Hoe omgaan met kritiek? 10 tips
“Eigenlijk is kritiek altijd een cadeautje”, vertelt Passion for Work-loopbaancoach Karolien Embo. Ziehier 10 tips om beter om te gaan met kritiek!
Deze vraag stel je misschien reeds aan je leidinggevende. Maar we hebben het niet over de vraag die je ’s ochtends al mompelend stelt bij het toekomen terwijl je je koptelefoon nog ophebt en geen oor hebt voor het antwoord.
Ga overdag op een rustig moment even langs bij je baas en vraag oprecht hoe het met hem gaat. Het is niet omdat je baas manager is, dat hij het automatisch altijd goed stelt. Je baas heeft ook gevoelens, behoeften, deadlines en een leidinggevende. Zoals jij het waardevol vindt dat je leidinggevende zich in jou interesseert, zal hij jouw belangstelling ook appreciëren.
Wees dus niet verlegen om je baas te vragen hoe hij het stelt. Misschien krijg je alleen “goed” als antwoord, maar misschien laat hij jou wel weten dat hij gestresseerd is omwille van een aankomende deadline (waarmee je dan meteen weet waarom hij een paar dagen later misschien wat minder communicatief is). In ieder geval, positief is de uitkomst sowieso.
Het is niet fijn wanneer je niet weet hoe goed je het doet op het werk. Als je daarover twijfelt, vraag het dan gerust aan je leidinggevende.
In sommige bedrijven is het in de cultuur ingebakken om ook naast de jaarlijkse evaluatie regelmatig feedback te geven aan medewerkers. Als medewerker weet je dan duidelijk wat je juist heel goed gedaan hebt en wat je werkpunten zijn. Is dat in jouw organisatie niet het geval, vraag dan zelf om feedback. In het algemeen wordt dat zelfs positief gepercipieerd.
De verhouding met je baas bepaalt of dit kan in een informeel of eerder formeel gesprek. Maar een win-winsituatie is het zeker.
Het is goed om duidelijke afspraken te maken over hoe en wanneer de communicatie tussen jou en je baas verloopt. Wat zijn zijn voorkeuren met betrekking tot e-mailen? Wenst je leidinggevende dat je al zijn mails beantwoordt of alleen diegene waarin hij een vraag stelt? Verwacht hij dat je je mails checkt buiten de werkuren? (Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van voldoende onverstoorde offlinemomenten). Om de hoeveel tijd wilt hij een status update? En onder welke vorm? Wat is jouw rol tijdens vergaderingen?
Een betere communicatie zorgt voor een betere relatie.
Je kan veel leren van het carrièrepad dat jouw baas heeft afgelegd, zeker als je op termijn zelf een gelijkaardige functie ambieert. Sommige dingen zullen je misschien verrassen. Zoals het feit dat jouw leidinggevende, net als iedereen, niet perfect is, geen perfect leven leidt en ook geen foutloos parcours heeft afgelegd. Iedereen moet hindernissen overwinnen vooraleer een doel te bereiken. Zoals je overvraagd voelen op het werk, een carrièremisstap of een lange periode van werkloosheid bijvoorbeeld.
Breng het onderwerp gerust een aantal keer ter sprake. Hoe meer je leert van het verhaal van je leidinggevende, hoe beter je je eigen pad kan bewandelen.
Het is misschien niet altijd even makkelijk om deze vragen te stellen, zeker niet aan je baas. Maar hij is ook maar een mens. Blijf niet in het ongewisse over je prestaties op het werk of over de beste manier van communiceren en informeer je over het leertraject van anderen. Verrijk je leven en groei uit tot een nog betere professional!
(mr) - Bron: Themuse.com
3 maart 2020“Eigenlijk is kritiek altijd een cadeautje”, vertelt Passion for Work-loopbaancoach Karolien Embo. Ziehier 10 tips om beter om te gaan met kritiek!
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
Een baas mag nog zo praktisch en sturend zijn, hij of zij moet ook kunnen communiceren en met werknemers kunnen omgaan.
Als je hogerop wil komen en liefst nog een promotie wil krijgen, dan kan je maar beter goed bevriend zijn met je baas. Zo blijkt ...
Ieder jaar komt het opnieuw bovendrijven: jouw jaarlijkse evaluatie en het bijhorende evaluatiegesprek. Natuurlijk wil je er het maximum uithalen, maar hoe doe je dat?
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
Het laatste wat je wil is je overste tegen je in het harnas jagen. Maar toch. Af en toe loont het om op te komen voor je eigen overtuiging.
Jeroen Busscher houdt een pleidooi voor meer persoonlijkheid en meer samenwerking. Kennis wordt bijzaak. Gedrag en persoonlijkheid, daar draait het om.
Het IT-team van Liantis bouwt de hr-applicaties en software voor klanten en interne gebruikers helemaal zelf.