Burn-out vermijden? Kies de juiste baas
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
“Toxische culturen verheerlijken vaak een gebrek aan gezonde grenzen”, stelt Annelies Quaegebeur, loopbaancoach bij A-Lissome. Ze moedigen je bijvoorbeeld aan om prioriteit te geven aan werk boven al de rest. En dat begint vaak al bij je sollicitatie.
“Als kandidaat let je best op mogelijke ‘rode vlaggen’: geven ze je bijvoorbeeld een heel korte deadline? Of verwachten ze dat je ’s avonds laat, ’s morgens vroeg of in het weekend reageert of opdraaft?” Waarschijnlijk ga je dan in de job zelf ook op elk moment moeten springen.
Bovenal wordt een toxische werkplek getolereerd en vaak zelfs aangemoedigd door de top. “Leidinggevenden zijn zich te weinig bewust van de mate waarin anderen hen observeren en kopiëren. Maar zij zetten de toon in een organisatie, zowel in sfeer als cultuur”, weet Gerrit Sarens, auteur van het boek ‘Leiderschap, de ongemakkelijke waarheid’. “Een sterke cultuur is te danken aan sterk leiderschap van bovenaf. Maar een zwakkere of zelfs toxische cultuur kan je terugbrengen tot slecht leiderschap aan de top.”
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
In een giftige werkomgeving is het gebrek aan vertrouwen tussen collega's voelbaar. En in zo’n omgeving met weinig of geen vertrouwen is samenwerking moeilijk en staan de prestaties onder druk.
Soms uit dit wantrouwen zich al bij een leidinggevende die zijn teamleden constant wil controleren. Want managers die hun teamleden te strak opvolgen, leggen vaak de kiem voor giftige teams. Hoe goed bedoeld ook door de betreffende micro-manager. “Dergelijke leiders beschouwen hun betrokkenheid en aanwezigheid vaak als onmisbaar”, aldus Gerrit Sarens. “Ze hebben moeite met delegeren, waardoor ze taken uitvoeren die niet meer tot hun verantwoordelijkheid of takenpakket behoren.”
Ontdek: Hoe ga je om met een toxische manager?
Zo mogelijk nog erger of meer toxisch wordt het als mensen elkaar met minachting behandelen. En zeker als bepaalde collega’s hierbij worden geviseerd. “Dat zijn gevallen waarbij bijvoorbeeld één iemand wel wordt gevolgd of naar wie wel wordt geluisterd, maar totaal niet naar de andere. Of waar één iemand wel erg wordt gecontroleerd, en de andere totaal niet”, illustreert Quaegebeur. “Of waar je persoonlijke aanvallen krijgt die niet of nauwelijks met je werk te maken hebben.”
Rode vlag: hoe herken én tackel je giftige positiviteit op de werkvloer?
In een toxische omgeving hanteren iets te veel leidinggevenden ten slotte ook een klassiek patroon. “Ze gaan snel beschuldigend met de vinger wijzen als het fout loopt. Dat ligt nooit bij henzelf”, stelt Sarens, die dat type leidinggevende als zonnekoningen omschrijft - ook vanwege het flink uit de kluiten gewassen ego dat ze met zich meedragen.
De gevolgen laten zich raden. In dergelijke omstandigheden gaan medewerkers er alles aan doen om de schuld niet te krijgen, beaamt Annelies Quaegebeur. “Het is ieder voor zich. En het is normaal om je collega voor de bus te gooien om je eigen hachje te redden”, weet de loopbaancoach, die aanraadt om in zulke gevallen op zoek te gaan naar een team of leidinggevende die fouten maken wél ziet als een manier om iets te leren. “Binnen éénzelfde organisatie zijn immers niet alle teams toxisch. Tenzij heel de organisatie giftig is natuurlijk.”
Fouten opbiechten op het werk: zo pak je het aan
(William Visterin)
15 januari 2024De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
“De enige fout die je niet mag maken, is fouten vermijden”, aldus Remko van der Drift. Hij schreef er een boek over: ‘Fouten maken moet’.
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Maar waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?
Het is niet altijd makkelijk om een fout eerlijk toe te geven. Toch is het belangrijk om wel degelijk open kaart te spelen...
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
Heb je het zo hard gehad met je job dat je met slaande deuren bent vertrokken? Je gedrag hoeft niet per se een negatieve impact te hebben op je carrière...