Kleuradvies voor een gezonde werkplek
Het lijkt misschien evident dat kleuren onze stemming beïnvloeden. Maar welke kleuren moeten we dan kiezen?
Belangrijk gesprek met je baas voor de boeg? Overweeg dan eens een rode outfit. Mensen die gekleed zijn in het rood blijken volgens het afstudeeronderzoek van Daphne Hachmang (Universiteit van Tilburg) immers beter te presteren bij onderhandelingen dan mensen die witte kledij dragen.
In haar experiment onderhandelden 48 mannen en vrouwen over de in- en verkoop van koffie. De proefpersonen droegen ofwel een rood, ofwel een wit T-shirt. Wat bleek? Kopers én verkopers in rode T-shirts behaalden opmerkelijk betere resultaten dan hun collega's in het wit. Daarnaast liet de studie ook zien dat individuen in witte kledij hun beginbod meer gingen aanpassen aan de rode onderhandelaars dan andersom.
Uit de studie 'Red and Romantic Behavior in Viewing Women' blijkt dat vrouwen in rode kledij aantrekkelijker worden bevonden dan vrouwen die andere kleuren dragen.
In een eerste experiment kwam naar voren dat mannen intiemere vragen durven stellen aan vrouwen in het rood dan aan vrouwen gekleed in het groen. De vrouwen in groene kledij kregen enkel algemene vragen voorgeschoteld. Rood zorgt bijgevolg voor vlottere, meer diepgaande gesprekken. Daarnaast toonde een tweede experiment aan dat mannen eerder afstand nemen van een vrouw gekleed in het blauw, maar dichterbij kruipen wanneer diezelfde vrouw rode kledij aanheeft.
Ook mannen in het rood blijken op hun beurt populairder te zijn bij vrouwen. De universiteiten van Rochester, New York, en die van München toonden aan dat vrouwen mannen in een rode T-shirt aantrekkelijker vinden dan mannen die geen rood dragen. Daarnaast vinden vrouwen dat rode kledij bij mannen de indruk werkt dat de man in kwestie hoger op de maatschappelijke ladder staat.
Serveersters blijken er in het bijzonder goed aan te doen om rood te dragen. Onderzoek in opdracht van de International Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education wijst namelijk uit dat serveersters in rode kledij een grotere fooi krijgen van mannelijke klanten. Zo lagen de fooien van mannelijke restaurantbezoekers voor diensters in het rood maar liefst tussen 14,6 en 26,1 procent hoger dan het gemiddelde.
Op het fooigedrag van vrouwelijke klanten had de kledijkleur van de serveersters echter geen effect. Volgens de onderzoekers Nicolas Guéguen en Céline Jacob houdt het fenomeen verband met eerder onderzoek, waarin werd aangetoond dat rood de aantrekkelijkheid van vrouwen doet toenemen.
Tot slot heeft onderzoek van psychologen van de Chichester University (Engeland) aangetoond dat voetballers meer kans hebben om een strafschop te missen wanneer de keeper een rode trui draagt. In de studie moesten 40 voetballers penalty's nemen tegen doelmannen die steeds een anders gekleurd shirt droegen. Bij een gele uitrusting van de doelman werden 31 procent van de strafschoppen gemist, bij een blauwe 28 procent en bij een groene 25 procent. Wanneer de keeper echter een rode uitrusting droeg, werden maar liefst 46 procent van de penalty's gemist.
Onderzoeksleider Iain Greenlees verklaart dit door het feit dat mensen eerder voorzichtig zijn met de kleur rood. "Een rood getal op je bankrekening is geen goede zaak en een onvoldoende op je rapport wordt ook met rood aangeduid. In de natuur staat rood vaak voor gevaar: giftig fruit is vaak gekleurd en wanneer mensen kwaad en agressief worden, kleuren ze rood."
(nm) – Bron: Express.be
19 juni 2013Het lijkt misschien evident dat kleuren onze stemming beïnvloeden. Maar welke kleuren moeten we dan kiezen?
Je wil je collega's intimideren? Draag dan zeker iets rood ... zoals het strikje van Elio Di Rupo bijvoorbeeld. Frederik Anseel vertelt op Jobat.be waarom.
Kleuren hebben een effect op onze carrière. Ze beïnvloeden namelijk onze gemoedstoestand en hoe mensen op ons reageren. De beste/slechtste kleuren?
Draag je graag zwart? Denk dan best twee keer na vooraleer je je naar je werk begeeft. Misschien kom je bij je collega's dan wel lui over ...
Bij de start van hun carrière denken velen dat een job onder hun opleidingsniveau een springplank is naar iets beters. Helaas is dat vaak niet zo.
Wat als je er zo jong uitziet dat je op je werk niet meer serieus genomen wordt? Hoe los je dat op?
Een evaluatiegesprek hoeft niet noodzakelijk een noodzakelijk kwaad te zijn, want wanneer je het goed aanpakt, kan het jou best wel wat opleveren!
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Je eerste werkdag kun je vergelijken met je eerste schooldag. Een mix van spanning en onwennigheid: het kan overweldigend zijn.