Netwerken
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

Jobs voor Limburgers en wereldburgers

4 netwerkfouten die ook jij maakt

Een goed opgebouwd netwerk ligt vaak aan de basis van een mooie carrière. Helaas is niet iedereen gezegend met netwerktalent, waardoor dat netwerken wel eens kan mislopen en zijn effect mist. Welke fouten worden het vaakst gemaakt?
#

1. Je praat de hele tijd over jezelf

Je hebt talent en ambitie en je wilt dit echt aan IEDEREEN laten weten die op het netwerkevent aanwezig is.

Je verhaal delen met nieuwe contacten is uiteraard belangrijk. Maar iedere keer je levensverhaal tot in de details vertellen aan iedereen die je passeert, hoeft echt niet. Voor velen is het zelfs een echte afknapper wanneer hun gesprekspartner enkel interesse toont in zijn of haar eigen ambities.

Oplossing? 

Toon wél interesse in anderen. Stop met de hele tijd op te scheppen over je laatste prestaties en luister in plaats daarvan naar de nieuwe mensen die je ontmoet. Zoek de juiste mensen met carrières die jou interesseren en stel hen de juiste vragen. Hoe is hun carrière begonnen? Wat vinden ze leuk aan hun job en wat zouden ze graag willen veranderen? Door interesse te tonen, voelen mensen zich gewaardeerd en zullen ze op hun beurt meer geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

2. Je verwacht een job

Je zoekt een nieuwe job, dus ga je wekelijks naar alle evenementen in je sector, want je zou daar misschien de juiste persoon op het juiste moment kunnen ontmoeten.

Toegegeven, het is zeker belangrijk om de juiste mensen te kennen. Maar als je enkel en alleen overduidelijk netwerkt om een job te vinden, dan word je wellicht al snel ontmaskerd door je nieuwe contacten. Zij kunnen zich hierdoor misschien zelfs gebruikt voelen en zullen je minder snel aanbevelen wanneer er nieuwe kansen ontstaan.

Oplossing? 

Als je op zoek bent naar een job, werk er dan ook voor, in plaats van simpelweg in het rond te vragen of iemand een baan voor je heeft. Doe onderzoek naar de mensen die aanwezig zullen zijn op het event. Zoek onder meer uit welke interesses zij hebben en welke meerwaarde je voor hen kan betekenen.

3. Je vergeet te bedanken

Na dat grote evenement ben je nog een koffie gaan drinken met iemand die je net hebt ontmoet, maar nadien vergeet je hem of haar terug te bellen om hem/haar te bedanken voor het aangename gesprek.

Als je geen dankbaarheid toont, zelfs op het kleinste (of grootste) event, riskeer je een negatieve indruk na te laten.

Oplossing? 

Pin na het evenement direct een datum in je agenda of in je telefoon vast waarop je die nieuwe contact gaat terugbellen. Of bedank de persoon in kwestie uitgebreid op het einde van jullie gesprek. Zo kom je over als een hoffelijk persoon en zullen mensen sneller onthouden wie je bent.

4. Je vergeet op te volgen

Je hebt iemand ontmoet op een netwerkevenement en hebt hem (of haar) beloofd je portfolio op te sturen. Als je er wat later over nadenkt, besluit je het toch niet te doen, want de persoon in kwestie zal je wellicht ‘al lang vergeten zijn’.

Fout. Iemand ontmoeten is nog maar de eerste stap voor succesvol netwerken. Om een goede relatie te kunnen ontwikkelen (en ervoor te zorgen dat mensen zich jou herinneren), moet je alles zo nauwgezet mogelijk opvolgen.

Oplossing? 

Doe wat je hebt beloofd. Zélfs als je er zeker van bent dat de persoon die je ontmoet hebt je niet meer zal herinneren. Die nieuwe contactpersoon zal het ongetwijfeld appreciëren dat je de tijd hebt genomen om je opnieuw voor te stellen.

(nm) – Bron: Forbes.com 

28 augustus 2012
Anderen bekeken ook