10 antwoorden die elke sollicitant wil geven (maar niet durft)
Een sollicitatiegesprek staat bol van vragen waarop je grof zóu kunnen antwoorden, al doe je dat beter niet.
Je kan de juiste outfit kiezen, je antwoorden uitgebreid voorbereiden, je creatiefste cv opsturen, maar wanneer je op gesprek gaat, kan je niet altijd alles naar je hand zetten. Je krijgt bijvoorbeeld niet gemakkelijk de kans om zelf de volgorde te kiezen van wanneer wie binnen gaat voor het gesprek. Zelfs het uur is niet altijd bespreekbaar.
Dat kan in je nadeel spelen, volgens een onderzoek dat in The Journal of Occupational and Organizational Psychology is verschenen. Voor de studie werden ongeveer 600 sollicitatiegesprekken van telkens 30 minuten bestudeerd. Conclusie? Het was steeds de vierde kandidaat van de dag die het meeste aandacht kreeg van de recruiters.
Recruiters hebben ongeveer 5 minuten nodig om te beslissen of de eerste kandidaat in aanmerking komt. Bij de volgende sollicitanten neemt die tijd een beetje toe. Bij de vierde kandidaat duurt het zelfs tot 8 minuten om tot een beslissing te komen, waarna de beslissingstijd voor de volgende potentiële medewerkers weer naar beneden gaat.
Recruiters hebben meer tijd nodig om de informatie die ze krijgen van volgende kandidaten te verwerken en te vergelijken. Na de vierde kandidaat moet er te veel nagedacht, onthouden en vergeleken worden, waardoor recruiters automatisch beginnen grijpen naar ezelsbruggetjes en shortcuts. Ze gaan over tot de automatische verwerking van de reeds geabsorbeerde informatie, waardoor de vierde kandidaat dus geniet van de meeste (bewuste) aandacht.
In het onderzoek wordt gewaarschuwd voor een oneerlijke behandeling van andere sollicitanten. Wie niet voldoende tijd en evenwaardige aandacht aan andere kandidaten geeft, loopt zo misschien geschikte medewerkers mis.
Misschien is de vierde sollicitant immers helemaal niet de beste kandidaat, maar heeft deze gewoon meer tijd en mogelijkheden om zijn nieuwe baas of de recruiter te overtuigen!
(sjv) – Bron : Hrsquare.be
6 september 2017Een sollicitatiegesprek staat bol van vragen waarop je grof zóu kunnen antwoorden, al doe je dat beter niet.
Passie voor de job, het is een verwachting die steeds vaker opduikt in personeelsadvertenties. Wat is passie? Laat het zich meten? Peter Monsieurs legt uit.
Solliciteren een spel? Dat wil je wel eens denken als je beduusd uit een interview komt. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of je de spelregels wel kent?
Bij de zoektocht naar de ideale kandidaat voor een job houden werkgevers rekening met een aantal eigenschappen. Hoe ziet de perfecte sollicitant eruit?
Uit onderzoek blijkt dat HR-managers slechts zes seconden besteden aan het bekijken van een cv. Schep daarom voldoende duidelijkheid in je cv.
Gewoon zo veel mogelijk brieven versturen, is geen goede sollicitatietactiek. Het draait daarentegen wel om jezelf te kunnen verkopen. 7 tips die je helpen!
Jobat peilde bij enkele hr-managers van grote Belgische bedrijven naar hun favoriete sollicitatievraag. Een goede voorbereiding is namelijk cruciaal!
De vraag naar boekhouders overtreft het aanbod, een trend die al jaren aan de gang is. Daarom kijken bedrijven meer en meer naar gepensioneerde boekhouders...
In België heb je als werknemer op zijn minst recht op het wettelijke minimumloon. Hoeveel bedraagt dat?