3 wetten: de werkgelegenheid op zijn kop!

Volgens de Amerikaanse professor chemie Daniel Jelski is de tewerkstelling in de toekomst onderhevig aan drie verschillende wetten. Aan de hand van deze wetten wil hij ook studenten voorbereiden op hun toekomstige carrière.
#

Daniel Jelski, professor aan de New Paltz School of Science & Engineering in New York, is ervan overtuigd dat hij de toekomst niet kan voorspellen. Toch heeft hij drie soorten wetten inzake de ‘toekomstige werkgelegenheid’ uitgewerkt.

Wet 1: Mensen zullen enkel nog jobs uitvoeren die computers niet kunnen

Vandaag doen computer steeds meer het werk dat vroeger enkel door mensen werd uitgevoerd. Voorbeeld: auto’s worden nu eerder ‘geprogrammeerd’ dan ontworpen. De elektrotechnische sector is een mooi voorbeeld waar deze wet steeds meer bij komt kijken.

2: Een wereldwijde markt zal leiden tot lagere lonen en minder kansen

Men zal steeds meer worden betaald voor specifieke kennis in plaats van voor opleiding. Sectoren worden competitiever, waardoor oudere en minder getalenteerde werknemers aan de zijlijn zullen belanden. Vooral jobs waarbij empathisch vermogen een rol speelt, worden erg belangrijk: begeleiders (zoals psychologen, financiële adviseurs, diëtisten), verkopers, managers etc.

Wet 3: Professionele mensen zullen vaker als freelancers door het leven gaan

Freelancers zijn goedkoper dan een voltijdse medewerker. Werknemers zullen dus steeds minder kans hebben op een vaste baan. Dit is een wereldwijd alsmaar groeiende trend.

Kortom, vandaag moeten jongeren een unieke set van vaardigheden ontwikkelen ter voorbereiding op de arbeidsmarkt van morgen. Vaardigheden die meer inhouden dan enkel opleiding.

Jelski’s tips voor jonge professionelen

  1. Als je iets heel graag wil en je bent er goed in, doe het dan gewoon. Je hebt nog altijd een groot deel passie en talent nodig om succesvol te worden.
  2. Onthoud dat je je 10.000 uur in een bepaald onderwerp moet verdiepen, alvorens je er een expert in bent. Je opleiding kan je daarbij helpen, maar hoeft daar niet per se iets mee te maken hebben.
  3. Leef je zoveel mogelijk in, computers kunnen dat namelijk niet. Er zal altijd vraag zijn naar jobs waar empathie belangrijk is.

(nm) – Express.be 

29 juni 2012
Anderen bekeken ook