Wat verdienen ingenieurs?
Tweejaarlijks gaat de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) na wat er maandelijks op het loonbriefje van de Vlaamse ingenieurs staat.
Ingenieurs met eender welke specialisatie kunnen overal relatief snel aan het werk omdat er nog altijd grote tekorten zijn. Zeker aan wie naast technische kennis ook de nodige persoonlijkheidscompetenties bezit en ‘zijn talen’ spreekt. De snelle technologische evoluties vragen ook om mensen die hun vakkennis permanent bijschaven. Specifieke vakgebieden zijn bouwkunde, elektriciteit, elektronica, mechanica en elektromechanica, scheikunde, kunststoffen, voeding en biochemie. Ook voor ontwerptekenaars en veiligheidsverantwoordelijken zoeken bedrijven steeds vaker ingenieursprofielen.
Bij technici hoor je in grote lijnen hetzelfde verhaal. Te weinig jongeren volgen technisch onderwijs en de eisen van de werkgevers zijn sterk toegenomen als gevolg van de voortschrijdende automatisering en informatisering. Ook hier maken extra vereisten de zoektocht moeilijker. Productieverantwoordelijken moeten niet enkel technisch geschoold zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen kunnen aansturen.
Tegelijk studeren de meeste technici verder na het secundair, zodat de lager geschoolde technische jobs niet ingevuld geraken. De VDAB organiseert modulaire opleidingen en ook werkplekleren is een belangrijke piste.
Andere technische profielen die enorm veel gevraagd worden: onderhoudsmecanicien, rigger-monteerder voor het monteren en demonteren van allerlei soorten kranen, insteller-bediener van werktuigmachines, mecanicien voor (motor)voertuigen, sanitaire installateurs, loodgieters, monteurs centrale verwarming en brandertechniekers, magazijniers, installateurs en onderhoudstechnici voor data- en telecommunicatie. Daarnaast zwengelt ook de snelle technologische evolutie in interieurtextiel en technisch textiel de vraag naar technisch geschoolde krachten aan.
ICT-bedrijven, maar ook andere sectoren, kijken voortdurend uit naar hooggekwalificeerde informatici die de technologie perfect beheersen en een up-to-date kennis bezitten in domeinen als systeemarchitectuur, op internet gebaseerde toepassingen en systeemintegratie.
Naast informaticakennis worden bedrijfskundige en communicatieve vaardigheden steeds belangrijker voor de hogere ICT-profielen. Maar ook hier geldt: er zijn te weinig studenten ICT en vooral meisjes kiezen amper voor een informatica-opleiding. Bedrijven gaan daardoor vaak op zoek naar buitenlandse ICT'ers of versluizen taken naar het buitenland.
(bvdb)
13 februari 2013Tweejaarlijks gaat de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) na wat er maandelijks op het loonbriefje van de Vlaamse ingenieurs staat.
We vroegen Igor Vandersmissen (47) uit Bastogne hoeveel hij verdient ...
Werkloze ingenieurs matchen aan werkgevers met vacatures die vaak al maandenlang openliggen, dat wil de VDAB bereiken met regionaal georganiseerde jobdates.
Wij vroegen Patrice Sarzenstein (42) uit Besançon (Frankrijk) hoeveel hij netto per maand verdient …
We vroegen Rob Van Damme (57) uit Hoboken hoeveel hij verdient ...
Jobat vroeg Pascal Van Kerrebroeck (48) uit Sint-Amandsberg, onderhoudstechnicus bij ArcelorMittal, hoeveel hij bruto/netto per maand verdient …
Voor ongeveer de helft van hun jobs rekruteren werkgevers bij voorkeur in de ruime regio rond hun bedrijf. Welke beroepen doen het momenteel erg goed?
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?
Benieuwd hoeveel je kan verdienen bij het Belgische leger en tot welke bedragen een defensieloon concreet kan oplopen? Scrol maar mee.