45% is thuis productiever dan op kantoor
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Het merendeel van de werknemers zit beter in hun vel sinds het thuiswerken. Ze voelen zich relaxter in hun eigen omgeving en vinden het prettig om meer zelfstandigheid te hebben en flexibelere werktijden aan te kunnen houden. Toch is thuiswerken niet alleen maar rozengeur en maneschijn.
Een deel van de werknemers is niet tevreden over hun werkplek thuis, en verwacht dan ook van hun werkgever dat zij investeren in het opzetten van een ergonomisch verantwoorde thuiswerkomgeving. De helft van de medewerkers is van plan om ook nadat de corona-maatregelen opgeheven worden een aantal dagen per week thuis te werken, wat betekent dat een goed uitgerust thuiskantoor belangrijk is.
Waar op kantoor veel aandacht wordt besteed aan het ergonomisch inrichten van de werkplek, is dat in het thuiskantoor nog steeds een punt van aandacht. Een groot deel van de werknemers had geen ruimte voor een aparte werkkamer. 37% van de professionals werkte aan de keukentafel, 7% werkte vanaf de sofa in de living, en nog eens 8% werkte zelfs vanuit bed.
Hoewel 40% van de werkgevers toestemming gaf om kantoorapparatuur en meubilair thuis te gebruiken of zelf aan te schaffen, gaf één op de tien werknemers aan zich zorgen te maken om de fysieke gesteldheid door het ontbreken van een goed ingerichte werkplek. Andere bronnen van frustratie waren een slechte internetverbinding en geen toegang hebben tot belangrijke informatie.
Tech giganten Facebook en Twitter, maar ook veel start-ups in de tech industrie, lopen voorop in de transitie naar thuiswerken. Facebook voorspelt dat binnen vijf tot tien jaar een groot deel, en misschien wel álle medewerkers van het bedrijf volledig thuis zullen werken.
Waar Facebook op dit moment tot eind 2020 volledige vrijheid biedt om thuis te werken, heeft Twitter het roer al helemaal omgegooid. Alle medewerkers van het social media platform mogen permanent vanuit huis werken. Deze pioniers zien in de afgelopen periode een kans om schaars talent aan te trekken en te behouden. Ook realiseren zij zich dat de beschikbare talentenpool een stuk groter is als mensen niet fysiek naar kantoor hoeven te komen. Werkgevers zijn dan namelijk niet meer gebonden aan regio- of zelfs landgrenzen.
Kijkend buiten de tech sector, zien de meeste organisaties nog beren op de weg bij het faciliteren van regelmatig thuiswerken. Een derde van hen vreest dat de huidige IT-middelen en infrastructuur ontoereikend zijn om thuiswerken permanent mogelijk te maken, terwijl 60% denkt dat er binnen de organisatie niet genoeg kennis is om een IT-infrastructuur op te zetten die samenwerking op afstand faciliteert. De meeste werkgevers staan op dit moment ook niet te springen om te investeren in IT-technologie en andere zaken omtrent thuiswerken. Na deze onstuimige periode staat kostenbesparing immers hoog op de agenda.
Als bedrijven hun streven naar meer thuiswerken inderdaad in werking willen zetten, is het ook voor hen belangrijk dat medewerkers thuis een goede werkplek hebben. Dit om uitval door fysieke klachten te voorkomen. En meer samenwerken op afstand biedt ook potentie voor kostenbesparing. Zo denkt 57% van de werkgevers kosten te besparen door meer virtueel te vergaderen, en kijkt 37% van de organisaties naar de mogelijkheid om minder kantoorruimte te huren. Deze factoren in aanmerking nemend, zal het van organisatie tot organisatie verschillen welke impact thuiswerken heeft op de financiële balans.
(ss/kv) - Bron: Walters People
1 september 2020Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
De coronacrisis gaf thuiswerken dan wel een boost, niet iedereen beschikt over een aparte bureauruimte in huis. Dan is een tuinkantoor een mogelijke oplossing.
Aan thuiswerken zijn ook kosten verbonden. Is je baas verplicht om deze allemaal te betalen?