Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

4 goede redenen waarom het gewoon niet klikt met jouw collega's

Die ‘klik’ met collega’s is voor de meeste mensen erg belangrijk. Hoe graag je job ook doet, als je constant genegeerd wordt door je team, dan verlies je waarschijnlijk snel je werkzin en sta je niet te popelen om naar je werk te vertrekken.
#

Nu vraagt samenwerken en teamspirit regelmatig een beetje inzet en wat diplomatie op sommige vlakken, maar soms kan je zo je best doen en lukt het nog steeds niet. Waar kan het uitblijven van een goede band met je collega’s eigenlijk aan liggen?

1. Je levert eigenlijk de nodige inspanningen niet

Niet elke klik komt er vanzelf. Hoe aardig je ook bent en hoe vriendelijk je collega’s ook zijn, als er geen gemeenschappelijke grond wordt aangeboord dan dreigt die vriendschappelijke werkrelatie al op voorhand te mislukken. Aan alle relaties moet worden gewerkt, aan de ene al harder dan aan de andere. Stel je je dus regelmatig afzijdig op en ga je niet in op voorstellen van collega’s of kom je niet met een tegenvoorstel, dan gaan je collega’s al snel de moed opgeven en afhaken. Moet je een meeloper worden? Natuurlijk niet, je moet niets doen waar je je niet goed bij voelt. Doe daarom een tegenvoorstel, nodig hen eens uit om te lunchen of naar de film te gaan of iets anders waarvan je denkt dat het wel een ijsbreker zou kunnen zijn.

Merk je na een kleine zelfreflectie dat het misschien toch aan jou ligt en dat je zelf geen contact zoekt of op voorstellen van collega’s wil ingaan? Ga dan na hoe het komt dat je geen moeite wil doen voor betere werkrelaties? Vind je dat werk en privé volledig gescheiden moeten blijven? Daag je enkel op je werk op om je taken te volbrengen en niets anders? Ben je te gefocust en heb je geen tijd om aan je werkrelaties te werken? Of maal je gewoon niet echt om wat er zich buiten je job afspeelt? Wat de redenen ook mogen zijn, als je carrièregewijs ambitieuze plannen hebt, dan is het misschien slim om je huidige netwerk uit te breiden met je collega’s. Al denk je misschien dat je huidige collega’s je niet vooruit kunnen helpen, je weet maar nooit wie je later dat duwtje in de rug kan bezorgen. Plus het is altijd mooi meegenomen dat je in een prettige werkomgeving aan je carrière kan timmeren en je weet nooit wanneer je eens een vriend kunt gebruiken.

2. Iedereen denkt dat je een eenzaat bent

Ben je eerder introvert, dan kan het zijn dat je de indruk wekt dat je liever alleen bent, ook al is dat daarom niet per se zo. Je verstopt je misschien iets te gemakkelijk in je eigen wereld en verwacht dat je collega’s je er wel uittrekken. Maar dat plan kan mislopen, want je kan de indruk wekken dat je gereserveerd bent of bewust terughoudend, terwijl dat niet het geval is. Hierdoor zullen collega’s minder geneigd zijn om je uit te nodigen of je te betrekken omdat je hier niet toegankelijk voor lijkt.

Los het op door zelf initiatief te nemen. Hierdoor kan je zelf de voorwaarden bepalen en zien hoe ver je uit je comfortzone wil komen. Als mensen zien dat je zelf initiatief toont om samen iets te doen dan zullen ze je weer gemakkelijker uitnodigen of een conversatie aangaan.

3. Er is een leeftijdsverschil

Een leeftijdsverschil kan voor een ongemakkelijke werksituatie zorgen. Je denkt minder gemeenschappelijk te hebben, je zit in verschillende levensfases, de ene neemt de andere misschien minder serieus of onderschat zijn of haar kwaliteiten. Vooroordelen kunnen haast ondoordringbare muren vormen. Jammer, want verschillen kunnen net leerrijk zijn en voor een interessante werkomgeving zorgen.

Terwijl de jonge garde graag na het werk nog op café gaat of samen een festival bijwoont, zal de oudere generatie zich daar misschien minder voor geroepen voelen. Zij zullen meer focussen op hun gezin en hun planning hierop afstemmen, en zullen een rustige avond thuis meer appreciëren. Maar met open communicatie en een goede planning kan dit euvel verholpen worden, mits wat flexibiliteit langs beide kanten.

4. Je laat hen koud

Het ligt misschien echt gewoon aan de ingesteldheid van je collega’s. Je kan alles juist doen, mensen uitnodigen, een traktatie voorzien, je enthousiaste en vrolijke zelf zijn… en misschien appreciëren je collega’s het dan nog niet. Het kan zijn dat ze vooringenomen zijn, dat ze helemaal in hun werk opgaan (of in zichzelf), dat je een geliefde vorige collega vervangt en ze dat niet verkropt hebben... Kinderachtig, maar helaas.

Je kan dan volhouden en je vriendelijke, enthousiaste zelf blijven of er vrede mee nemen en je focussen op je werk en vriendelijkere collega’s zoeken in andere departementen of gewoon volledig los van je werk investeren in je vriendschappen. Het is zeer moeilijk om door een gesloten kliek geaccepteerd te worden. Je kan je energie wel ergens anders voor gebruiken. Al is het begrijpelijk dat je iemand op je werk wilt hebben om tegen te praten en af en toe eens een koffiepauze mee te houden. Natuurlijk kan het altijd zijn dat er iemand bijdraait en zich plots wel openstelt voor een conversatie en om je beter te leren kennen. Een doorbraak is niet altijd op een dag geforceerd.

Al bij al is het zeker de moeite om na te gaan waar het probleem kan liggen als je niet meteen een connectie voelt met je collega’s. Ligt het aan jou, ligt het aan hen, of ligt het aan een bepaalde situatie of verhouding? Vaak ligt het aan slechte communicatie of gebrek aan initiatief. Een spontaan voorstel kan de hele teamdynamiek al meteen ten goede komen of toch zeker de eerste steen leggen. Hoe je verder aan de weg timmert, ligt volledig in jullie handen.

(sjv) - Bron: Careeraddict 

13 september 2017
Anderen bekeken ook