Beroepskeuze: al doende leert men
Donderdag 25 oktober 2018 kropen 476 Limburgse jongeren voor een dag in de huid van een lasser, metselaar, vrachtwagenchauffeur en nog vele andere technische en praktische beroepen.
Ongeveer 300 cursisten per jaar kloppen aan bij Steunpunt Tewerkstelling (STW), vooral langdurig werkzoekenden of mensen in een kwetsbare situatie. “Vaak mensen met veel potentieel, al hebben ze het moeilijk om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten”, vertelt Björn Cuypers, coördinator bij STW.
De technische opleiding, in samenwerking met de VDAB, situeert zich vooral rond lassen en elektriciteit. Een team van meer dan 20 medewerkers staan de cursisten bij. “Bij hen staat een duidelijke, maar vooral erg warme aanpak voorop”, benadrukt Cuypers. Naast techniek zijn ook soft skills cruciaal. “Dat zit in kleine dingen. We leren hen bijvoorbeeld dat je je baas verwittigt als je te laat zou komen op je werk. Of dat je durft doorvragen als je een opdracht niet hebt begrepen en niet zomaar ja knikt en eraan begint.”
Makkelijk is het niet. Cursisten kunnen in hun opleiding een VCA-attest behalen om de meest courante veiligheidsregels toe te passen. “Dergelijke attesten zijn vaak niet zo makkelijk voor onze anderstalige cursisten. Daarom zorgen we ook voor intensieve taalcoaching.”
Bij STW doen ze hun uiterste best om iedereen aan boord te houden tijdens de opleiding. “Als een cursist plots niet meer opdaagt, gaan we er achteraan”, klinkt het. Maar de aanpak werpt zijn vruchten af. “Ongeveer 80 procent van onze cursisten heeft een job. En ook het eerste jaar in die job volgen wij hen verder op.”
Zelf is Cuypers helemaal voorstander van een activeringsbeleid, om iedereen aan een job te helpen. “Een maatschappelijke investering die zichzelf op termijn terugbetaalt. En je geeft mensen ook een beter bestaan. Wij vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen aan onze samenleving”, stelt hij. “Maar vergis je niet: onze cursisten krijgen hun job niet vanzelf. Ze hebben erg vaak ook af te rekenen met extra uitdagingen, zoals rond huisvesting, vervoer, schulden of kinderopvang. Al sta ik er toch altijd weer van te kijken hoe supergemotiveerd onze cursisten zijn.”
Ontdek het op jobat.be/warmsteweek
(William Visterin)
28 november 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Donderdag 25 oktober 2018 kropen 476 Limburgse jongeren voor een dag in de huid van een lasser, metselaar, vrachtwagenchauffeur en nog vele andere technische en praktische beroepen.
Nog even en ze kan aan de slag als procesoperator. Indhira Gonzalez (28) uit Temse is een van de al honderden kandidaten die via een 'bad' van Talentenfabriek doorstromen naar een technische job.
Hoe ‘schools’ is volwassenenonderwijs? Het Oost-Vlaamse campusnetwerk Kisp bestaat dit jaar dertig jaar, maar 2017 heeft niets meer te maken met 1987.
Al gehoord van een inclusiecoach? Een job die de laatste tijd steeds meer opduikt in vacatures. Wij gingen op zoek naar iemand met deze job...
Bart Colman is een tevreden man: hij kan in zijn job twee passies, lassen en lesgeven met elkaar combineren.
Met mobiele opleidingen schoonmaak wil VDAB een antwoord bieden op het grote tekort aan poetshulp dat in de provincie Antwerpen heerst.
Burgemeesters vind je in elke stad of gemeente… maar toch worden ze niet allemaal gelijk betaald. Hoeveel verdienen ze écht en hoe wordt hun loon berekend?
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.
Hoe zorg je ervoor dat jij na je verlof met een gemotiveerd en positief gevoel terug aan de slag gaat? 6 nuttige tips!