Bijna helft van de werknemers aanvaardt hogere titel zonder loonsverhoging
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
“Wie onder-tewerkgesteld is, blijft dat typisch voor vele jaren”, stelt Stijn Baert, professor arbeidseconomie. “Een andere baan zoeken die beter matcht, is vaak niet vanzelfsprekend als je al aan de slag bent. Wij zijn als Vlamingen ook behoorlijk honkvast.” Hij schreef over het thema een hoofdstuk in zijn boek ‘Je werk of je leven’.
Baert haalt 4 redenen aan waarom onderkwalificatie niet zo goed is. Om te beginnen zijn er de voorwaarden zoals een lager salaris, werkzekerheid en beperkte loopbaanvooruitzichten. “Ten tweede leidt zo’n mismatch er mogelijk toe dat je minder voldoening en tevredenheid uit je werk haalt. Of erger nog: je voelt je gefrustreerd en ondergewaardeerd”, oppert Baert. “Dit omdat je je kennis en vaardigheden niet kwijt kunt. Zo raak je op den duur je motivatie kwijt en trek je misschien zelfs met een negatieve houding naar het werk.”
Lees ook: Een op de vijf Belgen is overgekwalificeerd voor zijn job
Een derde mogelijk gevolg is dat je gaandeweg je eigen capaciteiten onderschat. “Dat lijkt een paradox, maar je kunt je tegelijk ondergewaardeerd voelen en toch moeite hebben om je eigen vaardigheden en potentieel te erkennen én verder te ontwikkelen.” En als je te lang blijft hangen in die job, ontwikkel je ten slotte niet langer de skills die je overhield aan je studie of eerdere baan. “Door die vaardigheden niet langer te benutten verlies je er voeling mee. Zo smoor je toekomstige carrièremogelijkheden in de kiem.”
Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Soms kan het echt ver gaan en leidt een mismatch tussen jouw competenties en de inhoud van je job al te vaak tot psychische stress. “Het begint bij gevoelens van frustratie, onderwaardering en demotivatie, maar het kan leiden tot psychische problemen zoals depressie en angst. In dat geval maakt je werk je letterlijk ziek.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Naast een verticale mismatch, waarbij je onder je niveau werkt, bestaat er ook zoiets als een horizontale mismatch. “Dat wil zeggen: je oefent een functie uit die weliswaar op je niveau is, maar die inhoudelijk niet aansluit bij wat je hebt gestudeerd of waarvoor je bent opgeleid. De kennis die je vergaarde, kun je daardoor niet ten volle benutten.”
(William Visterin) - Je werk of je leven?! Tips & tricks om geluk te vinden in je job - Stijn Baert Ann de Bisschop, 9789463376983, 2023, 320 pagina's
5 april 2024Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
LinkedIn deed onderzoek naar de meest gegeerde hard en soft skills. En daar kwam een opmerkelijke conclusie uit naar voren ... Tijd voor een lijstje!
Lijkt het alsof de ideeënput leeg is? Dan kan het weleens zijn dat er enkele fundamentele talenten ontbreken binnen het team …
“Sorry, we geven de voorkeur aan kandidaten met meer ervaring.” Maar geen zorgen, hier zijn enkele tips om tóch die baan binnen te halen.
Je bent jong en je wilt wat. De eerste stappen in je carrièrepad kunnen best intimiderend zijn. Geen zorgen, wij helpen je op weg.
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
35% van de Vlamingen verveelt zich naar verluidt wel eens op het werk...