CV
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

De 5 grote trends van werken in 2025 ... én in de toekomst

39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen

Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe job te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!

Wanneer je 2 minuten tijd hebt

  1. Kies een goed leesbaar lettertype. Helvetica, Arial of Times New Roman zorgen ervoor dat je CV er verzorgd uitziet en makkelijk gelezen kan worden.
  2. Verwijder ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Als ze die referenties willen kennen, zullen ze er wel achter vragen. Je kan de extra ruimte beter gebruiken om je competenties en vaardigheden in de verf te zetten.
  3. Vermijd nietszeggende clichés. Een klassieker is de opener ‘Ik ben een hardwerkende professional die wil werken in de … sector.’ Dat weet je potentieel nieuwe werkgever ook wel, waarom zou je anders een CV indienen?
  4. Herlees, herlees en herlees, spellingsfouten zijn dodelijk.
  5. Bewaar je CV als een pdf, zo ben je er zeker van dat je niet voor niets zoveel tijd in de lay-out hebt gestoken wanneer je bestand op een andere device wordt geopend.
  6. Wijzig de naam van het bestand van ‘CV’ naar ‘CV [Voornaam] [Familienaam]’. Het maakt het makkelijker voor de recruiters om jouw CV terug te vinden. Bovendien ben je zo zeker dat hij niet verloren gaat.
  7. Verwijder je adres. Wanneer je niet uit de buurt van het bedrijf bent, loop je kans dat de recruiter stopt met lezen omdat ze denken dat je te ver woont.
  8. In de plaats van je adres, kan je beter een link naar je LinkedInpagina toevoegen. Indien van toepassing kan Twitter of Instagram ook interessant zijn. Facebook vermijd je sowieso.
  9. Je kan de URL van je LinkedInpagina wijzigen, zodat het geen lange, lelijke en onleesbare code is van cijfers en letters. Lees hier hoe je dat doet.
  10. Je CV gaat het meest gelezen worden op de computer. Zorg er dus voor dat alle hyperlinks die erin staan, kunnen aangeklikt worden en meteen naar de juiste website leiden.
  11. Wanneer je meer dan drie jaar bent afgestudeerd, verwijder dan je afstudeerjaar. Het zou de indruk kunnen wekken dat je lang geen werk kon vinden, ook al zijn er andere redenen.
  12. Tenzij je nog maar net afgestudeerd bent, plaats je ervaring boven je opleidingen. Werkgevers vinden je professioneel parcours interessanter dan je theoretische skills.
  13. Meer ruimte nodig? Verklein de marges. Boven- en onderaan kan je tot 0.5 cm gaan, langs de zijkanten volstaat 0.75 cm.

