Welke invloed heeft angst op je?
Angst heeft vele facetten. Angstig zijn is een veel voorkomende toestand in onze maatschappij.
Je angsten ontmantelen, en er zo tegelijkertijd meer controle over krijgen, kan je uiteindelijk alleen maar vooruit helpen. Zo zorg je ervoor dat je niet meer blokkeert door je angst, waardoor situaties zich na verloop van tijd als vanzelf oplossen. Je ziet sneller uitwegen, je brein komt sneller tot een oplossing, en je (zelf)vertrouwen herstelt zich.
Angst bestaat uit gedachtepatronen. Je kan die ontmantelen. Stukje voor stukje, soms hele clusters tegelijk. Dan weer even wieden, zoals onkruid.
Daarnaast is het ook goed om een andere kijk te krijgen op angst. Het is niet de angst op zich die in de weg staat. Wel hoe je er mee om gaat. Zorgt je angst ervoor dat je van een mug een olifant maakt? Angst werkt vaak als vergrootglas, waardoor sommige problemen onoverkomelijker lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
We zien mensen die toch blijven functioneren en vorderingen maken ondanks de angst. Hoe doen ze dat?
Ze merken de angst op, accepteren die, en gaan verder. Belangrijk daarbij is hoe bewust je omgaat met je emoties. Je kan zowel je emoties als je gedachten tot op een bepaalde hoogte sturen. Laat je niet verlammen en werk jezelf ook niet op tot een paniekaanval. Jij hebt de controle.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Hoe begin je hieraan?
Telkens je je gespannen voelt, of gedachten hebt over hoe moeilijk iets is, grijp je naar deze techniek. Pas het zeker toe, vooral op donkere momenten of als je even wat kalmte kan gebruiken.
Heb je veel last van angstoprispingen? Druk deze oefening dan af, schrijf het op een post-it en plak het naast je scherm, of noteer het in je agenda en gebruik waar nodig. Door te herhalen vorm je een nieuwe routine, die zijn vruchten af zal werpen.
Doet de oefening niets voor jouw frequente paniekaanvallen of is het maar een (te) kort lapmiddel? Dan zijn er intensievere oplossingen. Een coachingtraject of –sessie bijvoorbeeld, met iemand die je kan vertrouwen, waar je mee kan praten en die je begeleidt met op maat gemaakte oefeningen of inzichtgevende gesprekken.
(ik/sjv) - Bron: Bureau Stroom
Extra hulp om zelfzeker te worden? Download het gratis e-book ‘Test je Innerlijk Leiderschap’.
30 oktober 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Angst heeft vele facetten. Angstig zijn is een veel voorkomende toestand in onze maatschappij.
In vele organisaties blijft de kost van een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit ongezien. Wat kan je doen om je faalangst te overwinnen?
Bedrijven bedenken soms de gekste dingen om hun team samen te brengen, maar daarom hebben die activiteiten nog niet altijd het gewenste effect...
Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
Wanneer iemand zelfmoord pleegt, worden ook de collega’s erg geraakt door dit verlies. Hoe ga je (als collega) om met zo’n ingrijpende gebeurtenis?
Heb je wel eens het gevoel geleefd te worden in plaats van dat je jezelf leidt? Dan komt het erop aan te werken aan je innerlijk leiderschap.
Angst is vandaag alomtegenwoordig. “In de contacten die ik heb tijdens de begeleidingen, merk ik dat angst een belangrijke plaats inneemt in hun proces.”
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Angstzweet, bibberende handen ... Het zijn symptomen die nerveuze sollicitanten herkennen. En die je kansen om aangeworven te worden in gevaar brengen!