Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent
Bij de start van hun carrière denken velen dat een job onder hun opleidingsniveau een springplank is naar iets beters. Helaas is dat vaak niet zo.

“Wie onder-tewerkgesteld is, blijft dat typisch voor vele jaren”, stelt Stijn Baert, professor arbeidseconomie. “Een andere baan zoeken die beter matcht, is vaak niet vanzelfsprekend als je al aan de slag bent. Wij zijn als Vlamingen ook behoorlijk honkvast.” Hij schreef over het thema een hoofdstuk in zijn boek ‘Je werk of je leven’.

Baert haalt 4 redenen aan waarom onderkwalificatie niet zo goed is. Om te beginnen zijn er de voorwaarden zoals een lager salaris, werkzekerheid en beperkte loopbaanvooruitzichten. “Ten tweede leidt zo’n mismatch er mogelijk toe dat je minder voldoening en tevredenheid uit je werk haalt. Of erger nog: je voelt je gefrustreerd en ondergewaardeerd”, oppert Baert. “Dit omdat je je kennis en vaardigheden niet kwijt kunt. Zo raak je op den duur je motivatie kwijt en trek je misschien zelfs met een negatieve houding naar het werk.”

Lees ook: Een op de vijf Belgen is overgekwalificeerd voor zijn job

Voeling verliezen

Een derde mogelijk gevolg is dat je gaandeweg je eigen capaciteiten onderschat. “Dat lijkt een paradox, maar je kunt je tegelijk ondergewaardeerd voelen en toch moeite hebben om je eigen vaardigheden en potentieel te erkennen én verder te ontwikkelen.” En als je te lang blijft hangen in die job, ontwikkel je ten slotte niet langer de skills die je overhield aan je studie of eerdere baan. “Door die vaardigheden niet langer te benutten verlies je er voeling mee. Zo smoor je toekomstige carrièremogelijkheden in de kiem.”

Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Soms kan het echt ver gaan en leidt een mismatch tussen jouw competenties en de inhoud van je job al te vaak tot psychische stress. “Het begint bij gevoelens van frustratie, onderwaardering en demotivatie, maar het kan leiden tot psychische problemen zoals depressie en angst. In dat geval maakt je werk je letterlijk ziek.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

De ene mismatch is de andere niet

Naast een verticale mismatch, waarbij je onder je niveau werkt, bestaat er ook zoiets als een horizontale mismatch. “Dat wil zeggen: je oefent een functie uit die weliswaar op je niveau is, maar die inhoudelijk niet aansluit bij wat je hebt gestudeerd of waarvoor je bent opgeleid. De kennis die je vergaarde, kun je daardoor niet ten volle benutten.”

Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

(William Visterin) - Je werk of je leven?! Tips & tricks om geluk te vinden in je job - Stijn Baert Ann de Bisschop, 9789463376983, 2023, 320 pagina's

5 april 2024
Anderen bekeken ook