Hoe leg je een ontslag uit aan je volgende werkgever? 6 tips
Je staat op straat. Een rotgevoel. Zorg echter dat je positief overkomt op een sollicitatie. Anders zal je nog lang thuiszitten. Wij geven alvast 6 tips.
Ga op een beheerste, professionele manier om met je ontslag, ook al wil je je baas in eerste instantie de huid vol schelden. Bedenk dat dit toch geen enkele zin heeft, in tegendeel zelfs. Wie zijn/haar professionele bruggen niet verbrandt, houdt alle opties open voor alternatieven. Wie weet kom je elkaar later, verder in je loopbaan, opnieuw tegen. En ook dan moet je nog steeds met elkaar kunnen samenwerken, natuurlijk. Vriendelijk en professioneel blijven is dus de boodschap.
Bij een ontslag is het erg belangrijk om je eerst emotioneel los te maken van de baan die je net bent kwijtgeraakt, alvorens je met met volle moed op zoek kan gaan naar een nieuwe job. Het beste medicijn is dan om iets geks te doen: een last minute boeken en vertrekken naar een zonnige vakantiebestemming, bijvoorbeeld. Je zal zien: zo’n weekje vakantie zal je goed doen en je mentaal een andere ingesteldheid geven. Nieuwe job, here you come!
Nee, even zonder werk zitten is echt niet het einde van de wereld. Er is meer in het leven dan werken alleen én het ziet er toch naar uit dat we steeds langer gaan moeten werken. Geniet dus even van de rust en neem de tijd om te bezinnen over wat je écht wil en wat niet. Neem dus niet zomaar de eerste de beste job aan. Maak van je ontslag gebruik om je leven en werk een nieuwe wending te geven, een waar je volledig kan achter staan.
Klaar om te gaan solliciteren? Zorg er dan voor dat je een coherent verhaal hebt over het ‘hoe’, ‘wat’ en ‘waarom’ van je ontslag. Gooi daarbij niet met modder, doch kom met een positief en opbouwend verhaal dat – zo objectief mogelijk – vertelt wat er is gebeurd. Wedden dat de recruiter heel snel gewoon zal overgaan tot de orde van de dag? Als jij je negatief zou uitlaten over je vorige baas of bedrijf zal dat veel langer – op een negatieve manier! – blijven hangen. En dan kan je die nieuwe job van je dromen wel vergeten …
Succes!
(pd/kv) – Bron: De Streekkrant
19 februari 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je staat op straat. Een rotgevoel. Zorg echter dat je positief overkomt op een sollicitatie. Anders zal je nog lang thuiszitten. Wij geven alvast 6 tips.
Ontslagen worden is geen lachertje. Probeer het niet als een persoonlijk falen te zien en blaas geen bruggen op met je ex-werkgever. Let ook hier op...
Slecht nieuws breng je best rechttoe, rechtaan. Maar veel boodschappers zien op tegen hun taak en maken de wonde zo nodeloos groter. “En te beleefd zijn, kan een averechts effect hebben”, waarschuwt professor Luuk Van Waes (UA).
Na een (onverwacht) ontslag kan je even de moed laten zakken, maar doe dit niet te lang. Een overzicht van enkele zaken die je kan doen na gedwongen vertrek.
Premier Yves Leterme slaat de bal af en toe serieus mis op Twitter. Maar hij is niet de enige! Deze 6 werden zelfs ontslagen na hun misstappen ...
Bij een ontslag moet je werkgever met heel wat zaken rekening houden. Gebeurt dat niet, dan kan je aan je ontslag een aardige duit overhouden.
Eén op de tien werkende Vlamingen is bang om zijn job te verliezen, zo blijkt uit een online onderzoek van de KU Leuven en Jobat onder 2.500 werknemers.
Niet elk ontslag is even gegrond. Sommige werknemers worden om de meest bizarre redenen aan de deur gezet ...
Je stage doen bij het bedrijf waarop je hoopte, nadien een job aangeboden krijgen bij datzelfde bedrijf én na een jaar groeikansen zien bij diezelfde werkgever. Dat is het parcours dat Xante Janssens (24) na haar studies aflegde bij Hoogmartens Wegenbouw.