Welke studierichtingen doen het goed? In 5 stappen naar jouw droomjob
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.
Uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat vorig jaar 4 op 10 (38%) Belgische werknemers onder de 34 jaar al eens een jobaanbod heeft aanvaard, hoewel ze toch niet helemaal overtuigd waren van de match. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2019.
Ter vergelijking: oudere werknemers (ouder dan 54 jaar) doen dit opvallend minder (22,6%). Ze zijn kieskeuriger en selectiever dan jongeren en laten zich minder vlug verleiden tot het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst voor een job met mindere arbeidsvoorwaarden.
Heb jij een bullshitjob? Zo voelt je werk tóch nuttig
De redenen waarom jongeren zich alsnog engageren voor een job waar ze op voorhand niet enthousiast van worden zijn divers. Zo zien ze zo’n job als een tijdelijke oplossing (42,1%), omdat de zoektocht naar die ene droomjob te lang duurt (26,3%) of omdat ze op dat moment nog te weinig relevante werkervaring hebben (26,2%). Bijna 1 op 5 (19%) bijt door de zure appel heen en aanvaardt een mindere job met een hoger loon.
Jeroen Diels, director bij Robert Half: “Opvallende resultaten, want we merken zelf dat kandidaten momenteel vaak verschillende aanbiedingen hebben om uit te kiezen. Anderzijds is het niet ondenkbaar dat je sneller toezegt op een job als je zoektocht langer duurt dan gehoopt. Op een gegeven moment kan je te maken krijgen met een soort druk om te starten, omdat het je eerste job is, omdat je écht ongelukkig bent in je huidige rol, of omdat je iets anders wil.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
Of het aanvaarden van een jobaanbod met minder goede arbeidsvoorwaarden een goede zet is of niet, hangt af van jouw professionele toestand. Wil je jezelf heroriënteren op de arbeidsmarkt en zoek je een tijdelijke job die jou de financiële vrijheid geeft om in tussentijd je nieuwe weg te zoeken? Of wil je eerst nog wat ervaring opdoen vooraleer te solliciteren voor die ene droomjob?
Zoek je een job dicht bij huis die jou minder stress maar wel een betere werk-privébalans oplevert? Of wil je gewoon zo graag aan de slag bij een bepaald bedrijf dat de arbeidsvoorwaarden niet op de eerste plaats komen? In bepaalde omstandigheden is het aanvaarden van een tijdelijke, mindere job best wel een goede zet.
Continu op zoek naar een betere job: een must?
Jeroen Diels, director bij Robert Half: “Je ideale job meteen aangeboden krijgen, dat is niet veel sollicitanten gegeven. Dan kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een job die bijvoorbeeld wat meer junior is, zodat je ervaring en kennis kan opdoen, om op termijn in die ideale job te rollen. Het is bovendien ook zeker de moeite waard om open te staan voor tijdelijke jobs, want daar kun je vaak meteen starten om zo ervaring op te doen.”
Wat je beweegredenen ook zijn, denk vooraf goed na over het pad dat je wil volgen en maak voor jezelf uit of je het er wel voor over hebt om je tijdelijk te gooien in een mindere job. Het leven is te kort en je carrière te lang om zomaar onbezonnen en ondoordacht in een mindere job te springen…
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(fd)
11 april 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Jongeren zijn de toekomst, ook op de arbeidsmarkt. Toch komen hun verwachtingen niet altijd overeen met die van de werkgever. Wat zijn de (mis)matches?
Zoek je een job of wil je van werkplek veranderen? De eerste stap is niet eenvoudig. Mede door de pandemie zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt.
63% van de werkende Belgen voelt wekelijks passie voor hun job en 70% ervaart die wekelijks als zinvol en nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Jonge werkzoekenden verkiezen meer dan een aantrekkelijk salaris. Interessant werk én een goede work-life balans blijken talent aan te trekken ...
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Generatie Z, Gen Z of Zoomers. Het zijn de opvolgers van de millennials. En zoals bij elke generatie brengt ook deze nieuwe trends met zich mee...
Dat verpleegkundigen en brandweermannen levens redden, is duidelijk. Weet jij niet wat het nut is van je werk? Dan heb je waarschijnlijk een bullshitjob!