Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

5 alarmbellen tijdens je sollicitatiegesprek

alarmbel bij sollicitatie
Sollicitatiegesprekken, weinig mensen die er plezier aan beleven. Integendeel. Meestal zijn het stresserende aangelegenheden, vooral omdat je moeilijk kan inschatten of je wel goed bezig bent. Wie een fijn gevoel wil overhouden aan zo’n gesprek, kan er beter voor zorgen dat hij geen alarmbelletjes laat afgaan bij zijn interviewer.

1. Een gebrekkige voorbereiding

Ja, het klinkt afgezaagd. Maar het is nu eenmaal zo. Interviewers verwachten dat je niet zomaar naar een sollicitatiegesprek komt. Je moet toch iets weten over je toekomstige bedrijf? De verleiding is vaak groot om standaardantwoorden af te ratelen of zinnetjes van de bedrijfswebsite te plukken, maar je toekomstige bazen zijn ook geen idioten. Wie zich slecht voorbereidt, valt ongetwijfeld door de mand. In omgekeerde richting valt het ook op wanneer sollicitanten bewust en inhoudelijk over een issue hebben nagedacht.

Uiteraard houden je interviewers ook rekening met de omstandigheden. Als je gisteren pas uitgenodigd bent voor een gesprek, dan verwachten ze niet de perfecte presentatie. Anderzijds: ben je al langer op de hoogte, dan ligt de lat wél hoger. De regel is simpel: doe zoveel mogelijk research voor je naar een sollicitatiegesprek vertrekt. Als je dan toch de moeite neemt om naar zo’n gesprek te gaan, kan je je ook voorbereiden. Anders kan je evengoed thuisblijven. Je moet al een erg straffe kandidaat zijn om je interviewer te overtuigen zonder dat je kennis hebt van het bedrijf.

E-GIDS: Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek

2. Opdagen in gemakkelijke kleding

De vraag die toekomstige werkgevers zich logischerwijs stellen: als je de moeite niet doet voor een sollicitatiegesprek, zal je het dan wel doen voor het eigenlijke werk? Dat gaat over je voorbereiding, maar ook over je voorkomen. Je voelt je ongetwijfeld het gemakkelijkste in je favoriete kleding, en op een sollicitatiegesprek wil je je op je gemak voelen. Maar probeer toch maar een inspanning te doen. Met je vrijetijdsschoenen en favoriete T-shirt zal je wellicht niet ver geraken. En je haar kammen, make-up opdoen of baard trimmen, neen, dat is ook geen moeite.

TIPS: Solliciteren in stijl

3. Te laat komen

Er zijn altijd wel onvoorziene omstandigheden te bedenken waardoor je te laat kan komen op een sollicitatiegesprek.

Tip 1: steek het nummer van het bedrijf in je gsm, en bel hen op z’n minst op om uit te leggen waarom je te laat komt. Dat wordt geapprecieerd, want niemand zit graag zomaar te wachten.

Tip 2: Als je een zwak excuus aanhaalt – genre: ik heb me overslapen – dan kan je je beter stante pede terugdraaien. Ook de schuld op de NMBS steken is niet zo slim, want als je dat niet kan voorzien, wordt er aan je toewijding getwijfeld.

Iedereen komt wel eens te laat, maar mijd het ten allen tijde bij sollicitaties, en zeker bij rekruteringsfirma’s die je in de toekomst misschien nog eens nodig hebt. Je bent sneller van de lijst geschrapt dan je zou verwachten.

CHECK: Zo kom je op tijd voor je sollicitatie

4. Alleen praten, niet luisteren

Het is een bekende valkuil voor zenuwachtige sollicitanten: zo gefocust zijn op wat je zélf wil zeggen, dat je niet meer luistert naar wat de man of vrouw tegenover je te melden heeft. Op die manier kan je niet accuraat antwoorden op de vragen die je krijgt. Probeer dat uiteraard te vermijden. Je moet je geprefabriceerde antwoorden ook niet trachten door te drukken. Wat als een goed antwoord klinkt, maar niet relevant is, is géén goed antwoord. Jezelf te veel opdringen of de interviewer onderbreken is ook niet het beste plan, trouwens.

5. Verkeerde vragen stellen

Introverte en verlegen types zijn altijd een beetje benadeeld bij een sollicitatiegesprek. Ze kunnen best een inwendig alarmpje klaarzetten om aan het einde van het gesprek op automatische piloot ‘ja, ik heb nog vragen’ te antwoorden. Dat valt eigenlijk ook onder puntje twee: wie zich goed voorbereidt voor een sollicitatie, stelt zich wellicht ook vragen. En wie oprecht geïnteresseerd is, spreekt die ook uit.

Nu, laat je ook niet misleiden. Interviewers willen niet alleen testen of je nog vragen hebt (ja!), maar ook dewelke dat dan zijn. Er bestaat ook zoiets als verkeerde vragen. Als je alleen maar naar het aantal vakantiedagen informeert, doe je niet de slimste zet. Naar je loon vragen, is logisch, maar lanceer dat item zeker niet als enige vraag. Want waar zijn je motivatie en toewijding dan? Je wil niet overkomen als iemand die élke job zou aannemen.

ONTDEK: 50 relevante vragen die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek

(mr)

29 december 2019
Anderen bekeken ook