Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

5 carrièrelessen van Catherine De Bolle, hoofd van Europol

Catherine De Bolle
Catherine De Bolle, directeur van Europol.
Ze maakte een blitzcarrière bij de federale politie. Intussen is ze Europa’s belangrijkste flik als hoofd van Europol, met cybercriminaliteit als een van de grote uitdagingen. En dat voor iemand die zelf ooit vier centimeter te klein was. Allemaal goed en wel, maar wat kan jij leren van Catherine De Bolle?

1. Breek de ban

In 1988 was ze met haar 1,64 meter vier centimeter te klein om rijkswachter te worden. Maar zes jaar later veranderde toenmalig minister van Arbeid Miet Smet de regels en kon Catherine De Bolle toch beginnen aan haar rijkswachtopleiding, na haar rechtenstudies in Gent. Vanuit thuisstad Ninove klom ze op. En hoe.

Ze werd bij de federale politie zowel de jongste als eerste vrouwelijke commissaris-generaal. En bij de Europese politiemacht Europol is ze de eerste vrouwelijke baas ooit. “In het begin wou ik me bewijzen als vrouw, ook bij de politie”, liet ze zich ooit ontvallen.

2. Wees de beste

De carrière van De Bolle is eentje van kansen grijpen. Zowel bij de keuze van federaal commissaris als bij Europol kwam ze als beste uit de selectieprocedure. Bij Europol aasden ook een Tsjech en een Nederlander op de job, maar die eindigden bij de interne evaluatie van de kandidaten ver achter De Bolle.

De toewijzing van Europese topjobs gaat vaak gepaard met het nodige gelobby, maar bij benoemingen als Europol geeft bekwaamheid toch nog de doorslag.

3. Bouw bruggen

Europol is een organisatie die de Europese lidstaten steunt bij hun politieonderzoeken. Informatie-uitwisseling is cruciaal, zeker met de dreiging voor terreur en cybercriminaliteit, die ook door de coronacrisis verder opspeelt. Zo’n organiserende en coördinerende rol ligt De Bolle goed, meer dan het klassieke politiewerk op het terrein. Ze toonde zich in ons land al een brugfiguur tussen de betrokken ministers en verschillende politie- & inlichtingendiensten. En wordt geroemd om haar integriteit en vlotte communicatie.

4. Wees een teamspeler

Voor Europol verhuisde De Bolle met haar gezin naar het Nederlandse Den Haag. Maar ook, en met name, in haar job is het een kwestie van teamwork. “Je bent gelukkig nooit alleen. Bij de politie werk je veel in teamverband en is er veel expertise”, zo vertelde ze daar onlangs over.

Samenwerken dat gaat ook buiten de politiediensten. Op het World Economic Forum in Davos ontmoette ze mensen uit de financiële wereld, socialemediaplatformen en technologiebedrijven, wat onder meer moet helpen in de internationale strijd tegen financiële fraude en cybercriminaliteit.

5. Wees een ambassadeur

Mede doordat De Bolle erin is geslaagd om het vrouwelijk plafond te doorbreken, wil ze zoveel mogelijk vrouwen overtuigen om bij de politie aan de slag te gaan. Al is de weg nog lang. Slechts een kleine minderheid van de Belgische politiemedewerkers zijn vrouwen. Ook bij de korpschefs is de overgrote meerderheid een man.

De Bolle is zich bewust van haar voorbeeldfunctie. “Eerst had ik dat onderschat”, vertelde ze daarover op een netwerkavond voor vrouwelijke ondernemers. “Nu wil ik er gebruik van maken om andere vrouwen te doen geloven in hun eigen kunnen.”

(William Visterin)

13 juli 2020
  • Jobs voor politie
Anderen bekeken ook