‘Generaties laten samenwerken, dat wordt dé grote uitdaging’
Omdat we allemaal langer zullen moeten werken, zal het aantal ervaren professionals op de werkvloer toenemen.
Van der Lugt was 24 toen hij werd aangenomen als teamleider bij het Vattenfall Solar Team van TU Delft. Hij won in 2018 met zijn studententeam en hun zonneauto de achtdaagse Sasol Solar-race in Zuid-Afrika (het jaar erna won overigens het Belgische studententeam de gelijkaardige World Sonar Challenge). Voor Van der Lugt was het een snelcursus management met onder meer deze lessen.
“Het beeld van een assertieve en heldhaftige leider, dat vaak naar voren wordt geschoven, is te eenzijdig. Daarom zag ik mezelf aanvankelijk ook helemaal niet als teamleider”, oppert Jelle van der Lugt. Al snel merkte hij dat je prestatie als leider ook afhangt van het soort mensen in je team. “Je moet de teamleden leren kennen met wie je gaat samenwerken. Bovendien is een team met mensen die allemaal op elkaar lijken niet zo’n goed idee.” Verscheidenheid in karakter en aanpak, en inzicht daarin, biedt ook voordelen.
Lees ook: 'Bedrijven winnen bij diversiteit'
In het boek haalt hij het voorbeeld aan van het Nederlandse hockeyteam, dat in 2012 Olympisch goud won. Hun beste speelster was een introvert meisje dat in de voorbereiding een afwezige indruk naliet, aanvankelijk tot ergernis van haar teamgenoten. Maar tijdens de finale konden de medespeelsters de bal altijd naar haar spelen. Ze bleef altijd kalm, ook omdat ze vond dat er meer dingen in het leven zijn dan een hockeyfinale.
Op je nu een zonneauto gaat bouwen, een ziekenhuisafdeling draaiende houdt of een marketingcampagne plant: de bestaansreden als team is dat je bepaalde doelen gaat realiseren. “Formuleren van het juiste doel is van groot belang als je in de juiste richting wil vertrekken”, stelt van der Lugt, die benadrukt om, naast je opdrachtgever, ook je teamleden hierbij te betrekken.
“Zo creëer je ook betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij hen. Je werkt dus zowel doelgericht als mensgericht. Want uiteindelijk wil je een slimme combinatie maken van teamleden en functies. Zodat de juiste mensen op de juiste plek de juiste dingen gaan doen.”
Als teamleider draag je eindverantwoordelijkheid voor je team. Maar dat betekent niet dat alle gewicht op jouw schouders terechtkomt. “Integendeel, je zorgt voor een sfeer waarin teamleden verantwoordelijkheid opnemen voor taken en zich betrokken voelen bij de resultaten. Je moet dus vertrouwen en vrijheid geven aan je team. Je geeft dus controle weg zodat het team de ruimte krijgt om effectief te werken”, stelt hij. Al zal je als teamleider op bepaalde momenten ook zelf moeten (durven) beslissen.
Het bouwen aan vertrouwen is iets waar jij als teamleider invloed op hebt, maar niet de macht over hebt. “Als teamleider moet je de voorwaarden scheppen waardoor vertrouwen binnen het team kan groeien.” Dat kan door feedback en erkenning te geven, consistent en betrouwbaar te zijn én het goede voorbeeld te geven.
“Simpel gezegd is vertrouwen niets anders dan de inschatting dat andere mensen zich met respect naar jou opstellen. En dat mensen zich op hun gemak voelen”, stelt hij. “Dat betekent onder meer dat je weet dat je niet belachelijk wordt gemaakt als je een fout maakt. Of er tijdens een meeting een andere mening op na houdt. En vertrouwen is ook weten dat het weer goed komt na een stevige woordenwisseling.”
Lees ook: Wie kan je vertrouwen? 4 nuttige feiten
(William Visterin)
Het boek voor jonge teamleiders, Jelle van der Lugt, Business Contact, 176 pagina’s ISBN: 9789047013761
17 december 2020Omdat we allemaal langer zullen moeten werken, zal het aantal ervaren professionals op de werkvloer toenemen.
Wie academisch opgeleide beginners zoekt, weet niet goed waar de toptalenten te rapen zijn. Studentenbedrijf Junior Consulting wil hen de weg wijzen.
Ed Sheeran is een van de succesvolste muziekartiesten van dit moment. Allemaal goed en wel, maar wat kun jij leren van deze roodharige superster van 1,73 meter?
Een Syrische collega-dokter, een Salvadoraanse salesmanager? In New York of Londen niks bijzonders, bij ons nog wel. Voor een betere bedrijfscultuur kijken grote bedrijven naar hoe jonge starters hun rekrutering aanpakken.
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...
“Een bedrijf is geen democratie”, zo hoor je weleens. Of ook: “Iemand moet de baas zijn.” Toch is inspraak wenselijk. Ann, Sandra en Boudewijn aan het woord!
Als je een jonge baas krijgt, kan dat confronterend zijn. Deze tips helpen je er beter mee om te gaan.
Heb je je allereerste job beet? Gelukkig kun je met een aantal tips en trucs een vliegende start maken, zodat je zeker niet onopgemerkt blijft.
De loonkloof tussen oude en jonge werknemers is een stuk groter dan tussen mannen en vrouwen. Een overzicht...