In het buitenland werken: waar moet je op letten?
Steeds meer Belgen nemen de beslissing om buiten de landsgrenzen een nieuwe carrière te starten. Daarom deze checklist.
“Vraag me aub niet waar ik woon”, luidt het eerste hoofdstuk van ‘Thuisvoordeel’, het boek van management consultant en start-up-ondernemer Koen Blanquart. Hij is vaak onderweg met New York als thuisbasis. In zijn boek geeft hij aan hoe je als werkgever en -nemer in zo’n werksituatie het verschil maakt. Vooral met mensen en processen, zo blijkt.
Lees ook: Word een digital nomad en werk waar je maar wil
In zijn boek introduceert Koen Blanquart het ‘transnationaal bedrijf’, de organisatie die over de grenzen heen kan functioneren. “Een bedrijf dat erin slaagt om onafhankelijk van tijd en locatie te werken, heeft de flexibiliteit om in een globale wereld te opereren”, klinkt het.
“Zo’n bedrijf kan zich in New York, België of Kazachstan bevinden zonder nauwelijks iets aan de structuur of manier van werken te veranderen.” Een voorbeeld van zo’n bedrijf, dat hij aanhaalt, is de Belgische start-up Datacamp die al technologiecursussen gaf aan ruim zes miljoen professionals over de hele wereld.
Ontdek: Welke steden zijn het meest geschikt voor afstandswerk?
Blanquart heeft naar eigen zeggen het geluk gehad dat hij als consultant klanten trof die meegingen in zijn werkwijze . “Zij waren ermee akkoord dat ik een strategische rol kon spelen in hun organisatie, ook al was ik niet dagelijks of wekelijks op kantoor”, vertelt hij. “Het waren visionaire bedrijfsleiders die me toelieten om op afstand te werken.”
Hierbij staan namelijk vertrouwen en doelstellingen voorop. “Micromanagement of het zogenaamde butts-in-seats management is dood”, oppert hij. “Als je alleen controleert of iemand aanwezig is of hoe vaak iemand zijn toetsenbord aanraakt, dan worden mensen herleid tot algoritmes. Voor kenniswerkers zijn dit soort meetmethodes nefast. Stel je eens voor dat werknemers in softwareontwikkeling betaald zouden worden per regel code en niet per behaald doel.”
Tijdens corona maakte een andere manier van werken opgang: asynchoon werk, wat betekent dat je niet meer beperkt hoeft te zijn door de werkdag van je kantoor. Om het met cultuurjobs te vergelijken: een symfonisch orkest werkt synchroon. Hun violist kan bijvoorbeeld niet beslissen om die ene concertavond thuis te werken.
Maar een filmmonteur, die de bijdragen van anderen aan elkaar plakt, kan wel perfect asynchroon werken en dat doen wanneer hij of zij dat verkiest. “De manager van de toekomst is eerder een contactpersoon of diplomaat, die toezicht houdt op gedeeltelijk autonome werknemers.”
Asynchroon werken: de nieuwe trend?
Routines komen werknemers van pas bij plaatsonafhankelijk werk. "Plan je dag van tevoren, doe de belangrijkste taken eerst en neem bewust pauzes", raadt hij aan. Want in een transnationale omgeving is altijd wel iemand aan het werk.
“Mijn telefoon slaapt niet bij mij in de kamer”, stelt hij. ”En zodra je de deur van je kantoor - of de ruimte die daarvoor moet dienen - achter je dichttrekt, is je werkdag voorbij. Mensen die op afstand werken en erin slagen werk en privé van elkaar te scheiden, zullen dan ook gelukkiger en productiever zijn.”
Extra: 4 tips om werk en privé beter gescheiden te houden
(William Visterin)
'Thuisvoordeel - Wat we van digital nomads kunnen leren over plaatsonafhankelijk werken', Pelckmans Uitgevers, 2021, ISBN 978-94-6401-428-0.
29 november 2021Steeds meer Belgen nemen de beslissing om buiten de landsgrenzen een nieuwe carrière te starten. Daarom deze checklist.
Thuiswerken doe je in principe van thuis uit… maar wat als jij je meer thuis voelt op een zomerse vakantiebestemming? Mag je zomaar kiezen waar je telewerkt?
Telewerken doe je in principe waar je maar wil … maar niet altijd wanneer je maar wil. Toch zijn heel wat taken perfect uit te voeren buiten de “kantooruren”!
De Verenigde Staten waren lange tijd de absolute topbestemming . Maar vandaag is Canada het favoriete land.
Als je véél geld wilt verdienen, lekker lang wilt uitslapen en geen lastige baas boven je wilt hebben, moet je freelancer worden. Of niet? De 8 hardnekkigste mythes ontkracht!
Werk je graag op jezelf? Dit zijn 10 toffe jobs waarin je rust en ruimte vindt én enkel samenwerkt met je eigen skills.
Dit zijn volgens een onderzoek van Remote de 10 beste steden om als digital nomad te werken.
Nog niet klaar om uit de vakantiesfeer te stappen? Deze 6 tips zorgen ervoor dat je niet meteen weer in stressmodus raakt.
Een flex office, thuiswerkplek, hippe koffiebar met wifi of zelfs een zonovergoten strandhut op Bali? Volgens Griet Vandenhouweele – auteur van Out of Office – kun je overal werken.