Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

3 tips om van je (verre) reizen een plus te maken op je cv

Een lange reis achter de rug maar bang dat je waarde op de arbeidsmarkt zal gedaald zijn? Of nog van plan je op een buitenlands avontuur te storten? Volg onderstaande tips en maak van je reiservaring je grootste troef op je cv!
#

1. Zoek op voorhand opportuniteiten

Als je nog van plan bent om naar het buitenland te vertrekken alvorens de sollicitatietoer op te gaan, kan het nuttig zijn om op voorhand eens te kijken hoe je een link kan leggen tussen je reis en de sector waar je aan de slag wil. Projectleiders of ingenieurs in de bouw zouden bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen en meehelpen aan een bouwproject in een ontwikkelingsland. Mensen die voor de zorgsector gaan, kunnen eens kijken of ze kunnen meedraaien in een lokaal ziekenhuis. Ben je kok? Dompel je onder in de plaatselijke gastronomie. De mogelijkheden zijn eindeloos, gooi even ‘vrijwilligerswerk in het buitenland’ in Google en je bent vertrokken!

2. Tonnen ervaringen, maar wat zet je op je cv?

Als je 12 maanden hebt liggen zonnen op het strand van Copacabana of alle discotheken van Bangkok uitvoerig hebt bestudeerd, kan dat misschien voor sommige specifieke jobs interessant zijn, maar voor veel werkgevers zal het toch niet volledig zijn wat ze zoeken in een sollicitant. Probeer je te verplaatsen in het hoofd van de recruiter: welke van je ervaringen kunnen voor hem of haar interessant zijn om te weten?

Staat er in de vacature dat ze iemand zoeken met een vlotte pen of met noties fotografie? Vertel over je blog die je hebt bijgehouden. Zoeken ze een talenknobbel? Pak uit met de verschillende talen die je onderweg geleerd hebt. Ken je veel van geschiedenis? Vernoem de verschillende culturen en hun tradities die je hebt leren kennen.

Los van alle bovenstaande concrete kennis die je kan opdoen tijdens een buitenlandse reis, zijn er ook heel wat soft skills die je niet kan leren op school.

Enkele voorbeelden:

Onderhandelen 

Op de marktjes in Vietnam, in motelletjes in Indonesië, veel culturen kennen meer dan bij ons de gewoonte om te onderhandelen. Een niet te onderschatten kwaliteit die je daar op punt kan stellen. Assertiever word je sowieso als je zolang op jezelf bent aangewezen, een eigenschap die vele werkgevers maar wat graag in hun team hebben.

Budgetteren en plannen 

Het komt vaker en vaker voor dat wie nog volledig ongebonden is van huisje-tuintje-kindje, een wereldreis wil maken.

Meestal beschik je dan maar over een mager budget. Lang op voorhand beginnen sparen is dan ook vaak het lot van vele avonturiers. Een goed uitgekiende kostenplanning is een absolute must. Werknemers die binnen de afgesproken budgetten blijven, het tovert een glimlach op de mond van menig werkgever.

Communiceren 

Het allerbelangrijkste dat je zal geleerd hebben en het moeilijkste om te leren vanop een schoolbank: communiceren. We raden dan ook aan om tijdens je reis je zeer sociaal op te stellen. Waarschijnlijk ben je tal van andere backpackers tegengekomen, allemaal mensen met een andere achtergrond en schatten aan verhalen. Ondanks de culturele barrières er toch in slagen om succesvol te communiceren geeft blijk van sterke sociale skills. De eerste job waarbij totaal niet hoeft gecommuniceerd te worden moet trouwens nog uitgevonden worden.

3. Waar in mijn cv vertel ik over mijn buitenlands avontuur?

Waar je je exotische levenservaringen uit de doeken doet op je cv hangt ervan af. Als reizen voor een specifieke job een grote troef is, speel die dan ook goed uit en doe dit in het hoofdgedeelte van je cv. Als reizen iets minder relevant is maar je vooral wil uitpakken met wat het met je persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan, kan je het vermelden bij “Projecten”, “Extra’s” of “Hobby’s”.

Werkgevers zien steeds vaker de troef in van sollicitanten die de moed en durf hadden om voor een lange tijd alleen op pad te gaan om hun horizonten te verbreden. Belangrijk is dat je je toekomstige werkgever ervan kan overtuigen dat je er als mens rijker van bent geworden en dat je professionele skills een boost hebben gekregen. Denk goed na welke opgedane ervaringen relevant kunnen zijn voor jouw droomjob, en je reis wordt je grootste troef op je cv!

(mr) 

25 augustus 2017
Anderen bekeken ook