Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

4 tips voor sollicitanten met een veelzijdige loopbaan

Wat zijn de dingen waar je goed in bent én ook energie van krijgt?
Je bent niet te reduceren tot één interesse, passie of job. Je hebt een grote leerhonger én je hebt regelmatig nood aan een nieuwe uitdaging. In jouw loopbaan vertaalt zich dat in een mooie verzameling aan uiteenlopende jobs en ervaringen, die op zich een boeiend parcours vormen.
veelzijdig iemand
Wat zijn de dingen waar je goed in bent én ook energie van krijgt?

Maar als het op solliciteren aankomt, lijkt dit jou eerder stokken in de wielen te steken. Volgende uitdagingen kunnen zich dan voordoen:

  • Je krijgt het label “jobhopper” opgeplakt.
  • Geen enkele vacature doet jouw hart sneller slaan.
  • Je hebt moeite om tijdens sollicitatiegesprekken een coherent verhaal te brengen.
  • Je wil een radicale carrièreswitch maken en je kan nog geen ervaring voorleggen in dit nieuwe domein.

1. Ken jezelf

Hoe pak je dit nu aan? Een eerste stap is uiteraard weten wat jouw talenten zijn: de dingen waar je goed in bent én ook energie van krijgt. Je kan hier meer zicht op krijgen door te observeren welke activiteiten jou mentaal opladen en je de tijd uit het oog doen verliezen. Hou dit bijvoorbeeld een aantal weken bij in een notitieboek en kijk nadien of je bepaalde patronen ontdekt. Ben je iemand met oneindig veel interesses, dan kan het ook helpen om de rode draad in jouw verhaal te traceren.

2. Geen enkele vacature maakt me enthousiast

Je wordt moedeloos wanneer je vacaturesites doorloopt, want geen enkele functie lijkt op jouw lijf geschreven te zijn. Een gouden tip: ga ook op zoek naar “verborgen vacatures”. Je komt deze op het spoor door o.a. je netwerk te benutten. Praat met zoveel mogelijk mensen over welke talenten je graag kwijt wilt in je toekomstige job en wat jouw ideale context is. Iedereen zoekt en denkt dan een beetje met je mee.

Of ga nog een stapje verder en start met een klein marktonderzoek. Contacteer bedrijven of organisaties die jouw nieuwsgierigheid prikkelen en stel hen jouw vragen. Wat doen ze? Welke mensen zoeken ze? Wat is belangrijk voor hen? En … staat er misschien een vacature open? De kans is groot dat je zo de interesse wekt van de tegenpartij en de gelegenheid krijgt om jouw kandidatuur te verdedigen. Een intensieve aanpak, maar je zal versteld staan van de snelheid waarmee je succes boekt.

3. Neen, ik ben geen jobhopper!

Heb je een job gevonden die jou interesseert, maar geeft jouw cv niet het juiste beeld? Volgende tips kunnen je kansen drastisch verhogen:

  • Kies voor een functioneel cv: hierin komt de nadruk te liggen op jouw competenties. Vaak vormen die de rode draad van het cv en maken die ook duidelijk aan de recruiter waarom je een interessante kandidaat bent.
  • Kies voor een verduidelijking van je eigenschappen. Zeg dus niet “communicatief vaardig“, wat veel te vaag blijft, maar ga voor een concrete beschrijving zoals “actieve luisteraar“ of “vlotte verteller”. Geef ook telkens een voorbeeld van een situatie waarin je een bepaalde eigenschap hebt gebruikt.
  • Misschien ben je actief als vrijwilliger? Geef dit dan ook een prominente plaats in jouw cv. Zo kan je je engagement bewijzen.
  • Vraag aan je ex-werkgever(s) om aanbevelingsbrieven te schrijven en stuur deze samen met je cv en motivatiebrief door.

4. Ik mag op gesprek! Wat nu?

Zorg voor een goede voorbereiding:

  • Lees de website van het bedrijf na, google het bedrijf en kijk wat zij op hun Facebook- en/of LinkedInpagina schrijven. Hoe profileren zij zichzelf? Welke woorden gebruiken ze? Wat vertelt dat over hen?
  • Vertrek vanuit jouw competenties en talenten, en toon aan hoe deze een antwoord bieden op de uitdagingen van jouw tegenpartij.
  • Bereid minstens twee inhoudelijke vragen voor die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek.
  • Vraag feedback.

Het komt er vooral op aan met een andere blik te gaan kijken naar het “zoeken naar werk”. Ook hier treed je best buiten de begane paden en zet je niet-conventionele zoekmethodes in. Koppel je dit aan een solide portie zelfkennis en zelfvertrouwen, dan ben je minstens al halfweg. Succes!

(avh/sd) 

Wil je graag meer weten? Wil je graag persoonlijke feedback over jouw CV en motivatiebrief? Op 22/5 geven Anima Van Hoof (Passo Avanti) en Silvia Derom (Creatieve generalist) de workshop: Verander je sollicitatie-aanpak, advies voor (creatief)generalisten met een veelzijdige loopbaan.
Meer info & inschrijvingen via silvia@creatievegeneralist.be, www.passo-avanti.com en/of www.creatievegeneralist.be
 

30 april 2015
Anderen bekeken ook