6 stappen om een slechte baas de baas te blijven
Een goede baas is erg belangrijk. Maar wat als je helemaal niet tevreden bent over je baas? Het volgende stappenplan helpt je vooruit!
Klagen over je baas heeft weinig zin. Hem of haar leren begrijpen leidt daarentegen wél tot een effectievere samenwerking. Iedereen is uniek en anders, ieder heeft eigen voorkeursgedrag. De ene is direct, snel, doelgericht en enthousiast, de ander eerder gevoelig, behulpzaam, geduldig en/of begripvol.
Voorkeursgedrag is gedrag waarmee iemand vertrouwd is en wat geen energie kost. Het ene gedrag is niet beter of slechter dan het andere. Wel kan het effectief of ineffectief zijn. De eerste stap naar een effectievere samenwerking is: accepteren dat die verschillen er zijn.
Qua voorkeursgedrag staat bijvoorbeeld een secretaresse vaak lijnrecht tegenover de baas. Logisch ook: een secretaresse vervult een ondersteunende rol en moet verzorgd werk afleveren. Een directeur daarentegen moet snel beslissingen durven nemen, is taakgericht, enthousiast, houdt van actie! En dat kan wel eens botsen!
Hoe ga je om met je voortvarende baas?
Van nature denkt je baas snel. Als ondersteunend en eerder introvert type kan je niet zo snel meedenken. Je hebt tijd nodig om dingen helder te krijgen. Hierin ben jij dan weer grondiger en doorgaans diepgaander.
Merk je niets op en geef je je mening niet, dan denkt de baas dat je het er mee eens bent. Terwijl je mening echt wel waarde heeft!
Juist omdat je minder snel schakelt, heb je niet direct een antwoord klaar. Dat is zo. Dat kan je beter accepteren.
Geef jezelf ruimte om op iets terug te komen. Bouw tijd in door aan te halen dat je graag nog iets bekijkt voor je je mening geeft.
Kwetsbaarheid wordt kracht. Door aan te halen dat je je overweldigd, gepasseerd, opgejaagd, gestresst of ongemakkelijk voelt, beseft je baas makkelijker welk effect hij op je heeft. Koppel dat aan een duidelijk aangeven wat je nodig hebt. Zo gebruik je jouw kwaliteiten én die van je baas beter, met een efficiënter samenwerken tot resultaat.
Je vindt dit alles niet makkelijk om te doen? Klopt, dat is het zeker niet. Doch wie durft, met vertrouwen in zichzelf en met enig inzicht in communicatie, zal zijn doel bereiken. En oefening baart kunst!
(ik/kv)
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang het gratis e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven). De workshop ‘Zelfvertrouwen’ helpt je om je de bouwstenen van zelfvertrouwen eigen te maken. Zodat je durft … en (weer) optimaal in je werk/leven kan staan.
3 juni 2015Een goede baas is erg belangrijk. Maar wat als je helemaal niet tevreden bent over je baas? Het volgende stappenplan helpt je vooruit!
Zogenaamde 'probleemwerknemers' beseffen vaak niet dat zij eigenlijk het probleem zijn. Achterhaal of jij een moeilijke mens bent op het werk.
Psychopaten vind je overal, dus ook in de top van bedrijven. Ontdek met behulp van deze 11 eigenschappen of je baas een psychopaat is of niet. Als je durft!
Je werkt je te pletter voor je job, maar aan het einde van de rit erkent geen van je collega’s, laat staan je baas, jouw verdienste. Herkenbaar?
Te veel werk? Enkele manieren die je helpen om anderen duidelijk te maken dat je wat krap bij tijd zit ...
Hoe goed je het ook met je manager kan vinden, sommige zaken hou je toch nog liever voor jezelf. Deze gedachten zullen werknemers nooit luidop delen ...
TikTok is helemaal in. Maar is het als bedrijf een goede zet om mee op de TikTok-kar te springen?
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.