Hoe groot is jouw kans op promotie?
Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?
“Nee heb je, ja kun je krijgen.” De wijsheid van onze grootouders blijkt ook bij loonsverhogingen van tel. Bij sommige functies, zoals verkopers, zit loonopslag in hun contract ingebouwd. Maar meestal totaal niet. Je zal het overigens niet alleen moeten vragen, je zal het ook moeten argumenteren. Als je goede argumenten hebt om je baas te overtuigen, zoals concrete realisaties, kan er veel. Denk aan een project dat je succesvol wist af te ronden of een grote deal die je binnenhaalde.
Argumenteren dus, al is dat voor de ene job eenvoudiger dan voor de andere. Een verkoper die met glans zijn targets overschrijdt, heeft het bijvoorbeeld makkelijker dan iemand in de logistiek of administratie. Maar ook als administratief bediende kan je aantonen dat je bijvoorbeeld efficiënter werkt door een nieuwe methodiek te hanteren.
“Je mag jezelf gerust hoog positioneren qua loon als je de juiste argumenten hebt. Maar het is wel belangrijk om realistisch te blijven,” stelt Hilde De Brauw, loopbaancoach bij Passion for work.
Lees ook: 5 belangrijke tips voor een hoger salaris
Loon is een cruciaal onderdeel van een sollicitatie, zeker bij de finale gesprekken. Het is belangrijk dat je goed onderhandelt bij aanvang van je job. Kwestie van in het begin een loon te hebben dat goed voelt, om daarop verder te bouwen. Bekijk bijvoorbeeld het salariskompas op Jobat.be zodat je een zicht hebt op wat gebruikelijk is voor je functie, leeftijd, ervaring en sector.
“Veel mensen vinden het lastig om over hun salaris te onderhandelen. Toch mag je het niet uit de weg gaan, want er is niets zo demotiverend als een loon waar je je niet gelukkig mee voelt”, vindt Hilde De Brauw.
Ontdek: 5 cruciale tips om te onderhandelen over je loon
Loonsverhoging is vaak een werk van lange adem. Soms is er de eerstvolgende weken of maanden geen ruimte voor - zoals dat heet - maar mogelijk volgend jaar wel. Je moet het zelf op de agenda zetten. Velen grijpen hun evaluatiegesprek hiervoor aan, maar managers zien dat vaak anders. Spreek met hem of haar dus eerder een apart loongesprek af. Maak gerust de verwijzing naar je evaluatiegesprek om een link te leggen tussen je verwezenlijkte doelstellingen en je loonsverhoging.
Neem je tijd, maar neem jezelf ook serieus. Bijvoorbeeld als je objectieve redenen hebt die aantonen dat je stelselmatig minder verdient dan je collega’s in dezelfde functie. Want je mag van je werkgever verwachten dat hij je correct en marktconform vergoedt.
Loon is overigens nog steeds een taboe. Meer dan 4 op 10 Belgische bedienden praten liever niet over hun loon, blijkt uit cijfers van Robert Half. Al hebben jongere medewerkers (en mannen) daar in verhouding minder problemen mee.
CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
In bepaalde sectoren waar ze constant naar collega’s op zoek zijn, zoals zorg of onderwijs, wordt het loon vooral bepaald door barema’s. Loonopslag is daar geen evidentie, al wordt er soms wel flexibel omgesprongen met het barema of met de hoeveelheid anciënniteit.
Een stijging van het loon is tenslotte dan wel de meest structurele manier om iets extra te krijgen, maar het is ook duur. Stel dat je 3.000 euro bruto verdient en je 10 procent opslag zou krijgen. Dan krijg jij uiteindelijk gemiddeld 120 à 130 euro netto erbij, terwijl je werkgever veel meer moet neertellen. Puur fiscaaltechnisch bestaan er (zeker voor je werkgever) interessante manieren. Denk bijvoorbeeld aan (een uitbreiding van je) extralegale voordelen, een thuiswerk(vergoeding) of extra vakantiedagen.
Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
(William Visterin)
16 maart 2022Voor ambitieuze werknemers is promotie hét middel om te stijgen op de carrièreladder. Hoe groot is jouw kans op die welverdiende promotie?
Heb jij al eens over andere extralegale voordelen nagedacht anders dan een bedrifjswagen of maatlrijdcheques? Wij ook!
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
De coronacrisis heeft ook zijn invloed op de salarisverhoging bij promoties. Slechts een minderheid krijgt bij zo’n promotie een hoger loon.
Of het nu een evaluatie-, functionering- of planningsgesprek is: ziehier enkele tips, voor beide kanten van de tafel...
Kijk je uit naar opslag in 2022? Volgens een onderzoek van Robert Half is de kans klein dat dit zal gebeuren … Toch zijn er ook positieve vooruitzichten.
Je moet je goed voorbereiden om opslag te krijgen. Maar met een paar tips komt die loonsverhoging helemaal goed.
Hoe kom je professioneel over, ook al loopt het op privévlak momenteel niet zo lekker? Vier handige tips om baaldagen te overleven.