunnen bij hem een epilepsieaanval uitlokken. Iets om rekening mee te houden. “Ik mag sowieso niet zelf rijden, maar in de auto zal ik altijd achteraan gaan zitten, zodat ik tijdens een aanval niet op de bestuurder of versnellingspook val”, vertelt hij daar zelf over.

Ook wil hij altijd volk in de buurt. “Er is altijd een kans dat je niet uit een aanval geraakt, dat ik me verwond of niet kan ademen.”

5. Word ambassadeur

Mentale kwetsbaarheid is hem niet onbekend. Van zijn zestiende tot nu volgde hij nagenoeg altijd therapie. “Het is een deugddoend idee dat een professional me af en toe in perspectief kan zetten.” Met zijn achtergrond neemt hij ook enthousiast de rol van ambassadeur op zich.

Zo werd hij ambassadeur van de Epilepsie Liga. En recent ook ambassadeur van Rode Neuzen Dag, die aandacht vraagt voor de weerbaarheid van jongeren. “Het is belangrijk om er voor jongeren te zijn, zeker in een jaar waarin door corona veel op losse schroeven komt te staan”, zo klonk het in zijn aankondigingsfilmpje.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

24 november 2020
Anderen bekeken ook