10 geboden voor online meetings
Meetings vinden massaal op afstand plaats. Maar hoe pak je zulke online vergaderingen het best aan?
Hierbij 5 cruciale tips om er op je best uit te zien tijdens je volgende Zoom- of Teams-vergadering.
Het meest problematische bij online meetings? De belichting. Controleer de lichtsituatie in de ruimte waar je de videocall doet. Zit je met je gezicht naar het raam of met je rug naar het raam toe? Probeer, indien mogelijk, de opstelling zo te veranderen dat je met je gezicht naar het raam kijkt. Dit geeft je veel natuurlijk licht, en het zal je helpen er echt scherp uit te zien op de camera.
Is er geen natuurlijk licht aanwezig? Dan kan je met een bureaulamp aan de slag, maar let op dat je er niet gaat uitzien als een spook. Hoe je met kunstlicht werkt en welke valkuilen je moet vermijden zie je in onderstaande video.
Plaats de camera op ooghoogte. Stel je laptop, tablet of telefooncamera zo op dat deze ongeveer recht voor je ogen komt. Als de camera te laag staat, dan zien je gesprekspartners vooral het plafond en je neusgaten. Niet echt een flatterend beeld dus.
Stapel een paar boeken onder je webcam of tablet totdat de camera in de juiste hoek staat. Op die manier maak je ook beter oogcontact met de anderen.
Je wil dat mensen zich concentreren op wat je te zeggen hebt, niet op wat ze achter je zien. Vermijd dus een drukke of rommelige achtergrond: een bureau vol prullen en stapels papier, een keukenblad met potjes en plantjes, het bloemenbehang met een druk schilderij… Dit zijn allemaal elementen die de aandacht en de concentratie van je gesprekspartners gaan afleiden.
Probeer je camera voor een neutrale achtergrond te plaatsen, zoals bijvoorbeeld een gewone muur. Eventueel kan je ook een virtuele achtergrond gebruiken, maar let daarbij op dat je een rustgevend en professioneel beeld kiest.
Kleed je aan en maak je klaar voor de meeting, zoals je gewoonlijk zou doen. Volg je werkroutine en kies een outfit alsof je een face-to-face vergadering zou bijwonen. Vermijd kleren die te donker zijn, zoals zwart of grijs. Maar let ook op voor te felle kleuren of patronen zoals ruitjes of strepen. Deze kunnen zorgen voor het zogenaamde moiré-effect, waarbij deze motieven gaan schemeren of trillen wat een erg storend beeld oplevert. Tip: test je outfit even voor je aan de meeting begint.
Door de stress of de belichting kan je gezicht al gauw gaan glimmen of er bezweet uitzien. De gevoelige plekken zijn je voorhoofd, neus en je kin. Dames kunnen met make-up dit probleem verhelpen, maar ook bij heren kan een beetje poeder, strategisch aangebracht, wonderen doen.
Je wil natuurlijk dat je er zo professioneel mogelijk uitziet voor dat belangrijke videogesprek. In deze video geeft communicatie coach Lies Martens concrete tips om een sterke impact te maken voor de camera.
(lb/kv) - Bron: Expert Academy - Meer info: Cameratraining voor video calls
28 september 2020Meetings vinden massaal op afstand plaats. Maar hoe pak je zulke online vergaderingen het best aan?
Hoe ga je op een succesvolle en inspirerende manier met webinars aan de slag? Ziehier 7 essentiële tips...
Voel jij je wel eens futloos na een dag vol Zoom-vergaderingen, Teams-meetings en videochats? Je bent niet alleen. Enkele tips!
Vergaderen op afstand (vanuit je thuiskantoor, bijvoorbeeld) kan heel handig zijn, maar dan moet wel alles goed verlopen. Daarom deze tips...
Een virtuele vergadering kan je helemaal uitputten. Gelukkig kun je die vermoeidheid aanpakken met enkele simpele trucjes!
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Nu virtuele jobbeurzen aan een opmars bezig zijn, moet je jezelf presenteren via live-chat. Hoe je een goede eerste indruk maakt? Zo!
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.
Chomi werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Ik ga werken met een glimlach en kom met een glimlach thuis”