Ziekteverzuim brak records in 2023
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
Sinds 28 november 2022 ben je als werknemer niet langer verplicht om een ziektebriefje voor te leggen aan je baas wanneer je één dag afwezig bent wegens ziekte of ongeval. Je kunt je dus m.a.w. zonder doktersbezoek ziek melden op het werk. Hou er evenwel rekening mee dat je zo snel mogelijk je baas hiervan op de hoogte moet brengen én dat je alsnog een controlearts op bezoek kunt krijgen.
Deze vrijstelling geldt trouwens alleen voor personeel dat werkt in een bedrijf met meer dan 50 werknemers. Werk je in een bedrijf met minder dan 50 werknemers, dan ben je wel nog steeds verplicht om een ziektebriefje voor te leggen.
Let wel: je kunt als werknemer niet oneindig gebruikmaken van deze regeling. Deze vrijstelling kun je maximaal 3 keer per jaar inroepen, ook wanneer je het gebruikt voor de eerste dag van een langere afwezigheidsperiode.
Afwezig door ziekte: welke sectoren het meest?
Bij de introductie van de vrijstelling eind 2022 waren er nogal wat gemengde reacties. De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag mag de werkdruk bij dokters dan wel doen afnemen, er werd - vooral door werkgevers - gevreesd dat bepaalde werknemers deze vrijstelling zouden kunnen misbruiken om bijvoorbeeld een baaldag te nemen of om te recupereren na een feestje of weekendje weg.
In het eerste kwartaal van 2023 leken de cijfers volgens een onderzoek van Acerta nochtans de goede kant uit te gaan: toen nam het kort ziekteverzuim in Belgische bedrijven met 5% af in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien. Wel viel op dat er in die periode meer mensen exact 1 dag afwezig waren. Toeval of niet?
Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
Een recente analyse door Securex zorgt nu voor nieuwe resultaten. En wat blijkt: bij bedrijven met meer dan 50 werknemers (die dus gebruik kunnen maken van de vrijstelling) stijgt het aantal eendaagse afwezigheden met bijna de helft (44,2%). Dit terwijl het bij bedrijven met minder dan 50 werknemers met slechts 15% stijgt. De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag heeft dus wel degelijk een effect op het ziekteverzuim.
Sceptici van de vrijstelling zien hierin het bewijs dat de regeling mogelijk misbruik in de hand werkt. Voorstanders van de regeling beroepen zich dan weer op het feit dat werknemers vaak na hun eendaagse afwezigheid meteen weer aan het werk gaan, terwijl een ziektebriefje iemand meestal een paar dagen thuis houdt.
Lees ook: Het ziektebriefje blijft van tel
(fd)
13 mei 2024De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.
Wie voortaan één dag afwezig is op het werk moet niet langer een ziektebriefje voorleggen aan de werkgever. Alleen geldt die regeling niet voor iedereen.
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Het ziektebriefje van één dag is afgeschaft, maar niet altijd. Een woordje uitleg...
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.