Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
Je wil niet zomaar een job. Je bent op zoek naar een job die écht bij je past. Groot gelijk!
De ene vacaturetekst is de andere niet en iedere werkgever wil zo origineel mogelijk uit de hoek komen. Toch betekent dit niet dat je als werkzoekende alles zomaar blindelings moet geloven wat de vacatures beloven. Door met een kritische blik en een nuchtere kijk tussen de lijntjes te lezen kun je jezelf onnodig tijdverlies of zelfs een negatieve werkervaring besparen.
Dit zijn de spreekwoordelijke rode vlaggen in een vacaturetekst...
Laat je niet verblinden door over-the-top jobtitels waarin het woord “wizard”, “ninja”, “geek”, “evangelist”, “warrior” of “tovenaar” voorkomt.
Vaak wil de hr-verantwoordelijke hiermee een bestaande jobfunctie opblinken of herwaarderen die in realiteit een iets kleinere wow-factor heeft dan wat de vacaturetekst doet vermoeden. Goed om te weten: tovenaars bestaan niet echt.
Niks mis met een vlot geschreven vacaturetekst, al ben je best op je hoede wanneer het taalgebruik té jolig, té leuk, té fantastisch, té eigenzinnig, té cool of té hip is. Vaak is de werkgever hierbij net iets té hard op zoek naar geschikt personeel.
Weet dat het leven geen ponykamp is, ook niet op het werk (... behalve als je werkt op een ponykamp natuurlijk).
Een volwassen en professionele schrijfstijl daarentegen zorgt voor vertrouwen in het bedrijf en geeft jou als werkzoekende een duidelijker en correcter beeld van de bedrijfscultuur en wat de jobinhoud werkelijk inhoudt.
Lees ook: De kloof tussen werkgever en kandidaat...
Of het nu over de gewenste vaardigheden of over de specifieke verantwoordelijkheden gaat: een ellenlange oplijsting zorgt niet bepaald voor een ontspannen gemoedstoestand. Wat zijn de verwachtingen van de nieuwe collega en is die ogenschijnlijk gigantische taakomschrijving wel haalbaar voor één persoon?
Mag je ervan uitgaan dat je je grenzen zult kunnen stellen of wordt er verwacht dat je spontaan zult overwerken om de workload te kunnen verwerken? Aangezien tovenaars niet echt bestaan – en niemand zit te wachten op een vroege burn-out - is de vacature hoogstwaarschijnlijk een no-go.
Vooraleer je effectief solliciteert voor een vacature wil je natuurlijk graag weten hoeveel je maandelijks zou verdienen. Wanneer het loon dat vermeld staat op de vacature tussen 2 uiteenlopende bedragen schommelt, kan dat erop wijzen dat je niet altijd het loon zult krijgen dat je verdient maar dat het vooral zal afhangen van je onderhandelingstalent tijdens het sollicitatiegesprek. Deze situatie zorgt natuurlijk niet echt voor een gevoel van vertrouwen.
CHECK: Hoeveel zou jij moeten verdienen?
Tip: vermeldt de vacature een “competitief” of “marktconform” loon, contacteer dan gerust de werkgever. Wat voor de één competitief is, is dat niet altijd voor de ander.
Word jij al zenuwachtig van de termen “stressbestendig”, “hoge werkdruk”, “hoog tempo” of “goed omgaan met stress”? Niet onlogisch want vaak duidt het op een stressvolle bedrijfscultuur en dito werkomgeving.
Veel hangt van je persoonlijkheid en ambitie af of je al dan niet zou passen in zo’n werkomgeving. Wees dus vooral eerlijk met jezelf vooraleer je effectief solliciteert voor de functie.
Ontdek ook onze e-gids: Hoe screen je het best een vacature?
(fd)
4 januari 2023Je wil niet zomaar een job. Je bent op zoek naar een job die écht bij je past. Groot gelijk!
Stel: je wilt heel graag die ene job, maar je beschikt niet over de ervaring die wordt gevraagd in de jobadvertentie. Er zijn goede redenen om er toch voor te gaan.
Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Op diverse vlakken hebben werkgevers en (potentiële) werknemers een andere kijk. Er gaapt met andere woorden een kloof tussen werkgever en kandidaat...
Een jobaanbieding kan er op het eerste zicht geweldig interessant uitzien. Toch neem je best de tijd om de vacature een tweede keer grondig te herlezen…
Zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt? Dan zit je nog met veel vragen over solliciteren. We tackelen enkele heikele punten: van vacature tot loongesprek.
Volop aan het solliciteren? Dan heb je vast al gehoord van hard en soft skills. Maar wat betekenen deze skills juist? En wat is het verschil tussen de twee?
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Zie je de bomen door het bos niet meer in vacatureland? Geen zorgen, met enkele tips en tricks pik je er de interessantste in no time uit!