On-the-job leren evolueert razendsnel
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
Of het nu pakweg om teksten samenvatten, schrijven of om brainstormen gaat: door AI consequent te betrekken bij je werk, ontdek je niet alleen hoe het (routine)taken kan versnellen, maar ook hoe het creativiteit en innovatie stimuleert. “Tijdens het experimenteren zul je misschien merken dat hulp van AI bevredigend, frustrerend, waardeloos of zelfs verontrustend kan zijn”, aldus Ethan Mollick.
Dit betekent niet dat AI, met toepassingen als ChatGPT, Claude, Copilot, Google Gemini of Perplexity, altijd het juiste antwoord heeft, maar het kan, volgens hem, wel bijdragen aan nieuwe perspectieven, suggesties en oplossingen die je anders misschien over het hoofd zou zien. “Dat ge-experimenteer biedt jou de kans om de grootste expert ter wereld te worden in het gebruik van AI voor werkzaamheden die jij goed kent”, oppert hij.
Concreet: Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?
Uit recent onderzoek van HR-adviseur Acerta Consult bij 500 bedrijven en 2.700 werknemers in ons land blijkt er wel een AI-kloof. Drie op de vier bedrijfsleiders stellen een gebrek aan kennis over AI bij hun werknemers vast. Bij de werknemers zelf zegt 86% goed om te kunnen gaan met AI.
Check: Werknemers met een beperking gebruiken opvallend meer AI
AI kan indrukwekkende resultaten leveren, maar het is geen vervanging voor menselijk oordeel. Blijf betrokken door resultaten te controleren, context te bieden en bij te sturen. “AI’s zoals ChatGPT die een chatfunctie hebben, geven je het gevoel dat je met een mens van doen hebt. En daarom verwachten we ook onbewust dat ze als een mens zullen ‘denken’. Maar daar is geen sprake van”, stelt Mollick. Dit betekent dus dat je de tool niet zomaar blindelings vertrouwt. Bovendien blijf jij als gebruiker verantwoordelijk voor de uitkomsten.
Philippe Tassent, expert Innovatie van Acerta Consult, sluit zich hierbij aan. “Wie AI gebruikt, kan betere resultaten boeken en daardoor zal de productiviteit stijgen”, meent hij. “AI is een snel en slim hulpmiddel, maar vandaag zijn er nog geen betrouwbare autonome systemen die jobs vervangen.”
Overzicht: 10 jobs die AI zal vervangen of veranderen
Hoewel AI geen mens is, is het nuttig om het te benaderen alsof het een specifieke rol vervult. Geef AI duidelijke richtlijnen en context, net zoals je dat bij een menselijke medewerker zou doen. Denk bijvoorbeeld aan instructies zoals: "Denk als een expert in marketingstrategieën" of "Schrijf in een vriendelijke en toegankelijke toon".
Door AI een ‘persoonlijkheid’ of rol te geven, kun je het resultaat beter sturen naar wat je nodig hebt. “Je AI aan verschillende persona’s conformeren leidt tot andere en vaak betere antwoorden.”
Ontdek: Hoe kan je ChatGPT, Bard en AI het best gebruiken?
De technologie achter AI evolueert razendsnel. Wat vandaag cutting-edge lijkt, zal binnen enkele jaren of zelfs maanden verouderd zijn. Door dit in gedachten te houden, blijf je openstaan voor nieuwe toepassingen en werkwijzen. “Het loont dus om te experimenteren en leren wat werkt, maar ook om alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen.”
Aanpassingsvermogen aan een nieuwe werkcontext wordt, volgens Philippe Tassent, dé vaardigheid van de toekomst op de arbeidsmarkt. “Werknemers zullen zich niet alleen moeten bijscholen, maar ook omscholen wanneer hun takenpakket verandert door de digitalisering”, stelt Tassent. “Een boekhouder wordt in de toekomst bijvoorbeeld minder rekenaar en meer adviseur, een vertaler minder tekstschrijver en meer een controlerende functie.”
Goed om weten: Deze jobs zal AI nog niet direct overnemen
(William Visterin)
Co-intelligentie - Slimmer werken met AI, Ethan Mollick, POM, 9789493213845, 2024, 240 pagina’s.
3 januari 2025Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?
Welke sector gebruikt ChatGPT het meest? En vooral: waarvoor?
De integratie van artificiële intelligentie op de werkvloer is nu al een feit, ook op de HR-afdeling.
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Nemen robots en technologie binnenkort het transportmagazijn over...?
Platforms als ChatGPT en Google Gemini geven diverse sectoren en jobs een nieuwe invulling. Maar hoe ga jij zelf het best om met AI in jouw job?
Artificiële Intelligentie kan je dagtaak een pak efficiënter maken. Zo levert het gebruik van AI gemiddeld bijna 5 uur tijdwinst op per week.
De opkomst van AI is een toegevoegde waarde voor werknemers met een beperking. Ruim de helft onder hen gebruikt het om problemen op het werk op te lossen.