Tien om te lezen
We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
Alex – een schijnbaar brave accountant, echtgenoot en buurman – leidt een rustig leven met zijn vrouw Beth in een mooie Londense buitenwijk. Op een dag wordt er aangekondigd dat de rommelige strook bosjes tegenover hun huis plaats gaat maken voor een mooi wandelpad. Iedereen is er enthousiast over, behalve Alex, want die weet dat er in die bosjes een groot geheim ligt uit zijn vorig leven.
Het boek combineert twee verhalen met een tijdsinterval van 25 jaar, die naarmate het boek vordert naar elkaar toegroeien. ‘Tweede Leven’ is een slimme thriller met de nodige plotwendingen.
In ‘De Facebook façade’ vertelt datawetenschapper Frances Haugen het ophefmakende verhaal over haar tijd bij Facebook. Haar boek geeft inzicht in de interne processen en technologie van het bedrijf dat de wereld in zijn greep heeft.
Haugen uitte zich als klokkenluider door tienduizenden pagina’s aan documenten te kopiëren en openbaar te maken. Hiermee gaf ze haar voormalige Facebook-bazen een stevige tik op de vingers. Later getuigde ze erover voor het Amerikaanse Congres, de scène waar het boek overigens mee begint.
Met haar onthullingen toonde ze aan dat Facebook zaken als extremisme beloonde én dat Facebook-gebruikers het medium inzetten om geweld, nepnieuws en vrouwenhaat te verspreiden. Facebook en diens grote baas Mark Zuckerberg wist ervan, maar deed daar niets aan.
Check: Waarom Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde t-shirt draagt?
Diep in Zweden, in het plaatsje Stenträsk, verdwijnen in 1990 Helena, de vrouw van politieagent Wiking Stormberg, en haar dochter. Het meisje vinden ze later terug in het moeras, de vrouw zelf blijft spoorloos.
Decennia later ontvangt hun zoon ineens een brief in het handschrift van Helena. Agent Wiking kan de situatie niet inschatten: ziet hij spoken of wordt hij bedreigd – en door wie dan? Een Scandinavische thriller pur sang van de hand van Liza Marklund, een vertrouwde naam in het genre.
Wanneer de 19-jarige Iselin Hanssen na een hardlooptraining in een populair wandelgebied niet thuiskomt, vermoedt de politie dat ze uit eigen beweging is vertrokken. Maar als haar T-shirt dat helemaal onder het bloed zit, vlakbij het pad wordt gevonden, is duidelijk dat het om een misdrijf gaat. De verdenking valt al snel op Iselins vriend, zoon van een van de rijkste mannen van Bodø. Al blijkt nadien dat de zaak niet zo eenvoudig is als ze lijkt.
De Noorse auteur weet de spanning geleidelijk op te bouwen door met mondjesmaat onthullingen los te laten. Het boek van Karlsson is het begin van een nieuwe Scandinavische thrillerserie.
Geen thriller, maar wel een beklijvend boek naar aanleiding van de geopolitieke situatie. Oorlogsverslaggever John Sweeney schreef het vanuit zijn standplaats in Kiev in Oekraïne. Hij sprak ervoor met kenners en ooggetuigen.
Het boek is het relaas over de onstuitbare opkomst van Valdimir Poetin die ooit begon als spion. Het gaat over de Russische acties in Tsjetsjenië en de aanslag op de MH17 tot over de gebombardeerde steden en dorpen van Oekraïne. Over moed en wanhoop van de Oekraïners. Maar ook over de donkere kant van leiderschap.
Meer boeken? Tien om te lezen
(William Visterin)
27 juli 2023We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
Ga je op vakantie? Vergeet je out-of-office niet! Wij lijsten alvast enkele originele exemplaren voor je op.
Je wilt het schoppen tot miljardair? Dan duik je maar beter in de boeken. Maar met welke studies is de kans op zwempartijen in het geld het grootst?
Daar is de lente, daar is de zon. En een verse lading boeken! Boeken doen het altijd. Naar goede gewoonte zetten we enkele aanraders op een rijtje.
Als geld écht gelukkig maakt, dan moeten deze 10 mensen wel extreem gelukkig zijn. Reden: volgens Forbes zijn het momenteel de 10 rijkste mensen ter wereld.
Strak in het pak naar het werk? Geen goed idee! Het is namelijk ongezond om een das te dragen. Voortaan ga je best gewoon in een T-shirt naar het werk.
Wintertijd is ook boekentijd. Naar jaarlijkse gewoonte zetten wij bij Jobat een aantal interessante boeken op een rijtje.
In het boek 'Verleidingen aan de top' vertelt psycholoog Jaap van Ginneken wat macht doet met een mens. “Ook bedrijven kiezen zo hun leiders en helaas vaak de verkeerde.”
Het fenomeen dat kleine mensen hun gestalte zouden compenseren met dominant gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Klopt dit verschijnsel?