Carrièreswitch: van kaderlid naar uitbater spellenwinkel
Robin Jehaes had tot vorig jaar een kaderfunctie bij Telenet. Tegenwoordig staat hij achter de toonbank van Demo-Spel.
“Ik herinner me 2 juni van vorig jaar als de dag van gisteren. Die dag wilde mijn werkgever niet meer met mij in zee”, vertelt Bert Callebaut, die lange tijd als kinesitherapeut actief was in de sociale sector, maar nadien als hr-verantwoordelijke bij een aantal IT-consultants ging werken. “Ik had de week voor mijn ontslag nog een heel positief gesprek met mijn CEO en CFO. Ze vertelden me toen dat ze nog jaren met mij verder wilden. Maar de week erna was het voorbij. Ze verwezen naar een beslissing van de hoofdzetel in Frankrijk. Al is het natuurlijk gemakkelijk om je daarachter te verschuilen”, stelt Callebaut.
En dus trok de midden-vijftiger terug de arbeidsmarkt op met onder meer 16 jaar hr-ervaring in de privésector als bagage. Maar het vlotte niet echt. “Ik heb op enkele maanden tijd 117 sollicitatiebrieven geschreven, 47 gesprekken gedaan en aan 10 assessments deelgenomen. Telkens was het antwoord negatief”, vertelt hij. “Na een tijd begin je dan toch de vraag te stellen of het aan je competenties ligt of aan je leeftijd. Ik merkte veel vooroordelen inzake leeftijd”, aldus Callebaut. Uiteindelijk werd hij zelfstandig hr-verantwoordelijke waarbij hij zijn diensten aanbiedt als interim-manager. “Dat loopt eigenlijk best goed.”
Het verhaal van Bert Callebaut is geen alleenstaand geval. “Ik heb in mijn loopbaan veel Berten tegengekomen”, oppert executive coach Geert Serneels, samen met Bert Callebaut een van de oprichters van 45 Plus, dat zich richt op langdurige samenwerking met (ietwat oudere) zelfstandige flexwerkers of interim-managers. “45 Plus begeleidt hen in de zoektocht naar een freelance opdracht of flexproject. Terwijl we bedrijven helpen in hun zoektocht naar specifieke kennis of mankracht op managementniveau”, aldus Serneels.
Oudere medewerkers blijken vaak minder gegeerd op de arbeidsmarkt door de leeftijd die ze meetorsen. “Dat heeft ook omgekeerde gevolgen. Ik heb in mijn loopbaan veel oudere medewerkers tegengekomen die hun job echt moe zijn. De enige dag dat ze er nog echt tevreden zijn, is pay day”, aldus Serneels, die het percentage van 20 procent aanhaalt. “De 20 procent van de medewerkers in een organisatie die, volgens de bekende Gallup-studie, zich zeer betrokken voelt bij hun organisatie”, stelt hij.
Geert Serneels wijst op de structureel veranderende arbeidsmarkt. “Iedereen zal langer moeten werken. Zowel werkgever als –nemer zullen een grotere flexibiliteit aan de dag moeten leggen. Daarnaast merken we dat er meer projectmatig wordt gewerkt in plaats van met contracten van onbepaalde duur. Veel bedrijven hebben ook nood aan externe expertise.”
Ondanks die noden kampen oudere medewerkers met een perceptieprobleem: te oud, te duur, niet erg dynamisch en veel absenteïsme. “Maar bij 45-plussers zijn hun kinderen vaak het huis uit en zijn ze klaar voor een nieuwe professionele uitdaging. Ze zijn ook vrij loyaal aan een nieuwe werkgever. Maar ze krijgen de kansen niet”, stelt Serneels. “In de praktijk is er bijvoorbeeld vaak een onvoldoende fit met jongere recruiters. Wij willen die hele mentaliteit doen veranderen, en dat zowel bij de werkgevers als de werknemers. “
Helemaal nieuw is het concept van 45 Plus niet. Enkele maanden geleden werd nog Nestor boven de doopvont gehouden: een uitzendbureau voor 50-plussers. Al gaat 45 Plus veel breder. Het is zowel een coach voor 45-plussers in de organisatie, een partner voor bedrijven (waar ook de klassieke rekrutering bijhoort) en een partner voor kandidaten ouder dan 45. Kenmerkend is dat deze kandidaten doorgaans fungeren onder het statuut van zelfstandige, om mensen flexibel te kunnen inzetten op bepaalde projecten. “Ik heb zelf ondervonden hoe rigide het klassieke vast contract is zowel voor werkgever en werknemer”, aldus Bert Callebaut.
De oprichters van deze start-up kozen tenslotte bewust voor 45 Plus als naam, en bijvoorbeeld niet voor 50 Plus. Dat is bewust. “De mentale leeftijd op kantoor daalt jaar na jaar. Vroeger was je op 55 oud, nu eerder op 45. De leeftijd zakt elk jaar een beetje naar beneden”, besluit Callebaut.
(wv)
9 september 2016Robin Jehaes had tot vorig jaar een kaderfunctie bij Telenet. Tegenwoordig staat hij achter de toonbank van Demo-Spel.
Op je tweeënvijftigste vol professionele ambities zitten en plots door je bedrijf aan de kant worden gezet: het komt hard aan. Sabine D'hoedt vertelt ...
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?
Lijkt een jobomschrijving jou iets te mooi om waar te zijn? Hou er dan rekening mee dat dit inderdaad zo kan zijn… Daarom: deze tips!
Je grondig voorbereiden is de beste manier om een sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen, maar ook wat je eet of drinkt, heeft invloed.
Verlies jij 's ochtends ook zoveel tijd op het werk door een overload aan e-mails? Dankzij de volgende 9 tips zeg je vaarwel tegen die mailstress!
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Steeds meer werknemers kiezen ervoor om extra vakantiedagen te kopen. Maar waarom?
We vroegen aan de 22-jarige Jolien hoeveel zij verdient als monitor bij Skillz en wat haar studentenjob precies inhoudt...