Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

5 beschamende carrièremomenten: hoe ze te overleven?

Positief blijven denken klinkt fantastisch in theorie, toch is het niet altijd even gemakkelijk om de moed niet te laten zakken na een serieuze tegenslag. Hoe haal je alsnog het beste uit deze vijf pijnlijke carrièretegenvallers?
#

1. Je wordt ontslagen

Ontslagen worden, vooral als het om een droomjob ging, is vaak een van de ergste dingen die iemand op een bepaald moment in zijn leven kan overkomen. Geen loon meer hebben is pijnlijk, maar ook de vernedering en het negatieve effect op je zelfvertrouwen doen je absoluut geen goed.

Als je toch iets positiefs uit je ontslag wil halen, houd je best rekening met deze twee opties:

  1. Doe aan vrijwilligerswerk en freelance. Neem de tijd om uit te zoeken wat je écht wilt, alvorens je weer te storten op die nieuwe drukke job.
  2. Ga naar de concurrentie. Bied je kennis en vaardigheden aan en wie weet krijg je zelfs een hoger loon dan bij je vorige werkgever.

2. Je wordt gedegradeerd

Als je door je huidige werkgever wordt gedegradeerd, wordt het nogal moeilijk om de vorige twee opties te overwegen. Uiteraard is het op zo’n moment verstandig om bij je baas te polsen naar de redenen van je degradatie. Ligt het aan jezelf of zijn er algemene problemen binnen het bedrijf?

Ga akkoord met je degradatie (of ga op zoek naar een andere job), maar onderhandel bijvoorbeeld over een flexibeler werkschema, waardoor je misschien vaker van thuis uit kan werken of minder overuren moet presteren.

3. Je carrière staat stil

Je carrière stagneert wanneer je alles hebt geleerd dat er binnen jouw functie te leren valt, zonder dat je een kans hebt op een mooie promotie in de toekomst.

Deze twee opties zijn te overwegen waard als je vooruit wil gaan in je carrière:

  1. Dit is het moment om je werk en verantwoordelijkheden uit te breiden. Leid een stagiair op, laat een externe medewerker in dienst nemen die je kan helpen met repetitieve taken of gebruik nieuwe tools en methodes.
  2. Gebruik je extra tijd om door het bedrijf betaalde opleidingen te volgen. Je zult niet alleen nieuwe vaardigheden ontwikkelen die relevant zijn voor je job, maar ook vaardigheden die je kunnen helpen om jezelf tijdens een volgend evaluatiegesprek wél te verkopen.

4. Je hebt een grote fout gemaakt

Wat doe je wanneer je zo’n grote fout hebt gemaakt dat de hele sector er uiteindelijk van gehoord heeft? Maak er een casestudy van. Leidinggevenden appreciëren casestudies, vooral wanneer ze komen van mensen die een legendarische fout hebben begaan. Leg in je analyse uit waarom bepaalde beslissingen die je destijds hebt gemaakt op dat moment rationeel leken en wat je precies deed wanneer je wist dat het project een mislukking ging worden.

5. Je verveelt je

Langdurige verveling is een echte dooddoener. Vertel aan je baas dat je job nog steeds geweldig vindt, maar dat je je af en toe verveelt. Leg uit dat hierdoor je belangstelling langzaamaan afneemt en dat ook je productiviteit hier in de toekomst onder zou kunnen lijden, waardoor jouw verveling automatisch ook een invloed zal hebben op het bedrijf zelf.

Ga met je baas na welke mogelijkheden of uitdagingen er zijn om jou van je verveling af te helpen.

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

23 augustus 2012
Anderen bekeken ook