Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

40% van de jongeren doet job waar ze niet achter staan

Job waar jongere niet achter staat
Steeds meer jongeren aanvaarden een job waar ze niet helemaal van overtuigd zijn. Slimme zet of niet?

Jong versus oud

Uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat vorig jaar 4 op 10 (38%) Belgische werknemers onder de 34 jaar al eens een jobaanbod heeft aanvaard, hoewel ze toch niet helemaal overtuigd waren van de match. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2019.

Ter vergelijking: oudere werknemers (ouder dan 54 jaar) doen dit opvallend minder (22,6%). Ze zijn kieskeuriger en selectiever dan jongeren en laten zich minder vlug verleiden tot het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst voor een job met mindere arbeidsvoorwaarden.

Heb jij een bullshitjob? Zo voelt je werk tóch nuttig

Buikgevoel versus verstand

De redenen waarom jongeren zich alsnog engageren voor een job waar ze op voorhand niet enthousiast van worden zijn divers. Zo zien ze zo’n job als een tijdelijke oplossing (42,1%), omdat de zoektocht naar die ene droomjob te lang duurt (26,3%) of omdat ze op dat moment nog te weinig relevante werkervaring hebben (26,2%). Bijna 1 op 5 (19%) bijt door de zure appel heen en aanvaardt een mindere job met een hoger loon.

Jeroen Diels, director bij Robert Half: “Opvallende resultaten, want we merken zelf dat kandidaten momenteel vaak verschillende aanbiedingen hebben om uit te kiezen. Anderzijds is het niet ondenkbaar dat je sneller toezegt op een job als je zoektocht langer duurt dan gehoopt. Op een gegeven moment kan je te maken krijgen met een soort druk om te starten, omdat het je eerste job is, omdat je écht ongelukkig bent in je huidige rol, of omdat je iets anders wil.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Bezint eer ge begint

Of het aanvaarden van een jobaanbod met minder goede arbeidsvoorwaarden een goede zet is of niet, hangt af van jouw professionele toestand. Wil je jezelf heroriënteren op de arbeidsmarkt en zoek je een tijdelijke job die jou de financiële vrijheid geeft om in tussentijd je nieuwe weg te zoeken? Of wil je eerst nog wat ervaring opdoen vooraleer te solliciteren voor die ene droomjob?

Zoek je een job dicht bij huis die jou minder stress maar wel een betere werk-privébalans oplevert? Of wil je gewoon zo graag aan de slag bij een bepaald bedrijf dat de arbeidsvoorwaarden niet op de eerste plaats komen? In bepaalde omstandigheden is het aanvaarden van een tijdelijke, mindere job best wel een goede zet.

Continu op zoek naar een betere job: een must?

Jeroen Diels, director bij Robert Half: “Je ideale job meteen aangeboden krijgen, dat is niet veel sollicitanten gegeven. Dan kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een job die bijvoorbeeld wat meer junior is, zodat je ervaring en kennis kan opdoen, om op termijn in die ideale job te rollen. Het is bovendien ook zeker de moeite waard om open te staan voor tijdelijke jobs, want daar kun je vaak meteen starten om zo ervaring op te doen.”

Wat je beweegredenen ook zijn, denk vooraf goed na over het pad dat je wil volgen en maak voor jezelf uit of je het er wel voor over hebt om je tijdelijk te gooien in een mindere job. Het leven is te kort en je carrière te lang om zomaar onbezonnen en ondoordacht in een mindere job te springen…

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

(fd)

11 april 2022
Anderen bekeken ook