Waaraan herken je een toekomstige leider?
Over welke eigenschappen moet iemand beschikken om de toekomstige leider van een afdeling te worden?
Sommige voorspellingen geven hoop, andere zijn schrikwekkend. Of positiever: een opportuniteit om er nu al iets aan te doen. Op z’n minst zetten ze ons aan het denken wat ons in de nabije en minder nabije toekomst te doen staat.
Futurist Thomas Frey zegt dat de werkwereld op z’n kop zal gezet worden: 2 miljard jobs zullen verdwijnen tegen 2030.
In een aantal belangrijke sectoren zullen er gigantische veranderingen plaatsvinden. We zitten nog maar in het begin van de switch naar hernieuwbare energie, en daarmee samenhangend meer plaatselijke energiewinning door zonne- of windenergie. Dit gaat voor een serieuze vermindering van de werkgelegenheid zorgen in kerncentrales en de andere klassieke energiecentrales, tot zelfs het wegtransport (door de hoge benzineprijzen).
Zelfrijdende auto’s (nu al technisch mogelijk) kunnen een pak taxi-, buschauffeurs en koerierdiensten werkloos maken. Productie- en retailjobs kunnen verdwijnen als 3D printing de consumenten zelf toelaat thuis hun eigen producten te maken, zonder naar een winkel te moeten gaan.
Er zullen nieuwe soorten jobs bijkomen. Bedrijven en gemeenschappen zullen zelf hun eigen energie opwekken, zij hebben hiervoor ook volk nodig. Zonne-, wind- en andere hernieuwbare energieopwekking hebben werknemers nodig die alles installeren. Er zullen mensen nodig zijn die 3D producten ontwerpen en 3D printers herstellen.
Er zullen minder jobs bijkomen dan er verdwijnen.
Robots zijn niet enkel iets uit sciencefictionfilms. Ze helpen nu al landbouwers en kunnen bijvoorbeeld ook fastfoodjobs overnemen. De inzet van robots is tussen 2011 en 2012 met 40% gestegen, er zullen niet veel bedrijven of sectoren zijn die dat kunnen zeggen qua werkgelegenheid van werknemers.
Er zijn robots die algemene werkjes aankunnen en die niet veel meer kosten dan een minimumsalaris van een jaar. Robots in verschillende maten en vormen geven in heel wat types van werk een voordeel tegenover ‘onbetrouwbare’ mensen die moeten slapen en verlof nemen.
Automatische stemmen kunnen nu al helpdesk taken afhandelen. In de medische wereld wordt getest om ze in te zetten in therapieën in meerdere talen: ze kunnen vragen stellen over waar het pijn doet, oefeningen voordoen, checken of de revalidatie op schema zit, enz.
Mensen moeten uiteraard het overzicht blijven houden en de robots aansturen. Er zullen meer jobs komen in design, ontwikkeling, systeemmanagement en er zijn technici nodig om onze robots up-to-date te houden.
De dienstensector, die net zorgt voor jobgroei, zal hard getroffen worden. Ook de industrie zal dit voelen. Tegen 2100 zullen robots intelligenter zijn zodat ze ook jobs zullen inpalmen die nu op korte termijn nog buiten hun bereik zijn.
We kunnen het ons nu moeilijk voorstellen, maar in de toekomst zullen er heel wat goede en goedbetaalde jobs zijn die niet ingevuld geraken. De afstemming van de opleidingen op de arbeidsmarkt is nu al een probleem. Studenten kiezen traditionele sectoren en beroepen waar niet altijd genoeg vacatures zijn voor het aantal afgestudeerden. Maar omgekeerd zijn er nu ook al talloze knelpuntberoepen die niet ingevuld geraken.
Een Britse studie bij 13- tot 16-jarigen door de non-profitorganisatie Chartered Institute of Personnel and Development toonde aan dat de tieners dromen van jobs die niet stroken met wat de arbeidsmarkt in de toekomst zal vragen. Meer dan een derde van de tieners was enkel geïnteresseerd in 10 verschillende soorten jobs: leerkracht, advocaat, acteur, politieagent, IT consultant, dokter, sporter, het leger, brandweerman en psycholoog. De interesses van de helft van de ondervraagden omvat slechts 3 van de 25 mogelijke sectoren.
Vanaf 2020 zal er in ons land voor elke 3 personen die de arbeidsmarkt verlaten, slechts 1 starter zijn die begint. Mensen met het juiste profiel (en diploma) zullen een werkgever kiezen, in plaats van omgekeerd.
Het lukt blijkbaar maar niet om de afstemming van de opleidingen op de arbeidsmarkt te verbeteren. De lijst van knelpuntberoepen verandert al jarenlang amper. Een kleine greep uit de lijst: verpleegkundige, kinesitherapeut, ingenieur, informaticus, boekhouder, keukenpersoneel, vrachtwagenbestuurder, lasser, elektricien, schrijnwerker en metser.
Geraamd wordt dat tegen 2020 ongeveer 25 procent van het huidige zorgpersoneel in ons land uit de sector zal uitgestroomd zijn, waardoor heel wat ervaring en expertise verloren gaat. Tegelijk zal de instroom van nieuwe potentiële medewerkers dalen, gewoonweg al omdat er minder jongeren zijn.
Steeds minder zorgprofessionals voor steeds meer werk dus (met scenario’s waarin ze alleen staan voor een groep van 15 bewoners, twee nachtwakers voorzien zijn voor 120 zwaar zorgbehoevende bewoners of 2 medewerkers 30 bewoners eten moeten geven in een tijdspanne van 1 uur, oftewel 4 minuten per bewoner ...).
Familie zal moeten bijspringen in de zorgsector. Misschien zullen meer mensen hun ouders thuis opvangen en verzorgen?
Zorg wordt nog meer dan vandaag een schaars en onbetaalbaar goed: dagprijzen in woonzorgcentra zullen spectaculair toenemen.
(nm) - Bron: AOL Jobs
22 oktober 2018Over welke eigenschappen moet iemand beschikken om de toekomstige leider van een afdeling te worden?
De nieuwe generatie managers staat voor de deur. Maar welke kenmerken moeten studenten verwerven zodat zij in de toekomst succesvolle leiders kunnen zijn?
Twee derde van de kleuters zal later een beroep uitoefenen dat vandaag nog niet bestaat. Hoe kun je dan kiezen voor de juiste opleiding?
Volgens zakenman Luke Johnson, columnist bij Financial Times en Management Today, zijn de volgende 7 sectoren ideaal voor toekomstige ondernemers.
In verschillende situaties is het belangrijk dat je op slechts een halve minuut indruk kunt maken. Zorg dat je steeds een ‘elevatorpitch’ hebt klaarstaan …
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
In 2004 publiceerde Patricia Ceysens, toenmalig Vlaams minister, het boek E-mama. Daarin brak ze een lans voor het werken van thuis uit ...
Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven...
Vier werkgevers over werken in Brussel: “In Brussel krijg je heel wat carrièrekansen”