Wanneer je 5 minuten tijd hebt

  1. Verwijder alle met school gerelateerde zaken, tenzij je pas afgestudeerd bent of je iets speciaals gepresteerd hebt tijdens je schoolperiode.
  2. Het is belangrijk dat je CV up-to-date blijft. Zorg er dan ook voor dat je lijst met vaardigheden effectief meegroeit met je vaardigheden. Nieuw aangeleerde, relevante vaardigheden staan best op je CV, terwijl sommige andere vaardigheden misschien al gedateerd zijn (kennis van Microsoft Word hoeft bijvoorbeeld niet vermeld, deze vaardigheid is vanzelfsprekend).
  3. Wanneer veel van je vaardigheden interessant zijn voor een functie (bv.: taal, software en leiderschap), kan je het best deze vaardigheden groeperen en apart vermelden (“taalvaardigheden” of “softwarekennis”).
  4. Zorg ervoor dat je CV een consistente opmaak heeft. Dit wil zeggen dat alle hoofdingen in dezelfde stijl zijn, alle marges even groot, opsommingstekens hetzelfde, … Je CV ziet er maar beter verzorgd uit.
  5. Indien je in je CV gebruikmaakt van afkortingen, gebruik dan tenminste één keer de volledige naam van de titel, organisatie of het diploma in kwestie. Zo weet de werkgever zeker waarover het gaat. Ook automatische zoekmachines zullen dan zeker het gezochte onderwerp vinden (ongeacht of de term voluit of in afkorting gezocht wordt).
  6. Tenzij je een designer bent of een creatief CV indient, horen foto’s of visuele elementen niet thuis op je CV. Op een traditioneel CV zullen ze enkel zorgen voor een afleiding van de nuttige informatie.
  7. Indien je gaten hebt van enkele maanden in je werkgeschiedenis, gebruik dan enkel de jaartallen van begin- en einddata (bv.: 2010-2012).
  8. Sommige saaie, veelgebruikte werkwoorden kan je vervangen door sterkere en interessantere synoniemen. Zo valt je CV meer in de smaak bij de werkgever.
  9. Hetzelfde geldt voor adjectieven. Vermijd de veelgebruikte adjectieven die de werkgever in elke CV leest (ervaren, nauwkeurig,…). Vervang ze door adjectieven die meer aanspreken en nauwer bij je persoon passen.
  10. Indien je bij hetzelfde bedrijf meerdere functies hebt uitgeoefend, zorg er dan voor dat dit duidelijk vermeld staat in je CV. Elke extra ervaring kan een belangrijke troef zijn.
  11. Het is een ongeschreven regel dat enkel de laatste 10-15 jaar van je carrière in je CV moeten staan. Ook de ervaringen die je ervoor opdeed, zijn vaak verouderd en niet meer interessant voor je toekomstige werkgever.
  12. Lees je CV lijn per lijn door en let op voor eigenschappen, vaardigheden of ervaringen die verloren lijken te staan. Orde is belangrijk in je CV, zorg ervoor dat alles goed geordend en gegroepeerd staat.
  13. Een duidelijke verdeling en opbouw maken het voor de werkgever eenvoudiger om zo veel mogelijk informatie op een zo kort mogelijke tijd uit je CV te halen. De eerste schifting gebeurt soms heel vluchtig.
  14. Schrijf getallen niet voluit. Zelfs de kleinste getallen zet je beter in numerieke vorm. Dit bespaart ruimte en springt sneller in het oog.
  15. Lees je CV luidop voor. Dit kan je niet enkel helpen spellings- of grammaticale fouten te vinden. Het zal ook je aandacht vestigen op zinnen die niet helemaal logisch klinken of moeilijk te begrijpen zijn.

Wanneer je 10 à 15 minuten tijd hebt

  1. Wanneer werkgevers je CV openklikken, zien ze enkel het bovenste deel. Zorg ervoor dat dit eerste deel aanspoort om verder te lezen. Het is een soort eerste indruk die je achterlaat op de rekruteringsmanager.
  2. Te veel opsommingstekens zijn nooit goed. Limiteer je tot 6-7 opsommingen voor een functie. Indien je er meer hebt, probeer ze samen te voegen of verwijder de minst relevante. Hoe belangrijk ze allemaal ook mogen lijken, een lange lijst spreekt de werkgever niet aan.
  3. Geef je CV 30 seconden aan iemand die jou niet zo goed kent. Vraag de persoon in kwestie wat de drie dingen zijn die het meest bijblijven. Is dit ook wat jij hoopt dat bijblijft? Indien niet, bedenk hoe jij je troeven beter kan laten uitkomen.
  4. Je kan je CV ook in een online “word cloud generator” ingeven. Deze geeft weer welke woorden eruit springen. Zijn dit de woorden waarop men zich baseert bij het beoordelen? Ontbreken er nog belangrijke zaken? Ook dit kan je helpen om je CV aan te passen.
  5. Percentages en getallen spreken aan. Over hoeveel mensen had je de leiding? Met welk percentage heb je doelen overstegen? (Schattingen kunnen, let er wel op dat je deze ruwweg moet kunnen bewijzen.)
  6. Vertel bij de opsomming van je competenties ook waar en hoe je die competenties hebt verworven.
  7. Zorg voor een sprekende kop. Maak de titel mooi op zodat ze niet over jouw CV kunnen kijken.
  8. Niet enkel je professionele ervaring is interessant. Ook vrijwilligerswerk of andere hobby’s kunnen bepaalde vaardigheden bewijzen.
  9. Wees er zeker van dat je CV voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Je weet niet op voorhand in wiens handen hij het eerst zal belanden.
  10. Kijk goed na of je LinkedInpagina up-to-date is en dat die overeenkomt met de inhoud van je CV.
  11. Vraag een drietal vrienden of je hun CV eens mag bekijken. Het geeft je de kans om goede ideeën op te doen.

(mr)

26 december 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook