Dé 5 grote frustraties over je werk
Iedereen heeft weleens een mindere dag op het werk. Doorgaans kun je frustraties herleiden tot 5 categorieën. Herken jij ze?
De laatste weken ging het in de media vaak over toxische managers, maar ook organisaties of afdelingen kunnen een toxische cultuur hebben. De vraag is dan in welke mate je zelf bijdraagt aan die giftigheid.
“Als je bijvoorbeeld constant roddelt of klaagt, kijk dan eerst hoe je een positieve invloed kan uitoefenen door je eigen gedrag te veranderen”, raadt Marlo Lyons, loopbaancoach, HR-manager en auteur van het boek ’Wanted: a new career’, aan in Harvard Business Review. “Maar als je het gevoel hebt dat de problemen diepgeworteld zitten en niet meteen zullen veranderen, is jezelf uit de situatie terugtrekken de beste optie”, stelt ze.
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
Bij frustratie over je job, gaat het vaak om zaken die je niet lekker zitten. Je voelt je als accountmanager of verkoper bijvoorbeeld gedwongen om klanten onder druk te zetten. Of vindt het bijvoorbeeld belangrijk om elke avond met je gezin te eten, terwijl je baas je voortdurend langer laat werken voor minder urgente zaken.
Bepaal alvast de zaken en waarden die jij voorop stelt, oppert Lyons. “Vertel je chef dan bijvoorbeeld dat je ’s avonds tijd wil vrijmaken voor je gezin en dan alleen beschikbaar bent voor echt dringende zaken. Als hij of zij dat niet wil respecteren, dan is je job misschien niet langer in overeenstemming met je waarden.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
In het recente boek ‘De Nee club’, geschreven door vier vrouwelijke wetenschappers, staat de term ‘niet-promotiewaardige taken’ centraal, zoals invallen als iemand afwezig is of het organiseren van het werk van anderen. Dat zijn taken die voor een organisatie belangrijk zijn, maar vaak geen specifieke kennis vergen. Het zijn taken die vaak bij vrouwen terechtkomen, overigens de algemene stelling in ‘De Nee club’.
“Maar dit werk gaat dikwijls ten koste van je eigen baan en de tijd die belangrijk is om hogerop te komen”, klinkt het in het boek. “Als je er veel van gaat doen, gaat het zelfs in je nadeel spelen.”
E-gids: Zelf je ontslag indienen
Terwijl sommige opdrachten in de schaduw blijven, zijn er andere die je carrière wél ten goede kunnen komen. “Als je baas je kansen biedt om te werken aan interessante en overschrijdende projecten, zullen anderen je vaardigheden en capaciteiten zien. Die zichtbaarheid in combinatie met uitstekende resultaten kan leiden tot nieuwe kansen”, oppert Marlo Lyons.
“Maar als je baas je verborgen houdt, dan is het onmogelijk om te tonen wie je bent en wat je kunt. Wat je groei in de organisatie zal bemoeilijken.”
Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?
Word je elke maandagochtend wakker, en zie je er dan steeds tegenop om naar je werk te trekken, dan is er iets mis. De meeste mensen willen impact maken, of op zijn minst het gevoel hebben dat ze hun vaardigheden kunnen aanwenden. Lukt dat niet, dan haken ze vaak af en raken gedemotiveerd. Kortom, de energie ontbreekt.
“Als het werk routineus, frustrerend of oninteressant aanvoelt, dan past de baan misschien niet meer bij je”, stelt de loopbaancoach. “Als je niets kunt doen om jezelf nieuwe energie te geven, is een andere job misschien wel de beste manier om je interesse in je werk te herstellen.”
Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
(William Visterin)
18 januari 2023Iedereen heeft weleens een mindere dag op het werk. Doorgaans kun je frustraties herleiden tot 5 categorieën. Herken jij ze?
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Ben je de 40 gepasseerd en merk je dat je uitgekeken raakt op je job? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe job, misschien wel in een nieuwe sector...
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”
De pandemie heeft bij heel wat werknemers iets in gang gezet: uit onderzoek blijkt dat wereldwijd zo’n 83% werk wil maken van een andere job ...
Met deze gids sluit je dit hoofdstuk van jouw leven zo correct mogelijk af...
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Lijkt een jobomschrijving jou iets te mooi om waar te zijn? Hou er dan rekening mee dat dit inderdaad zo kan zijn… Daarom: deze tips!
Ruim zes op tien Belgen zijn (heel) enthousiast over hun werk. Hoeveel punten geef jij gemiddeld aan je werk?